25 / 04 / 2024

Binadaki ortak yerlerin tadilatı nasıl yapılır?

Binadaki ortak yerlerin tadilatı nasıl yapılır?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Yeni bir ev aldık ancak baya eski. İçinde tadilat yapacağız. Dubleks bir ev, her iki banyosunda da baca çıkışı var ve baca yeri çok fazla yer kapladığı için kırdırmak istiyoruz. Bunun için ne yapmamız lazım?'sorusunu yanıtladı.



Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Yeni bir ev aldık ancak baya eski. İçinde tadilat yapacağız. Dubleks bir ev, her iki banyosunda da baca çıkışı var ve baca yeri çok fazla yer kapladığı için kırdırmak istiyoruz. Bunun için ne yapmamız lazım? Sonuçta kimse banyoda soba yakmaz artık.' sorusunu yanıtladı. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Binadaki ortak yerlerin tadilatı nasıl yapılır?

Bir binada bacalar ortak yerlerdendir. Dolayısıyla okuyucumun dairesinin içinden geçen baca, diğer dairelerin, üst kat ve alt kat dairelerin içinden de geçiyor ve ortak olarak kullanılıyor. Hele binalarda şönt baca tabir ettiğimiz bir baca sistemi var ki yan yana iki baca varmış gibi görünür.

Dairenin üst kotunda ikinci baca ortak baca ile birleşerek tek baca olarak görev yapar. Dolayısıyla bir ortak tesis olması nedeniyle müdahale edilmez, yıkılmaz, ortadan kaldırılmaz. Üstelik okuyucum banyoda soba yakmaktan söz etmiş.

İyi ama biliyorsunuz baca kullanmak sadece sobayla olmuyor, bazı ısıtıcılar var ki gazla çalışıyor ve bacaya ihtiyaç duyuluyor. Düşünmek bile istemiyorum, bacanın tıkanması halinde boğucu gazlar banyoda toplanıyor ve ölümlere neden oluyor.

Dolayısıyla okuyucumun mektubunu endişe içinde okudum ve hiç gecikmeden yanıt verme ihtiyacı duydum. Sakın ola ki artık soba yakılmaz gibi bir düşünce ile bacayı yıkmayın, kaldırmayın.

Kötü bir sonuca sebep olmayın. Olsa olsa binada tüm daire sahipleri bir araya gelir, bu bacanın ıslahı için ne yapılabileceği birlikte düşünülür. Belki bir proje değişikliği yapılarak bu alan teknik imkanlar kullanılarak daha kullanılır hale getirilir ve sizin için rahatsız edici durum diğer kat maliklerini de rahatsız ediyor ise bir kazaya sebep olmadan, birlikte halledilir. Tek başınıza bacayı kaldırmayı denemeyin sıkıntı yaşarsınız.


Geri Dön