19 / 04 / 2024

Beşiktaş'taki tarihi binaya izinsiz inşaat!

Beşiktaş'taki tarihi binaya izinsiz inşaat!

İstanbul'da, Beşiktaş'ın tarihi ve sembolleşmiş dükkanlarından olan Pando Kahvaltıcısı'nın bulunduğu bina, Anıtlar Kurulu'nun "İvedi" yazısı üzerine izinsiz inşaat faaliyeti yürütüldüğü gerekçesiyle Beşiktaş Belediyesi'nce mühürlendi.



İstanbul'da, Beşiktaş'ın tarihi ve sembolleşmiş dükkanlarından olan Pando Kahvaltıcısı'nın bulunduğu bina, Anıtlar Kurulu'nun "İvedi" yazısı üzerine izinsiz inşaat faaliyeti yürütüldüğü gerekçesiyle Beşiktaş Belediyesi'nce mühürlendi. Ancak bu işlemden iki gün sonra mührün söküldüğü ortaya çıktı. Bina içinde kurul izni olmaksızın yürütülen inşaat faaliyetlerine devam edildiği iddia edildi.



92 yaşındaki Pandelli Shestakof'un işlettiği Pando Kaymak, mülk sahibi Lale Marhan ve Emre Marhan tarafından 100 yılı aşkın zamandır müşterilerini ağırladığı dükkandan çıkarılmıştı. İstanbullular ile birçok yerli ve yabancı turistin kahvaltı yapmak için uğrak yerlerinden biri olan Pando Kaymak'ın onlarca yıldır hizmet verdiği yerden çıkarılmak istenmesi kamuoyunda tartışma yarattı. Pando Kaymak'ın geçtiğimiz Ağustos ayı ortalarında dükkanı terk etmesinin ardından binada inşaat çalışmaları başladı.


KURUL UYARDI BELEDİYE MÜHÜRLEDİ

3 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Beşiktaş Belediyesi'ne 11 Kasım 2014 tarihinde yazı göndererek binadaki inşaat faaliyetlerinin incelenmesi ve gereğinin "ivedilikle" yapılmasını istedi. Kurul, aynı yazıda binanın "II. Dereceden Korunması Gerekli Kültür Varlığı" olarak tescili bulunduğunu da belirtti. Bunun üzerine incelemelerde bulunan Beşiktaş Belediyesi ekipleri, bina içinde yürütülen inşaat faaliyetlerini 18 Kasım günü durdurdu, binayı da mühürledi.


İKİ GÜN SONRA MÜHRÜ SÖKTÜLER

Ancak vatandaşlar ve esnaf, mühürlenmesinden iki gün sonra "Yaşar" isimli belediye görevlisiyle binaya gelen mülk sahiplerinden Alp adlı kişinin mührü sökerek kapıyı açtıklarını ve binada inşaat faaliyetlerine devam edildiğini iddia etti.


YASADIŞI İNŞAATA İZİN VERMEYİZ

Konuyu ilettiğimiz Beşiktaş Belediyesi yetkilileri, binadaki yasadışı inşaat faaliyetlerinin durdurulduğunu ve binanın mühürlendiğini belirtti. Kapıdaki mühürlerin zaman zaman yoldan geçen vatandaşlar tarafından da sökülebildiğini dile getiren belediye yetkilisi, "Pando kahvaltıcısının tahliyesi sırasında yaşanan tartışmalar nedeniyle belediye başkanımız da o binadaki gelişmeleri yakından takip ediyor. Bölgede günün her saatinde görev yapan zabıta ekipleri var. Mühür sökülmüş bile olsa binada herhangi bir inşaat faaliyeti yürütülmesi mümkün değil. İddialar üzerine ayrıca incelemeler yapacağız" diye konuştu. 


MÜLK SAHİBİ SORULARA YANIT VERMEDİ

Konuyla ilgili görüşlerini almak üzere aradığımız mülk sahiplerinden Avukat Emre Marhan, telefona çıkan asistanlara konuyu aktarmamıza rağmen herhangi bir cevap vermekten kaçındı.


HaberTürk - Serkan Akkoç




Geri Dön