26 / 04 / 2024

Berlin’de kira tepkisi: Kiraları frenlemeyeni biz frenleriz!

Berlin’de kira tepkisi: Kiraları frenlemeyeni biz frenleriz!

Almanya’nın Berlin eyaletinde işbaşında olan SPD-Yeşiller-Sol Parti koalisyon hükümetinin kiralara 2025'e kadar dondurma yönündeki kararının perşembe günü Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi sonrasında bir araya gelen binlerce kişi karara tepki gösterdi.



Almanya’nın Berlin eyaletinde işbaşında olan SPD-Yeşiller-Sol Parti koalisyon hükümetinin kiralara 2025'e kadar dondurma yönündeki kararının perşembe günü Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi sonrasında bir araya gelen binlerce kişi karara tepki gösterdi.

Evrensel'den Rüştü Yıldırım'ın haberine göre; karar karşısında büyük bir şaşkınlığa düşen kiracı inisiyatifleri ve hükümet ortağı partiler acil eylem çağrısı yapmıştı. Kiracı inisiyatiflerinin verdiği bilgiye göre, eyleme yaklaşık 25 bin kişi katılım gösterdi.

Tencere-tavaları birbirine vurarak seslerini duyurmak için uğraşan kitle, Neukölln ilçesinde bulunan Hermannplatz’de buluştu ve Kreuzberg’e kadar yürüdü. Kiracı inisiyatifleri temsilcileri yaptıkları konuşmalarda, Anayasa Mahkemesi’nin fahiş kiraların önünü açmasına sert tepkiler gösterdi. 

Mahkeme, karara neden olarak, kiraları dondurma kararının federal hükümetin yetkisinde olduğuna, Berlin eyalet hükümetinin buna yetkisinin bulunmadığına dikkat çekmişti. 2020'de yürürlüğe alınan ve 2025’de kadar geçerli olması planlanan kiraların dondurulması kararında, Haziran 2019’daki kiralar dikkate alınmıştı. Bunun üzerine CDU ve FDP partilerine üye bir grup milletvekili karara itirazda bulunarak Anayasa Mahkemesi’nde başvuru yapmıştı.

Berlin’de kira tepkisi: Kiraları frenlemeyeni biz frenleriz!

KONUT TEKELLERİ MEMNUN

Kararla beraber, örnek bir uygulama olarak gösterilen Berlin’de kiraların 5 yıl boyunca dondurulması uygulaması iptal edildi. Karar bu kentte oturan 1,5 milyon kiracıyı ilgilendiriyor.

Başta CDU ve FDP’li politikacılar ile konut tekelleri karara sevinirken, Berlin Senatosu Başkanı Michael Müller, kira üst sınırının kaldırılmasıyla oluşan geri ödemelerin kiracılara dokunmayacak şekilde nasıl olabileceğini araştıracaklarına, en yakın zamanda bu alandaki ana aktörleri masaya davet edeceklerine ve konuya ilişkin konuşacaklarına vurgu yaptı.

Berlin’de 43 bin 171 konutu olan Vonavia gayrimenkul şirketi, kentte bir gerilimin yaşanmaması amacıyla 10 milyon avro tutarındaki geri ödemeyi talep etmeyeceğini açıkladı. 

FEDERAL ÇAPTA KAMPANYA MESAJI

Kiracı inisiyatifleri, Anayasa Mahkemesi’ni kararını geçersiz hale getirmek amacıyla federal düzeyde bir kampanya başlatmak için çalışıyor. Böylece, federal düzeyde hükümet tarafından bir düzenlenmenin yapılması istenecek. Alman Kiracılar Birliği Başkanı Lukas Siebenkotten, birçok kentteki fahiş kira artışlarının da bu yolla durdurulabileceğini belirtti. Sendikalar ve Sol Parti (Die Linke) de bu yönde açıklamalar yaptılar.

Ancak bu alandan sorumlu Federal İçişleri ve İmar Bakanı Horst Seehofer, kiraların dondurulması kararına kesin olarak karşı duruyor. Neden olarak da bunun konut piyasası ve yatırımları için olumsuz bir mesaj olacağı belirtiliyor. 

Kararla beraber Berlin’deki konut tekellerinin en kısa zamanda kiralara zam yapacağı öngörülüyor. Berlin’de ayrıca özel şirket “Deutsche Wohnen”e ait 116 bin konutun kamulaştırılması için bir imza kampanyasını sürdürüyor. Kampanyanın hedefine ulaşmasın halinde, konutlar Berlin eyaleti hükümeti tarafından şirketten satın alınacak ve kamulaştırılacak.

Berlin’de kira tepkisi: Kiraları frenlemeyeni biz frenleriz!

GÜÇLÜ KİRACI İNİSİYATİFLERİ VAR

Başkent Berlin’de son birkaç yıldır kiralara yapılan fahiş zamlar ve yeniden yapılanma adına emekçilerin kent merkezlerinden sürülmesine karşı güçlü kiracı inisiyatifleri hayata geçirilmişti. Sürekli eylem yapan ve etkinlikler gerçekleştiren inisiyatifler içerisinde çok sayıda Türkiye kökenli de yer alıyor. Federal Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar ile beraber kentler düzeyindeki kiracı inisiyatiflerinin birleşerek güçlü birlikler kurması öngörülüyor. Federal Anaysa Mahkemesi’nin kararı ve  “Deutsche Wohnen”e ait konutların kamulaştırılması için devam eden kampanya, Berlin eyaletinde Eylül'de yapılacak seçimlerin en önemli konuları arasında olacağı bugünden söyleniyor. Anayasa Mahkemesi’nin kararına tepki gösteren Berlin’de senatör Sebastian Scheel, Twitter’dan yaptığı çağrıda, federal hükümeti etkili bir kira yasası çıkarmaya çağırdı.

Berlin’de ortalama kira bedelleri, 2008-2020 döneminde iki katına çıktı. Ülkede bu süreçte enflasyon sıfıra yakındı. Her yıl ülkenin diğer bölgelerinden 40 bin kişinin göç ettiği Berlin’de yaşayanların yüzde 85’inin kiracı olduğu ifade ediliyor. Dünyanın birçok ülkesinde konut bir barınma hakkı olarak değil bir yatırım alanı olarak görüldüğü için hem konut fiyatları hem de kira bedelleri hızla artış gösteriyor. Birçok ülkede kiracılar, soruna çözüm bulunmasını istiyor. Almanya’da hükümet, Berlin’deki sorunun kiralara üst sınır getirilerek daha fazla konut yapılarak çözülmesi önerisinde bulunuyor.

Berlin'de kira üst sınırı yasası iptal edildi!  


Geri Dön