23 / 04 / 2024

Bendevi Palandöken: İş yeri kiralarında stopaj kalkmalı!

Bendevi Palandöken: İş yeri kiralarında stopaj kalkmalı!

Mal sahibinin vergisini esnafın ödediğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kira stopajı yükünün esnafın sırtından kaldırılmasını istedi.



Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, iş yeri kiralarında stopajın kalkması gerektiğini belirtti. 


Palandöken, yazılı açıklamasında, stopaj uygulamasının, bir tahsilat yöntemi olmaktan çıkıp vergi yükünün bir başkasına devredilmesi şekline dönüştüğünü belirterek, iş yeri kiralarında kira gelirinden doğan vergiyi, kira gelirini elde eden mükellefin değil, kiracı konumundaki ticaret erbabının ödediğini bildirdi. 


Mal sahibinin vergisini esnafın ödediğine işaret eden Palandöken, kira stopajı yükünün esnafın sırtından kaldırılmasını istedi. 


Kira stopajının kaldırılmasıyla esnafın rahatlayacağını ve üstünden büyük bir yükün kalkacağını vurgulayan Palandöken, "Esnaf dükkan açmak için iş yeri sahiplerinin isteklerini kabul etmek durumunda kalıyor. Bu nedenle yapılan kira sözleşmeleri net kira üzerinden belirleniyor ve vergi yükü de mülk sahibinin değil, kiracı durumundaki esnaf ve sanatkarın üzerinde kalıyor. 2014'te iş yeri kiralarından kesilen toplam stopaj vergisi 5,3 milyar lira. İş yerleri kira olan esnaf ve sanatkarlar, ticari faaliyetlerinden dolayı zarar da etseler bir başkasına ait  bu vergiyi ödemek zorunda kalıyorlar" ifadesini kullandı. 


Kira gelirleri 29 bin lirayı aşarsa iş yeri sahiplerinin beyanname vermek zorunda olduklarını anımsatan Palandöken, bu sistemle vergi ödemedikleri gibi üstüne vergi iadesi aldıklarını belirtti. 


Vergiyi esnaf ve sanatkarların ödediğini, vergi iadesini vergiyi fiilen ödeyen esnafların değil, vergi ödemeyen mal sahiplerinin aldığına dikkati çeken Palandöken, bu çarpık yapının en kısa zamanda değiştirilerek işyeri kiralarında stopaj uygulamasının kaldırılmasını istedi. 


Palandöken, böylece vergi yükünün gerçekten geliri elde edenlerin üzerinde kalmasının sağlanacağını ve sonuçta hiç kimsenin bir başkasının geliri için vergi ödemek zorunda kalmayacağını kaydetti. 


Dünya


Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, iş yeri kiralarında stopaj uygulamasının, bir tahsilat yöntemi olmaktan çıkıp vergi yükünün bir başkasına devredilmesi şekline dönüştüğünü belirtti. Palandöken, iş yeri kiralarında kira gelirinden doğan vergiyi, kira gelirini elde eden mükellefin değil, kiracı konumundaki ticaret erbabının ödediğini vurgulayarak, "Bu yük esnafın sırtından kaldırılmalı" dedi. 



Geri Dön