23 / 04 / 2024

Besa Grup, Haymana'da elektrik üretimine başlıyor!

Besa Grup, Haymana'da elektrik üretimine başlıyor!

Besa Grup Yönetim Kurulu Üyesi Efe Bezci, "Haymana ilçesi Balçıkhisar beldesinde kurduğumuz 4 bin 600 adet panelden oluşan güneş enerjisi santrali ile ilk etapta bin 200 evin elektrik ihtiyacı karşılanacak" bilgisini verdi...



Başkent'te konut sektöründe hizmet veren Besa Grup, Haymana'da hayata geçirdiği güneş enerjisi santraliyle elektrik üretimine başlıyor. Besa Grup Yönetim Kurulu Üyesi Efe Bezci, "Haymana ilçesi Balçıkhisar beldesinde kurduğumuz 4 bin 600 adet panelden oluşan güneş enerjisi santrali ile ilk etapta bin 200 evin elektrik ihtiyacı karşılanacak" bilgisini verdi. 


Son yıllarda dünya gündeminden düşmeyen küresel ısınma ve iklim değişiklikleri, alternatif enerji kaynaklarına duyulan gereksinimi günden güne arttırırken, özel sektör de yavaş yavaş konuyla ilgili yatırımlara başladı. 


Başkent'te 6 bin kişiyi lüks konutla tanıştıran ve Ankara'nın modernleşmesine katkı sağlamayı hidefleyen Besa Grup, Haymana'da hayata geçirdiği güneş enerjisi santraliyle de elektrik üretimine geçiyor. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan, Türkiye'nin Güneş Enerjisi Potansiyeli Atlasına (GEPA) göre, yıllık toplam güneşlenme süresi 2 bin 737 saat (günlük toplam 7,5 saat), yıllık toplam gelen güneş enerjisi bin 527 kilovvatt saat (kWh/m2yıl / günlük toplam 4,2 kWh/m2) olduğu tespit edildi. 


Dünya çapında güneşlenme süresi düşük olmasına karşın Almanya 37 bin megawatt(mw) elektrik üretimi ile güneş enerjisinde ilk sırada yer alırken, konumu itibariyle yüksek enerji potansiyeline sahip Türkiye'de ise işletmede olan güneş enerji santrallerinin kurulu gücü 25 mw'a ulaşmış durumda. 


Ankara inşaat sektöründe bir marka olan Besa Grup da Ankara'nın Haymana ilçesinde inşa ettiği güneş enerjisi santraliyle binlerce evin elektrik ihtiyacını karşılamayı hedefliyor. 


Güneş enerji santrallerinin, güneş ışığından gelen enerji parçacıklarını elektrik enerjisine çeviren santraller olduğunu hatırlatan Besa Grup Yönetim Kurulu Üyesi Efe Bezci, bu santrallerin doğaya zararının minimum olması açısından geleceğin enerji üretim sistemlerinin başında geldiğini ifade etti. 


Besa Grup tarafından hayata geçirilen, Haymana Güneş Enerjisi Santrali'nin 72 dönüm arazi üzerinde ilk etapta bin kilovvatt elektrik (kwe) gücünde kurulduğunu ve önümüzdeki dönemlerde 4 bin kwe gücüne çıkarılmasını amaçladıklarını kaydeden Efe Bezci, gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakmak adına güneş enerjisi santrallerinin çok önemli olduğunu vurguladı. 


1 milyon 100 bin avroluk yatırım Sistemde 4 bin 600 adet, 250 kilovat tepe noktası (kwp) gücündeki güneş panellerini toprak zemine çakılacak olan sıcak daldırma galvanizli çelik, alüminyum ve paslanmaz çelikten imal edilmiş taşıyıcı konstrüksiyon üzerine yerleştirileceğini anlatan Bezci, "Toplam 1 milyon 100 bin avroya kurulması öngörülen Haymana Güneş Enerjisi yılda 1 milyon 800 bin kilovvatt saat (kwh) elektrik enerjisi üretecek. Bu rakam ilk etapta bin 200 evin elektrik enerjisinin güneşten karşılanması anlamına geliyor. Hedefimiz santralin üretime başlamasından kısa süre sonra kapasiteyi arttırarak 5 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayacak hale gelmek" dedi. Yeni kurulan 62'nci hükümet programında da yer alan alternatif enerji kaynaklarına Besa Grup olarak özel önem verdiklerini bildiren Bezci, yenilenebilir enerji imkanlarının değerlendirilmesi sonucu hem enerji açığının kapatılmasıyla dışa bağımlılığının azaltılacağını hem de istihdam konusunda da katkıda bulunulacağını belirtti. Bezci, şunları söyledi: "Güneş enerjisi santralimizin kurulmasıyla; ülkemizin en büyük gider kalemi olan enerjinin, yüzde 100 temiz ve doğal olan yenilenebilir enerji kaynağı güneşten faydalanılarak üretilmesi sağlanacak. Ekim ayında işletmeye açılacak santral sayesinde ithal yakıt temini için yurt dışına ödenen yakıt bedellerinin azalmasına, daha temiz ve yaşanılabilir bir çevre oluşmasına yardımcı olunacak."


Ankara Başkent


Geri Dön