25 / 04 / 2024

Besim Sertok: 3. Köprü trafik sorununu çözmez

Besim Sertok: 3. Köprü trafik sorununu çözmez

TMMOB Orman Mühendisleri İstanbul Şube Başkanı Besim Sertok, 3. köprünün ilk iki köprüde olduğu gibi, İstanbul'un trafik sorununu çözmeyeceğini, yeni çözümsüzlükler üreteceğini söyledi



Sertok, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nde düzenlediği basın toplantısında, bugüne kadar İstanbul Boğazı'na yapılan köprülerin kent içindeki araç trafiği veya artan nüfus nedeniyle yoğunlaşan yolcu trafiği için gerçek bir gereksinim olmadığını belirtti. İstanbul'un trafik sorununun yıllardır çözülemez bir halde olduğunu ifade eden Sertok, 1973 ve 1989 yıllarında iki boğaz köprüsünün yapıldığını, köprülerin Boğazdan geçen taşıt sayısını 30 kat arttırdığını ancak yolcu sayısını 4 kat bile arttırmadığını söyledi.

3. köprüyle ilgili sürekli değişen güzergahların kamuoyu gündemine taşınmasının toplumda düşünce karmaşası yarattığını ve bunun arsa spekülatörlerinin işine yaradığını savunan Sertok, yeri bile kesin olmayan üçüncü köprü projesinin bilimsel verilere ve kentin gerçek gereksinimlerine dayanmadığını öne sürdü. Bunlara rağmen köprünün yapılması halinde İstanbul halkına, kente, çevreye ve doğaya karşı suç işleneceğini ileri süren Besim Sertok, "3. köprü ilk iki köprüde olduğu gibi İstanbul'un trafik sorununu çözmeyecek, yeni çözümsüzlükler üretecektir. Yapılması gereken sermayenin değil, İstanbul halkının ortak çıkarlarını ve kamu yararını gözeten, doğal ve tarihsel çevrenin korunduğu, halkın demokratik katılımını esas alan bir planlamayı acilen hayata geçirmektir" dedi.

Sertok, üçüncü köprünün yapılabilmesi için İstanbul İl Çevre Düzeni Planı'nda değişiklik yapılabilmesi amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin toplanacağı 14 Eylül'den 18 Eylül'e kadar belediye binası önünde çeşitli sivil toplum örgütlerinin katılımıyla basın açıklaması yapacaklarını sözlerine ekledi.
AA


Geri Dön