23 / 04 / 2024

Binalara kot nasıl verilir?

Binalara kot nasıl verilir?

Kot nedir; İmar durumu veya vaziyet planına göre parselin köşe noktaları ile yapılacak binaların köşe noktalarının gösterildiği krokiye deniyor. Peki,binalara kot nasıl verilir?



Binalara kot nasıl verilir?

Binalara arsanın cephe aldığı, yolun kırmızı kotuna göre ve yolun yüksek tarafına rastlayan  bina kenarı hizasındaki tretuvar  seviyesinden kot veriliyor.  Tretuvar seviyesi, yol seviyesinin (0.18) m. üstü olarak kabul ediliyor. 

Kaplaması yapılmış yollarda mevcut yol kotları, yapılmamış yollarda ise yol profili ile belirlenen kırmızı kotlar esas kabul ediliyor.Yapılara kot verilmesinin şartları neler? Peki,binalara kot nasıl verilir?


Henüz tretuvarı bitmemiş ve kırmızı kotu tespit edilmemiş olan yollarda bu tespit işi ilgilisinin müracaatı üzerine yolun profilinin çıkarılıp yola ilişkin kırmızı çizginin geçirilerek onayının yapılması işi ilgili Belediye Başkanlığı’nca 30 gün içinde yapılır.


Kot alınan yola olan mesafesi (6.00) m.’yi aşan ayrık nizam binalarda kot bina ön cephesi tabii zemin ortalamasından alınıyor.Yola göre yüksek olan parsellerde, tabii zemin kotu, o parseller için bordür seviyesinden verilecek kotu (3.00) m’den fazla geçemez.


Kot verilen bitişik nizam yapıların bu yükseklikleri diğer sokakta en çok (20.00) m. devam edebiliyor. 20.00 m.’den sonra kademelendirilerek diğer sokağın şartlarına uyduruluyor.Kademe cephesi hiçbir koşulda 3.00 m

den az olamıyor.


Yol kenarında korunması gereken bir set üzerinde yapılacak ön bahçeli binaya set üstünden kot verilebiliyor. Aksi halde binaya yoldan kot verilerek parsel yol kotunda tesviye edilebiliyor. Setli arazi yoldan en az (l.50) m. yükseklik ile başlayarak yükselen araziye deniyor.


Bir parsele birden fazla bina yapılması halinde her bina müstakil düşünülerek yakın olduğu çevrenin şartlarına göre belediye tarafından kot veriliyor.


İmarda kot nedir?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com



Geri Dön