17 / 04 / 2024

Belediyeler bina rengini belirlemek için hükümetten onay bekliyor!

Belediyeler bina rengini belirlemek için hükümetten onay bekliyor!

'Yeni Tip İmar Yönetmeliği' ile bina istenen renge boyanamayacak. Belediyeler, çevrenin özelliklerine göre binaların rengini tayin edebilecek. Bitmiş yapılar için de söz konusu yetki kullanılabilecek.



1 Temmuz'da yürürlüğe girecek 'Yeni Tip İmar Yönetmeliği' ile bina istenen renge boyanamayacak. Belediyeler, çevrenin özelliklerine göre yapılar arasında uyum sağlamak, güzel bir görünüm elde etmek amacıyla dış cephe boya ve kaplamaları ile çatının malzemesini ve rengini tayin edebilecek. Bitmiş yapılar için de söz konusu yetki kullanılabilecek. 


Binalarda renk kullanımı yetkisinin belediyelerde olduğunu belirten Rıdvan Akgün Hükümetten belge gelmediği taktirde uygulamanın sadece lafta kalacağını söyledi 


Yeni yönetmelik hakkında bilgi veren  İzmir  Emlak Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Müteahhit Rıdvan Akgün, 1+0 döneminin tarihe karıştığını söyledi. Yönetmeliğe göre binaların istenen renge oyanamayacağım söyleyen Akgün, "Her vatandaş kafasına göre istediği renge boyarsa şehir çarşamba pazarına döner" dedi. 


İzmir Emlak Kulübü ve kentte faaliyet gösteren bir müteahhit olarak yıllardır aynı konu üzerinde durduklarını söyleyen Akgün, "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu'na çağrıda bulunmuştuk. Belediye Kordon'da bulunan bütün binaların yenilenmesi ile ilgili birkaç sene önce teşebbüste bulunmuştu; o da yarım kaldı" diye konuştu. 



Bodrum örneğini veren Akgün, "Bodrum'a ya da ekonomisi gelişmiş farklı bir şehre gittiğimizde renk seçimini kişilerin değil şehri yönetenlerin yaptığını görüyoruz. Bu işlem, kente vizyon kazandırmak için yapılır. Her vatandaş kafasına göre istediği renge boyarsa şehir Çarşamba pazarına döner. Özellikle büyük kentlerde renkler belediyeler tarafından belirlenmelir" dedi. 


 İLÇELER SEÇMELİ' 


Yetkinin Büyükşehir Belediyesi'nde olduğuna dikkat çeken Akgün, "Tespitler yapılır, ilçe belediyelere bildirilir fakat ilçe belediyelerin de söz sahibi olması gerekir. Mesela deniz kenarındaki bir ilçenin renk tercihi ilçe yönetimi tarafından yapılmalıdır. Yani Büyükşehir, ilçelere bir tercih hakkı tanımalı. Çeşme ile Kemalpaşa aynı olmamalı" diye konuştu. 


YİNE LAFTA KALIR' 


İzmir Emlak Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün, yasanın eski olduğunu ama uygulanmadığını söyledi ve şöyle devam etti: "Bu yasa yıllardır var. Bakın Bodrum'da sadece beyaz kullanılır. Belediye bu kararı yıllar önce almış ve uyguluyor. Yönetmelik var ama uygulayan yok. Büyükşehir isterse bir genelde gönderir ve uygulanmak zorunda kalır. Şayet hükümet belediyelere bu konuda net bir belge gönderirse uygulanmak zorundadır. Ancak olmazsa da yine lafta kalır." 


'1+0 DÖNEMİ KAPANDI' 


1+0 dairlerin artık yapılamayacağını söyleyen Akgün, "Yani tek bir oda içerisinde banyo, mutfak, yatak odası ve salon olan daireler olmayacak. Bu müteahhitlerin kurnazlığıydı. 3 oda 1 salonu 4'e ya da 5'e bölüp 150 bin liradan satıyorlar ve çok büyük paralar kazanıyorlardı. Halbuki 3 + 1 350 bin lira. Vatandaşı kandırıp çok para kazanıyorlardı. Bu döneme hükümetin müdahale etmesi gerekiyordu ve etti. Müdahaleyle birlikte 1 + 0 dönemi kapandı. Stüdyo daire dediğimiz 1 + 1 devam ediyor. Hükümet bu durumu aksine destekliyor. Çünkü boşanan, yalnız yaşayan ailesini kaybetmiş olan birçok insan 1 + 1 tercih ediyor. Ayrıca 1 + 1 Terin en az 40 metre kare olacağı ile ilgili öngörüler var" dedi.


Şehre vurulmuş bir darbe 


Referandumdan sonra Türkiye ekonomisinde özellikle inşaat sektöründe bir hareketlilik yaşandığını söyleyen Rıdvan Akgün, "Bu hareketlilikte rafta olan tozlu projeler indi şu anda belediyelerden tasdik bekliyor. Türkiye'deki 4.5 milyon konut açığının birçoğunun giderilmesiyle ilgili konuşmalar ve hükümetin 2017 yılında  TOKİ  aracılığıyla 500 bin konut yapılacak açıklaması piyasaya güven verdi. Müteahhitler de arsa arayışı içerisine girdi. Fakat maalesef arsa olmadığından dolayı inşaat yapılamıyor. Yeni bir imar plan revizesi kaçınılmazdır. Planları revize etmemek bu şehre vurulmuş bir darbedir. Yeni bir planlama yapılmalı sokaklar nefes almalıdır" diye konuştu.


Ege Telgraf


Geri Dön