20 / 04 / 2024

Beyoğlu'ndaki kaçak inşaat 9 yıl sonra farkedildi!

Beyoğlu'ndaki kaçak inşaat 9 yıl sonra farkedildi!

Anıtlar Kurulu, projesine izin verdiği Beyoğlu’ndaki tarihi bina inşaatının orijinal plana sadık kalmadan yapıldığını ancak 9 yıl sonra fark etti...



Anıtlar Kurulu, projesine izin verdiği Beyoğlu’ndaki tarihi bina inşaatının orijinal plana sadık kalmadan yapıldığını ancak 9 yıl sonra fark etti...


Anıtlar Kurulu ile Beyoğlu Belediyesi arasındaki proje anlaşmazlıkları, denetimsiz inşaatlarla tarihi binaları birer birer yok ediyor. Son olarak Beyoğlu’nda göz göre göre yapılan kaçak bir inşaat, ancak 9 yıl sonra fark edilebildi. Tarlabaşı’nda İstanbul 1. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından ‘Kentsel Sit Alanı’ içinde ilan edilen bir bina, kurulun onay verdiği projeden tamamen farklı bir şekilde inşa edildi.


200 BİN DOLARA İKİ KAT ALDI


Beyoğlu Belediyesi tarafından onaylanan ve üstüne kaçak katların da çıktığı proje, ancak yandaki binanın restorasyon süreci ile fark edildi. Koruma Kurulu ise binanın şimdiki mülk sahipleri ile ilgili suç duyurusunda bulunarak, projesine onay verdiği kendi tarihi binasını geri istiyor.

Restorasyon ve tarihi binaların korunması konusunda oldukça kötü bir karneye sahip olan Türkiye’de ‘ibretlik ve örnek’ sayılabilecek olan olay 1996 yılında başlıyor. İstanbul’un en işlek bölgesi olan İstiklal Caddesi’nin paralelinde yer alan Süslü Saksı Sokak üzerindeki bina, sahibinin müteahhitle anlaşmasının ardından, yeniden inşa edilmeye başlandı. Koruma kurulundan alınan proje onayının ardından, binanın 2000 yılında tamamlandığını kaydeden bugünkü mülk sahiplerinden Bülent Yıldız, 2004 yılında binadan yaklaşık 200 bin dolar karşılığında 2 kat satın aldığını belirtti.


GERÇEK 2009’DA ORTAYA ÇIKTI


Uzun bir süre ABD’de yaşadıktan sonra Türkiye’de Beyoğlu’nda satın aldığı iki kat ile ticaret hayatına giriş yaptığını kaydeden Bülent Yıldız yan binanın inşaat izni almak için başvurması ile gerçeğin ortaya çıktığını vurguladı. Yıldız’ın iddiasına göre, Anıtlar Kurulu izin için bitmiş binayı emsal göstermek isteyince aslında böyle bir binanın artık olmadığı ortaya çıktı. Bunun üzerine 2 binanın birleştirilerek tamamen proje dışına çıkıldığını tespit eden Kurul, bugünkü mülk sahipleri hakkında suç duyurusunda bulundu.


Olayın 2009 yılında fark edildiğini, sonradan satın almasına rağmen, 4 ve 5’inci katların sahibi olması nedeni ile onarım maliyetlerinin kendisinden talep edildiğini kaydeden Yıldız, işyeri ruhsatının da iptal edildiğini açıkladı. Yıldız şimdi ise mahkeme sonucunu beklediğini ifade etti.


Sözcü


Geri Dön