28 / 03 / 2024

Bina tadilatı elde mevcut tasdikli projeye göre mi yapılır?

Bina tadilatı elde mevcut tasdikli projeye göre mi yapılır?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun '1’inci kat hizasında zemindeki dükkanların üstünde çıkma bulunmakta. Bu çıkma sanki 1’inci kat dairelerin balkonunun devamı gibi görünmektedir. Biz bu alanları balkonlarından ayıran bir duvar koyabilir miyiz?' sorusunu yanıtladı.



Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Binamız 13 katlı olup her katta iki daire vardır. 1’inci kat hizasında zemindeki dükkanların üstünde çıkma bulunmakta. Bu çıkma sanki 1’inci kat dairelerin balkonunun devamı gibi görünmektedir. Ancak bilindiği gibi bu alanlar ortak alandır. Müteahhit inşaat sırasında bu alanları 1’inci kat balkonlarından ayıran bir duvar koymamıştır. Şimdi biz böyle bir duvar koyabilirmiyiz?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Bina tadilatı elde mevcut tasdikli projeye göre mi yapılır?

Binamız 13 katlı olup her katta iki daire vardır. 1’inci kat hizasında zemindeki dükkanların üstünde çıkma bulunmakta. Bu çıkma sanki 1’inci kat dairelerin balkonunun devamı gibi görünmektedir. Ancak bilindiği gibi bu alanlar ortak alandır. Müteahhit inşaat sırasında bu alanları 1’inci kat balkonlarından ayıran bir duvar koymamıştır. Şimdi biz böyle bir duvar koyabilirmiyiz? ● B.T.

Artık hepimiz biliyoruz ki bir inşaat elde mevcut tasdikli projesine göre inşa edilir. Dolayısıyla bana binanın yapısı hakkında soru sorulduğunda ilk yapılacak şeyin binanın tasdikli projesine bakmak olduğunu söylemektir.

Nitekim okuyucuma da ilk söyleyeceğim şey tasdikli projedir. Şayet projesinde bu alanı ayıracak bir yapı görülüyor ise bunu her zaman yerine koymak mümkün olacaktır.

Zira aslolan o alanı ayırmaktır. Bugünkü hali projesine aykırıdır. Ancak projede böyle bir şey görülmüyor ise bu halde kat malikleri kurulunda bir karar alınabilir ama 1’inci katta oturanlar ile yine de bir ihtilafa neden olabilir.

★ ★ ★ ★ ★

Örneğin aklıma ilk gelen husus, projede bulunmadığı halde buraya yapılan duvarın kendi görünümlerini kapadığı, bakış açısını engellediği vs. gibi nedenlerle kaldırılması talebi veya alınan kararın iptali talebi ile karşılaşılabilecektir. Dolayısıyla ilk yapılacak şey projeyi incelemek olup bu hususları düşünerek hareket etmenizdir.


Geri Dön