25 / 04 / 2024

Bina inşaatı maliyet endeksi ne zaman açıklanır?

Bina inşaatı maliyet endeksi ne zaman açıklanır?

Bina İnşaatı Maliyet Endeksi (BİME), inşaatta kullanılan girdi maddelerinin dönemlere göre maliyet değişimlerini ölçen fiyat endeksine deniyor. Peki bina inşaatı maliyet endeksi ne zaman açıklanır?



Bina inşaatı maliyet endeksi ne zaman açıklanır?

Bina İnşaatı Maliyet Endeksi (BİME), inşaatta kullanılan girdi maddelerinin dönemlere göre maliyet değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak ifade ediliyor.


Söz konusu veriler belirli dönemlerde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Fiyatlar, ilgili çeyrek döneminin son ayının 15’i ile 25. günleri arasında, yüzyüze anket yolu ile derleniyor.


Bina inşaatı maliyet endeksi açıklanan dönem..

BİME, üç aylık dönemden sonraki ayın 20. günü veya  bu güne en yakın işgünü saat 10:00'da haber bülteniyle kamuoyuna duyuruluyor.


İlgililere eş zamanlı yayın dağıtma: Veriler, veri tabanında ve haber bülteni aracılığıyla tüm ilgililere eş zamanlı olarak dağıtılıyor.

 

Resmi istatistiklerin üretilmesine ilişkin dönem, şartlar ve gizlilik: Bütün istatistiklerin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından toplanarak yayınlanacağı ve değerlendirileceği 1962 İstatistik Kanunun ile 219/1984 ve 357/1989 sayılı kararnameler tarafından düzenlenmiş olup; 18.11.2005 tarihinde kabul edilen Türkiye İstatistik Kanunu ile istatistiklerin daha planlı üretilmesi için Devlet İstatistik Enstitüsü, Türkiye İstatistik Kurumu’na dönüştürülmüştür. Bu kanuna göre veriler sadece istatistiki amaçlar için toplanır ve verilerin gizliliği sağlanıyor.

 

TÜİK tarafından yapılan açıklamalara göre; Başka kurumların bilgiye ulaşması: Kamuoyuna açıklama yapılmadan önce başka kurumların verilere ulaşması mümkün olmuyor.


Bina inşaatı maliyet endeksi ile ilgili veriler en son 22 Temmuz 2014 tarihinde açıklandı. Açıklanan verilere göre, Bina İnşaatı Maliyet Endeksi bir önceki çeyreğe göre %1,7 arttı.


Bina İnşaatı Maliyet Endeksi 3. çeyreğe ait veriler, 21 Ekim 2014 tarihinde açıklanacak.


Bina inşaatı maliyet endeksi Nisan-Haziran 2014!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön