25 / 04 / 2024

Berlin’de ev kiraları uçtu!

Berlin’de ev kiraları uçtu!

Berlin'deki kiracılar artan kiralara karşı ayakta. Cumartesi günü 180 kuruluşun çağrısıyla ‘Çılgın kira artışları dursun’ mitingi yapılacak.



Hürriyet Gazetesi'nden Ali Varlı'nın haberine göre; Berlin'de son yıllarda artan kiralara karşı cumartesi günü 180 kuruluş  ‘Çılgın kira artışları dursun’ mitingi yapacak. Mitinge kentteki Türkiye kökenlilerin kurduğu dernekler de destek veriyor.


Berlin’deki kira artışı ve cumartesi günü yapılacak eylemle ilgili bilgi veren TBB yönetim kurulu üyesi Remzi Uyguner, şunları söyledi:
“Berlin halkının yüzde 85’i kiracı. Kentte hızla değişen konut piyasası kiracıların aleyhine işliyor. Son 10 yılda kiralar yüzde 76 oranında arttı. Kiraların aile bütçesine yükü ortalama yüzde 27. Dar gelirlilerde bu oran yüzde 39. Yani insanlar kazancının yüzde 39’unu kira olarak ödüyor. Bir yandan kiralar artarken bir yandan da insanlar kendisine uygun kiralık konut bulmakta zorluk çekiyor. İnsanlar uygun ev bulamıyor. Özellikle de orta ve dar gelirliler için büyük sorunlar yaşanıyor.”

 

KALİFİYE GÖÇ ETKİLİYOR 

“Berlin sürekli göç alıyor. Özellikle kalifiye insanlar Berlin’e göç etmeye başladı. Bu kesimin geliri yüksek olduğu için fahiş fiyattan ev kiralamaları sorun teşkil etmiyor. Konut satış fiyatlarının artması da kiraları yukarı çekti. Yüksek fiyattan ev satın alan spekülatörler yatırdıkları parayı kira gelirliyle elde etmenin yollarını arıyor. Konut piyasasında yaşanan özelleştirme politikaları da kiraları artırdı. Ayrıca yeni konut için iskana açık alanlarının bulunmaması da başka bir etken.”


Geri Dön