26 / 04 / 2024

Berlin'de artan konut ve kira fiyatlarına ilişkin referandum yapılacak!

Berlin'de artan konut ve kira fiyatlarına ilişkin referandum yapılacak!

Berlin'de eyalet seçimlerinin yanı sıra yüksek konut ve kira fiyatları probleminin çözülmesi için başkentteki konutların kamulaştırılması önerisi için bir referandum yapılacak. 



Almanya'da genel seçimlerin gerçekleştirileceği 26 Eylül tarihinde Berlin halkı iki önemli seçim için daha sandığa gidiyor. Euronews'ten  Berrak Kanbir Rodriguez Sanmartin'in haberine göre; Berlin eyalet seçimlerinin yanı sıra yüksek konut ve kira fiyatları probleminin çözülmesi için başkentteki konutların kamulaştırılması önerisi için bir referandum yapılacak. 

Referandumdan "evet" kararı çıkmasının Avrupa çapında görülen "kentsel dönüşüm ve nezihleştirme" problemi karşısındaki en radikal çözüm olacağına dikkat çekiliyor.

Bir zamanlar Avrupa kıtasının en uygun ev fiyatlarının görüldüğü Berlin son dönemde yükselen fiyatlar konusunda kentsel sorunların simgesi oldu. 

Berlin de artan konut ve kira fiyatlarına ilişkin referandum yapılacak!

Şehir son senelerde düzenli olarak dünyanın konut fiyatı en hızlı yükselen kenti oldu. Her ne kadar fiyatlar Londra veya Paris gibi diğer Avrupa başkentlerinden daha düşük seyretse de 2009 ile 2019 yıllarnda fiyatların iki katına çıkması kent sakinlerini endişelendirdi. 

Her ne kadar kentin "modern" unvanı ve son dönemde hareketlenen teknoloji sektörüyle parlasa da şehirdeki gelir düzeyi genel anlamda düşük seyrediyor. Ülke ortalamasında kişi başına düşen gelir karşılaştırıldığında 16 eyalet arasında 11'inci sırada bulunuyor. 

Referandumda ne oylanacak?

Daha önceleri çoğunlukla kamuya ait olan konut piyasası son dönemdeki neo-liberal politikalarla özel mülk oldu. 1990 yılındada Berlin Duvarı'nın yıkılmasının ardından kentte 200 bini aşkın konutun yatırım fonlarına veya özel sermaye şirketlerine satışı yapıldı.

Almanya'nın dev emlak şirketi "Deutsche Wohnen" şehri 110 bini aşkın konutun sahibi oldu. Bu sebeple kampanya da "Deutsche Wohnen'ı Kamulaştır" ismine sahip. 

Berlinlilerin yüzde 80-85'inin kiracı olması sebebiyle bu durumdan en çok onlar etkileniyor. Yükselen kira fiyatlarına karşı toplanan Berlinli kiracılar, referandum içinde gerekli olan 172 bin imzayı neredeyse iki katına çıkararak 26 Eylül'de konunun sandığa taşınmasını sağladı. 

Referandum çerçevesinde 240 bini aşkın konutun zorla kamulaştırılması isteniyor. Bu çerçevede başta Deutsche Wohnen olmak üzere portföyünde 3 bini aşkın konut yer alan emlak şirketleri kamulaştırmanın hedefinde yer alabilecek. 

Her ne kadar referandum sonuçları bağlayıcılık bulundurmasa da, yerel yönetim ve emlak sektörü üzerinde baskı yapması planlanıyor. 

Berlin de artan konut ve kira fiyatlarına ilişkin referandum yapılacak!

Kentin sosyal dokusu bozulabilir

Referandum kampanyasında kamulaştırmayı savunanlar tek problemin yükselen ev fiyatlarının düşük gelirleri zorlaması olmadığının altını çiziyor. Konuyla ilgili değerlendirmeler yapan Kalle Kunkel, bu durumun şehrin sosyal dokusunu da tehdit ettiğini vurguluyor. 

"Berlin diğer kentlerden farklı olarak ekonomik olarak bölünmüş bir kent değil. Bu nedenle farklı sosyal kesimlerden insanlar bir arada kent kimliğinin bir parçası olarak yaşıyor ve kent bu nedenle çok özel" sözleriyle düşüncelerini paylaşan Kunkel, ayrıca yeni bina yapımının şehrin gelişim hızına yetişemediğini ve bunun konut sayısında sıkıntıya neden olduğunu ifade ediyor. Bu durumun konut sahiplerinin veya emlak şirketlerinin elini güçlendirdiğine dikkat çeken Kunkel konut sahiplerinin seçici olduğunu da belirtti. 

Almanya'daki yüksek konut fiyatları Berlin'de protesto edildi!


Geri Dön