29 / 03 / 2024

Bilge Köyü'ndeki ilköğretim okulunun inşaatı tamamlandı!

Bilge Köyü'ndeki ilköğretim okulunun inşaatı tamamlandı!

Bilge Köyü'nde 7 ay önce yapımına başlanan ilköğretim okulu tamamlandı



Mayıs ayında 6'sı çocuk 16'sı kadın toplam 44 kişinin yaşamını yitirdiği Mardin'in Mazıdağı ilçesi Bilge
Köyünde yaşayanların talebi üzerine yaklaşık 7 ay önce yapımına başlanan ilköğretim okulu tamamlandı.

Mardin Milli Eğitim Müdürü Muhammed Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mardin Valiliğince Temmuz ayında yapımına başlanan Bilge Köyü'ndeki okul inşaatının kısa sürede tamamlanarak eğitim ve öğretime hazır hale getirildiğini söyledi.

Yeni okulda 1. kademe ilköğretim okulu öğrencileri ve ana sınıfı öğrencilerinin eğitim göreceğini ifade eden Öztürk, okulun aynı zamanda köyün gençlerine ve kadınlarına yönelik yaygın eğitim kapsamında hizmet de vereceğini belirtti.

Dört derslikli okulun büyük bir misyonu yerine getireceğini belirten Öztürk, şöyle konuştu:

"Elem verici olayın ardından eğitimin ne büyük bir öneminin olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Bu okul yaşanan menfur olayın ve zihniyetin, ancak eğitim ile aşılacağının simgelendiği bir öneme ve misyona sahip. Mardin Valiliğince yürütülen çalışmalar sonucu yapımı tamamlanan okulda geçen haftadan itibaren eğitime başladık. Okulumuz ilköğretim birinci kademedeki 20 öğrenci ve ana sınıfına devam eden 14 öğrenciye hizmet verecek. Köyümüzde ayrıca 6, 7 ve 8. sınıfa devam eden 14 öğrenci taşımalı eğitim kapsamında Sultan Köyü'nde eğitim görmeye devam edecek."

-MUHTAR ÇELEBİ-
Bilge Köyü Muhtarı Abdurrahman Çelebi de, köye 2 kilometre uzaklıkta bulunan eski okulun artık ihtiyaca cevap veremez bir duruma geldiğini, saldırının gerçekleştiği dönemde köye gelen yetkililerden köyün merkezine yeni bir okul yapılması talebinde bulunduklarını söyledi.

Eğitime büyük önem verdiklerini ifade eden Çelebi, amaçlarının hizmete girecek yeni okulda hem köydeki çocukların eğitim görmesini, hem de kadınlara yönelik kurslar düzenlenmesini sağlamak olduğunu belirtti.

Kısa bir sürede okul taleplerinin yerine getirilmesinden mutluluk duyduklarını anlatan Çelebi şöyle dedi:

"Çocukların eğitimi bizim için her şeyden önemli. Köydeki mevcut okulumuz köyün biraz uzağında bulunuyordu. Hem ağır kış şartlarında çocukların ulaşımda sorun yaşamaması hem de güvenlik gerekçesiyle çocuklarımızın gözümüzün önünde eğitim görmesi için fiziki şartları daha elverişli bir okul talebimiz oldu. Yetkililer bu talebimizi kısa bir süre içerisinde yerine getirdi. Okulda hem çocuklar eğitim görecek hem de kadınlara yönelik okuma yazma ve el becerileri kursları düzenlenecek."

Toplam 44 kişinin öldürüldüğü 4 Mayıs 2009 tarihinde meydana gelen saldırının ardından Bilge köyünü ziyaret eden Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf ile görüşen Bilge Köyü sakinleri 25'i ilk, 15'i ana sınıfı olmak üzere toplam 40 öğrencinin eğitim gördüğü iki derslikli köy okulunun yerine köy merkezine yeni bir okul yapılması talebinde bulunmuştu.

Bunun üzerine geçtiğimiz haziran ayında yer tespiti yapılan köy okulunun yapımı kısa sürede tamamlandı.

Mayıs ayında meydana gelen 6'sı çocuk, 16'sı kadın toplam 44 kişinin öldüğü Mardin'in Mazıdağı ilçesi Bilge Köyündeki saldırıda öğrencilerden Ayşe Çelebi yaşamını yitirmiş, 14 öğrenci de aileleriyle birlikte göç etmek zorunda kalmıştı. 25'i ilk 15'i ana sınıfı olmak üzere toplam 40 öğrenci köyün iki kilometre uzağında bulunan okulda eğitimini sürdürüyordu.

Saldırıda anne ve babasını kaybeden ilköğretim dördüncü sınıf öğrencisi 3'ü kız 5 çocuk da Darüşşafaka Eğitim Kurumlarında eğitimlerini sürdürmeye başlamıştı.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Bilge Köyü çocukları yeni okullarına kavuştu

Geçtiğimiz mayıs ayında 6'sı çocuk toplam 44 kişinin yaşamını yitirdiği Mardin'in Mazıdağı ilçesindeki Bilge Köyü katliamının ardından 7 ay önce yapımına başlanan ilköğretim okulu tamamlandı.

Mardin Milli Eğitim Müdürü Muhammed Öztürk, temmuzda yapımına başlanan okulda 1. kademe ilköğretim okulu öğrencileri ve ana sınıfı öğrencilerinin eğitim göreceğini, aynı zamanda gençlere ve kadınlara yönelik eğitim kapsamında hizmet de verileceğini belirtti. Bilge Köyü sakinleri  40 öğrencinin eğitim gördüğü iki derslikli okulun yerine yeni bir okul yapılmasını istemişti.
Star


Geri Dön