18 / 04 / 2024

BEÜ öğrencileri atıl durumdaki kömür tozunu katı yakıta dönüştürdü!

BEÜ öğrencileri atıl durumdaki kömür tozunu katı yakıta dönüştürdü!

BEÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulundaki akademisyenler ve öğrencilerin hazırladığı projeler, yeni buluşları da ortaya çıkarıyor. Bitlis'te, atıl durumdaki kömür tozunun geri dönüşümünü sağlamak amacıyla hazırlanan proje dikkati çekiyor.




Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Makine Bölümünde hazırlanan proje ile atıl durumdaki et kıyma makinesi kömür presleme makinesine dönüştürüldü.


BEÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulundaki akademisyenler ve öğrencilerin hazırladığı projeler, yeni buluşları da ortaya çıkarıyor. Özellikle ağır ve çetin kış koşullarının yaşandığı Bitlis'te, atıl durumdaki kömür tozunun geri dönüşümünü sağlamak amacıyla hazırlanan proje dikkati çekiyor.


Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Erdinç Vural, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrenci ve akademisyenlerin hazırladığı projenin, Türkiye'de kar yağışının en fazla yaşandığı ve buna bağlı kömür tüketiminin yüksek olduğu yerleşim birimlerinden biri olan Bitlis için önemli bir adım olduğunu söyledi.


 "Bu proje ile atıl durumdaki kömür tozunun katı yakıt olarak yeniden kullanılabilirliğini sağlamış olduk" diyen Vural, ucuz maliyetteki kıyma makinelerinde yapılan birtakım değişikliklerle de bu makinelerin kömür presleme makinesine dönüştürüldüğünü ifade etti.


Vural, kömür tozunun nasıl preslendiğini şöyle anlattı:


"Yüzde 60 kömür tozunun içine bağlayıcı olması amacıyla yüzde 10 atık yağ ile yüzde 30 tahta tozu katarak karışım yaptık. Bu karışım makineye atıldıktan kısa süre sonra preslenmiş kömür olarak çıkıyor. Tahta tozu karışımıyla da kömürün yanma özelliğini artırmış olduk. Bu projeyle hem enerji dönüşümü hem de atıl durumdaki makinelerin kazanımı sağlanmış oldu." 


Kömür presleme makinesinin maliyetinin yüksek olması nedeniyle daha düşük maliyetle elde ettikleri et kıyma makinesini projede kullandıklarını vurgulayan Vural, "Denedik ve başarılı olduk. İlk başta kesin sonuç alacağımızdan emin değildik. Bundan sonraki aşamada bu projenin daha fazla geliştirilmesini sağlayacağız. Bu yöntemle üretilecek kömürlerin ısı enerjisi ölçülüp diğer imal edilen kömürlerle kıyaslandıktan sonra kömürümüzün uluslararası literatüre kazandırılmasını amaçlıyoruz" diye konuştu.


AA


Geri Dön