26 / 04 / 2024

Bilecik Demir Çelik Fabrikası'nda üretim başladı!

Bilecik Demir Çelik Fabrikası'nda üretim başladı!

Global Yatırım Holdingin Olağan Genel Kurul Toplantısı, İstanbul'da yapıldı



Holdingden yapılan yazılı açıklamaya göre, 2008 yılı faaliyet ve hesaplarıyla ilgili olarak yönetim kurulu üyeleri ve denetçinin ibra edildiği genel kurulda, 2008 yılı bilanço ve gelir-gider tablosunun kabul edilmesine ve avans temettü dağıtılmasına olanak sağlayan anasözleşme değişikliğinin onaylanmasına, katılanların oybirliğiyle karar verildi. Holdingin ana faaliyet konusu olan liman işletmeciliği sektöründe 2008 yılında, yaşanan krize rağmen liman gelirlerinde artış sağlandığı açıklandı.

Geçen yıl toplam 646 kruvaziyer gemisi ve 685 motor yata hizmet veren Kuşadası Kruvaziyer Limanı, toplam 627 bin yolcu ağırlarken, toplam gelirlerini önceki yıla göre dolar bazında yüzde 10 artırdı. Global Liman İşletmeciliği altında faaliyet gösteren Antalya Limanı da gelirlerini 2008'de, önceki yıla kıyasla dolar bazında yüzde 36 artırdı. Şirketin liman portföyüne Aralık 2007'de katılan Bodrum Limanı, yapılan yatırımlar ve yurt dışında yapılan tanıtım faaliyetleri sonucu 2008 boyunca 169 kruvaziyer gemiye hizmet verirken, 68 bin 355 yolcu ağırladı.

ENERJİ YATIRIMLARI
Geçen yıl enerji sektöründeki yatırımlarına da devam eden Holding, toplam abone sayısını yüzde 28 artırarak, doğalgaz dağıtımı konusunda "Energaz" markasıyla, Türkiye'nin "en büyük ikinci doğal gaz dağıtım şirketi" oldu. Holding, Haziran 2009'da 98,1 milyon avro bedelle Yeşil Enerji'nin yüzde 95 hissesini Norveçli enerji şirketi Statkraft'a sattı. Satış sonrası Global Yatırım Holding halen 70 megavat kapasiteli ve yıllık 267 gigavatsaat elektrik üretim seviyesine sahip 2 adet hidro-elektrik santral projesinin kurulum lisansına sahip bulunuyor.

Holding, enerji sektöründe 2008 yılında yüzde 85 oranında iştiraki olan Ege Global Madencilik üzerinden Şırnak'ta konumlu 25 kilometrekarelik alanda faaliyet gösteren kömür madenlerinin işletme hakkını 30 yıllığına ön devir sürecini bitirmesini takiben 270 megavat kapasiteli termik santrali geliştirme projesine başlayarak Enerji Bakanlığından 49 yıllık üretim lisansı aldı. 2012 yılında faaliyete geçmesi planlanan Şırnak Akışkan Yataklı Termik Santralinin yıllık toplam üretim kapasitesi 1.6 gigavatsaat olacak. Holding, 2008 yılı yatırım programında bulunan yüzde 40 iştiraki olduğu Bilecik Demir Çelik Fabrikasının inşaatına devam ederken, yıl sonu üretim hedefi 60 bin ton olan fabrikada 2009 Temmuz itibariyle deneme üretimi başladı.

ARA DÖNEMLERDE DE KAR PAYI DAĞITILABİLECEK
Toplantıda, Global Yatırım Holding olarak verimliliğin ve karlılığın artırılması amacıyla iştiraklerin konsolidasyonuna devam edildiği, zarar edilen bölümlerin kapatılması veya satılması suretiyle, şirketin ana faaliyet konusu olan liman ve Şırnak Termik Santral projelerine odaklanıldığı belirtildi. 2009 yılı faaliyet ve hesaplarının görüşüleceği Genel Kurul Toplantısına kadar görev yapmak üzere, Yönetim Kurulu Üyeliklerine Mehmet Kutman, Erol Göker, Gregory Michael Kiez, Saygın Narin, Ayşegül Bensel, Jerome Bernard Jean Auguste BAYLE, Julio Gabriel Salas Illanes, Denetçiliğe Şahin Uçar seçildi.

Ana sözleşmenin 17. maddesinde avans temettü dağıtımına olanak sağlayan değişiklikle şirket, yıl sonu karının yanı sıra ara dönemlerde elde ettiği karını yıl sonunu beklemeksizin aynı mali yıl içerisinde avans olarak hissedarlarına dağıtabilecek. Yapılan değişikliğe istinaden şirket yönetim kurulu uygun gördüğü zaman ve miktarda, SPK mevzuatına uygun şekilde 2009 yılından başlamak üzere ara dönemlerde de kar payı dağıtabilecek.
AA


Geri Dön