18 / 04 / 2024

Bina inşaat harcamaları için KDV iadesi geliyor!

Bina inşaat harcamaları için KDV iadesi geliyor!

Proje Bazlı Teşvik Sistemi Tanıtımı ve 2017 Yılında Hazırlıkları Tamamlanan Yatırımlara Teşvik Belgesi Dağıtım Töreni'nde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, bina inşaat harcamaları için KDV iadesi getirdiklerini açıkladı..



Başbakan Binali Yıldırım, ileri teknoloji hedefiyle attıkları en cesur adımlardan birisinin, proje bazlı yatırım ve teşvik sistemi olduğunu belirterek, "Bölgesel kalkınmayı sağlamak ve bölgeler arası kalkınma açığını en aza indirmek hedefimiz başta olmak üzere bu pakette birçok yenilikler var. Bu paket, 135 milyar lira yatırım hacminde ve 34 bin doğrudan, 135 bin dolaylı istihdam sağlayacak. İhracatımıza 6 milyar liranın üzerinde ilave bir katkı olacak." dedi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Proje Bazlı Teşvik Sistemi Tanıtımı ve 2017 Yılında Hazırlıkları Tamamlanan Yatırımlara Teşvik Belgesi Dağıtım Töreni gerçekleşti.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Yıldırım, törendeki konuşmasında, Avrupa'nın ve dünyanın büyüme eğilimini uzun süredir korumayı başaran sayılı ülkelerden birinin Türkiye olduğunu belirtti.

2001 yılına kadar Türkiye'nin doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında 15,1 milyar doları ancak çekebildiğini söyleyen Yıldırım, "Geçen 16 yıl içinde doğrudan sermaye yatırımlarında ülkemiz, 191 milyar doların üzerine çıktı. Yani 80 yılda yapılanın 12 katını 16 yıl gibi kısa bir sürede başarmıştır ülkemiz. Bu gerçeği herkesin görmesini istiyorum." dedi.

2017 yılını yatırımlarda yüzde 81 artışla kapattıklarını ifade eden Yıldırım, "Şimdi hedefimiz, ulaştığımız bu rekor seviyeyi teknolojik değişim hamlesi ile taçlandırmak. Burada en temel aracımız, bu dönüşümü kendi kaynaklarımızla sağlamak olacak." diye konuştu. 

Yıldırım, sanayi alanında yaşanan ve "Endüstri 4.0" olarak adlandırılan dönüşüm sürecinin üretim yapılarını ve ihracatçıları yeniden şekillendireceğini dile getirerek, "Biz de Türkiye olarak bu süreci ıskalamamak mecburiyetindeyiz, zamanın ruhunu iyi okumak zorundayız." değerlendirmesinde bulundu.

Teknolojik gelişmeyle ülkenin rekabet gücünün de artacağına işaret eden Yıldırım, Türkiye'nin teknoloji seviyesini arttırdıkça ticaret açığını da azaltacağını kaydetti.

KDV iadesi geliyor

Bina inşaat harcamaları için KDV iadesi getirdiklerini de açıklayan Yıldırım, Proje Bazlı Teşvik Sistemi'ne ilişkin şu bilgileri verdi:

"Bu noktada ileri teknoloji hedefiyle attığımız en cesur adımlardan birisi, proje bazlı yatırım ve teşvik sistemidir. Bölgesel kalkınmayı sağlamak ve bölgeler arası kalkınma açığını en aza indirmek hedefimiz başta olmak üzere bu pakette birçok yenilikler var. Bu paket, 135 milyar lira yatırım hacminde ve 34 bin doğrudan, 135 bin dolaylı istihdam sağlayacak. İhracatımıza 6 milyar liranın üzerinde ilave bir katkı olacak. İhracata sağlanan katkının yanı sıra en büyük meselelerimizden biri olan cari açığımızı da 19 milyar dolar azaltacak bir proje paketinden bahsediyoruz. Kısacası, bu projeler hayata geçtiğinde cari açığımız, ihracat artışı ve ithalattaki azalma dolayısıyla 25 milyar dolar lehimize gelişmiş olacak.

Bunun için hangi imkanları sağlıyoruz? Gümrük vergisinde istisna getiriyoruz, yatırım kapsamında makine teçhizata KDV istisnası getiriyoruz. Bina inşaat harcamaları için KDV iadesi, yatırım tutarının iki katına kadar kurumlar vergisi indirimi veya 10 yıla kadar kurumlar vergisi istisnası getiriyoruz. 

10 yıla kadar sigorta primi işveren desteği sağlıyoruz. 5 yıl nitelikli personel desteği, 10 yıla kadar gelir vergisi stopajı istisnası getiriyoruz. Enerji desteği, sermaye katkı desteği, bedelsiz yatırım yeri tahsisi, istihdamın korunması gibi yatırımcı için hayati öneme sahip destekleri de bu destek sisteminde proje paketinde sağlıyoruz."
 


Geri Dön