29 / 03 / 2024

Bina projesindeki depo kiraya verilebilir mi?

Bina projesindeki depo kiraya verilebilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Apartman 20 daire ve bir dükkan. Dükkan ana cadde girişli. Alt katı var ve projede birinci depo olarak geçiyor, bir de dükkandan bağımsız ikinci depo var. Müteahhit birinci ve ikinci depoyu dükkana bağlamış, kiralıyor. Dükkanın hakkı var mı?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Bizim apartman 20 daire ve bir dükkan. Dükkan ana cadde üzerinden girişli ve düz ayak. Alt katı da var ve projede birinci depo olarak geçiyor. Onunda altında projede dükkandan bağımsız ikinci depo ve sığınak mevcut. Fakat müteahhit birinci ve ikinci depoyu bir bölme açarak dükkana bağlamış ve öyle kiraya veriyor. Normalde ikinci depo bölümlere ayrılıp apartmana ait olmalıydı. Bu ikinci depo bölümlere ayrılmış olsa da dükkanın hakkı var mıdır?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Bina projesindeki depo kiraya verilebilir mi?

Bizim apartman 20 daire ve bir dükkan. Dükkan ana cadde üzerinden girişli ve düz ayak. Alt katı da var ve projede birinci depo olarak geçiyor. Onunda altında projede dükkandan bağımsız ikinci depo ve sığınak mevcut. Fakat müteahhit birinci ve ikinci depoyu bir bölme açarak dükkana bağlamış ve öyle kiraya veriyor. Normalde ikinci depo bölümlere ayrılıp apartmana ait olmalıydı. Bu ikinci depo bölümlere ayrılmış olsa da dükkanın hakkı var mıdır? Ö. S.

*****

Okuyucum bir işyeri ve bir kısım depolardan ve bunların dükkan sahibi tarafından kullanıldığından söz ediyor.

Dükkan sahibi birinci bodrum kattaki depoyu kullandığı gibi ikinci bodrum kattaki depoları da kullanıyor. Görülen o ki dükkan bir bağımsız bölüm, bu tamam ancak birinci bodrum kattaki depo da bu bağımsız bölüme ait bir alan olabilir. Ancak okuyucumun endişesi ikinci bodrum kattaki depolar. Bunlar için doğruya ulaşmanın bir tek yolu var, o da binaya ait tasdikli proje. Okuyucum binaya ait tasdikli projeyi temin edecek ve ehil biri ile (bu kendisi bile olabilir) projeyi inceleyecekler.

*****

Sorusu içinde bir projeden söz ediliyor ama bunun tasdikli proje olup olmadığı belirsiz, incelenecek olan kayıtsız şartsız tasdikli proje olmasıdır. Bu dükkan vasıflı bağımsız bölümün bir deposunun olması mantıklıdır ama bu mantıkla hallolmaz, belgeyle netlik kazanır.

Dolayısıyla projede bu bağımsız bölüme ait alanlar görünür. Şayet ikinci bodrum kattaki depo bu bağımsız bölüme ait değilse ikinci bir ihtimal olabilir, o da yönetim planında bir tahsis olup olmadığıdır. Bu defa yönetim planlarını inceleyecekler. Burada da bir tahsis yoksa dükkanı kullanan kişi ortak mahalli haksız işgal ediyor demektir.

*****

Bu durumda da yapılacak şey bulundukları yerdeki sulh hukuk mahkemesine başvurup müdahalenin önlenmesi talebi ile dava açmaktır. Bu davaya bakan mahkeme de bilirkişiye tasdikli projeyi inceletip, bu yerlerin ortak mahal olduğunu tespit ettiği takdirde müdahalenin önlenmesine yani dükkanın bu yeri boşaltmasına karar verecektir.


Geri Dön