20 / 04 / 2024

Bina tamamlama sigortasında tarafların hakları nelerdir?

Bina tamamlama sigortasında tarafların hakları nelerdir?

Ön ödemeli konut sözleşmelerinde tüketiciye verilen teminat olan bina tamamlama sigortasında tarafların hakları nelerdir?



Bina tamamlama sigortası, ön ödemeli konut sözleşmelerinde tüketiciye verilen teminat oluyor. Bu sigorta sözleşmesi ile sigortacı; satıcının iflas etmesi veya gerçek kişi satıcının ölmesi ya da gaipliğine karar verilmesi sebebiyle, poliçede belirtilen ön ödemeli konut satışına konu projeyi, tamamlayamaması halinde, teminat hesabında belirtilen menfaat sahiplerine, bu genel şartlara ve poliçe özel şartlarına göre teminat sağlamış oluyor.

 

Sigorta kapsamında sağlanan tazminat, teminat ve benzeri güvenceler iflas veya tasfiye masasına dâhil edilemiyor, haczolunamıyor, üzerlerine ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz konulamıyor.

 

Peki, bina tamamlama sigortasında tarafların hak ve yükümlülükleri nelerdir?
 

Satıcının hak ve yükümlülükleri

a)    Nakdi veya gayri nakdi kredi ilişkilerini sigortacıya bildirmekle yükümlüdür.

 

b)    Sigortacıya bildirmeksizin üçüncü şahıslara aktifleri üzerinde teminat (ipotek, rehin, mülkiyetin teminat olarak (inançlı) nakli, taşınmaz yükümü vb.) vermemekle yükümlüdür,

 

c)    Teminat verilmesi kararını etkileyebilecek önemli ölçüdeki değişiklikleri sigortacıya bildirmekle yükümlüdür.

 

ç) Teminat senedi düzenlenmesine ilişkin iletişimde veya talimatların yerine getirilmesinde gecikme yaşanması yahut ihmal olması nedeniyle zararın meydana gelmesinin muhtemel olduğu hallerde sigortacıyı bilgilendirmekle yükümlüdür.

 

d)    Sözleşme şartlarının kendisi tarafından belirlenmemiş olduğu hallerde, düzenlenen teminat senedinin içeriğini kabul eder,

 

e)    Tüketicinin, düzenlenen teminat senedine ilişkin hususlarda sigortacıya bilgi vermesini kabul eder.

 

t) Her ne ad adı altında yapılırsa yapılsın tüketicilerce yapılan ödemeleri, derhal, sigortacıya bildirmekle yükümlüdür.
 

Sigortacının hak ve yükümlülükleri

 

a) Satıcının faaliyetleriyle ilgili gelişmeler, stratejik değişiklikler ve satıcının kredi değerliliği açısından önemli bulduğu konularla ilgili detaylı bilgi talep edebilir. 


b) Satıcı için bir kefalet hesabı tutar ve bu hesaba, her bir tüketici için düzenlenen teminat senedini düzenlendiği tarih itibariyle dâhil eder,


e) Her bir tüketici için, satıcının talimatı üzerine tüketicilere iletilmek üzere teminat senedi düzenleyerek satıcıya verir.


ç) Teminat senetlerinin süresinden önce iade edilmesi halinde, fazla ödenen primi, satıcıya geri öder.


10 soruda bina tamamlama sigortası!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


 


Geri Dön