24 / 04 / 2024

Bina tamamlama sigortasında tüketici değişirse ne olur?

Bina tamamlama sigortasında tüketici değişirse ne olur?

İnşaat şirketleri, maketten konut satışına başlamadan önce bina tamamlama sigortası yapıyor. Bu sigorta taraflara bazı sorumluluklar yüklüyor. Peki bina tamamlama sigortasında tüketici değişirse ne olur?



Tüketici Kanunu ile Ön Ödemeli Konut Satışları Yönetmeliği'nde yer alan bina tamamlama sigortası uygulamasının koşulları ve uygulama esasları Hazine Müsteşarlığınca belirlenmişti. Bu sigorta 11 Mart 2015 tarihinden itibaren maketten konut satışlarında zorunlu tutuldu. 

 

Buna göre, inşaat şirketi, maketten konut satışına başlamadan önce zorunlu olarak bina tamamlama sigortası yaptıracak. 

 

Bina tamamlama sigortası, inşaat şirketinin iflasını ya da projede belirtilen süre içinde konutu tüketiciye teslim edilememe risklerini kapsayacak. 

 

Riskin gerçekleşmesi halinde sigorta şirketi, tüketicinin konut için yaptığı peşinat ve taksitler dahil tüm ödemeleri yasal faizi ile birlikte ödeyecek.

 

Bina tamamlama sigortasında tüketici değişirse ne olur? Bina tamamlama sigortası yapılmış evin devredilmesi halinde poliçe devam eder mi?

 

Bina tamamlama sigortasına konu evin devir veya tesliminden önce sahibinin değişmesi halinde, sigortacının sorumluluğu yeni tüketiciye karşı devam eder. Satıcı, meydana gelen değişikliği, öğrendiği tarihten itibaren derhal, sigortacıya bildirmekle yükümlü oluyor.

 

Sigortacının sorttmiuluğu, teminat senedi düzenlendiği tarihten itibaren hüküm doğurmak üzere cayma hakkı süresi sonunda başlıyor.

 

10 soruda bina tamamlama sigortası!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com
 


Geri Dön