04 / 05 / 2024

Bina dayanıklılığı nasıl ölçülür?

Bina dayanıklılığı nasıl ölçülür?

Deprem uzmanları tarafından her fırsatta İstanbul'da büyük bir deprem beklendiği dile getiriliyor, senelerdir bu depreme ilişkin tahminler paylaşılıyor. Vatandaşlar devletten harekete geçilmesini bekliyor. Ancak vatandaşların da bu konuda üstüne düşen görevler bulunuyor...



Gazete Damga köşe yazarı Erol Sırrı Yolcu bugünkü köşesinde İstanbul'dabeklenen büyük depremi kaleme aldı.

İşte Erol Sırrı Yolcu'nun 'Deprem' başlıklı o yazısı...

Beklenen büyük İstanbul depreminin korkusunu kime nazlanarak geçireceğiz? İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, kendisine "Siz proje misiniz?" sorusunu yönelten kişilere "Sizin projeden ne anladığınızı bilemem. Bizim projemizin adı insan. İnsanların Deprem korkusuyla yaşamasını istemiyoruz. Tedbirler için yoğun çalışmalara başladık" diyerek yanıt vermişti.

Bina dayanıklılığı nasıl ölçülür?

19 Haziran'da saat 15:05 sıralarında  İstanbul Kartal'da meydana gelen denizden beklenen fakay karada olan 3.9 şiddetindeki deprem yürekleri ağızlara getirmeye yetti. Bu korku şu anlama geliyor ki biz henüz depreme hazırlıklı değiliz. Dayanıklı olmayan binalar üzerinden kumar oynuyoruz.

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı ve Deprem ve Tsunami Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "3.9 büyüklüğündeki normal bir deprem. Buna rağmen bu kadar tedirgin etmesi, bu kadar insanları korkutmasının nedeni İstanbul'da olması" açıklamasında bulundu. 

Bina dayanıklılığı nasıl ölçülür?

İstanbul Teknik Üniversitesinde görevli İnşaat mühendisi Deprem Analiz Uzmanı Prof. Dr. Alper İlki de depremle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. İstanbul’da binalardaki beton sınıfının C 25 olması gerektiğini belirten Alper İlki, beton sınıflarının C 20 olduğunu gördüklerinde bile mutlu olduklarını dile getirdi. İstanbul ve çevresinde maalesef C 6-C 7 beton sınıflarında inşa edilen yapılar bulunuyor. 

Beylikdüzü Belediye Başkanı Şehir Plancısı Mehmet Murat Çalık, Gürpınar'da y7er alan bazı yapılarda  C 6, hatta C 5 beton kullanıldığına birçok defa dikkat çekti. 

Devlet tarafından çözüm üretilmesini bekliyoruz. Ancak vatandaşlar olarak da yapmamız gerekenler bulunuyor. Özellikle kat malikleri, bina sahipleri daha fazla zaman kaybetmeden üstlerine düşeni yerine getirmeli. 

Öncelikle dayanıklı olduğuna inanılan bir binanın kolonlarında çirozlar görünmemeli. Eğer çirozlar görünüyorsa, ilgililerle iletişime geçilmeli. 

Bina dayanıklılığı nasıl ölçülür?

Kat aralarında bulunan plakaların kalınlıkları da önem arz ediyor. Eğer bu konuyla ilgili de şüpheleriniz bulunuyorsa, yetkili kurumlara başvuru da bulunularak ölçümlerin yaptırılmalı ve binaya uygunluğu ölçülmeli.

Oturduğu binayla ilgili şüphesi bulunan kişiler, 'özel sismik tehlike analizi'ni yaptırmalı. Bu analiz, deprem yüklerinin yapıda meydana getirebileceği olası etkileri araştırabilmek amacıyla TBDY 2019 ile uyumlu olacak şekilde sahaya özel olasılıksal sismik tehlike analizi olarak bilinir.

Sismik tehlike analizi gerçekleştirilirken güncel deprem kaynakları ve ülkemiz için geçerliliği bilimsel çalışmalarla gösterilmiş azalım ilişkilerine başvurulur. 

Bina dayanıklılığı nasıl ölçülür?

Önlemler artırılmazsa, vatandaş duyarsız  davranırsa neler olur?

Uykuda –uyanık, gece -  gündüz, işte - evde birşey olabilir. 

Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dan son dakika İstanbul depremi açıklaması!

İstanbul depremi için ürküten açıklama!


Geri Dön