28 / 03 / 2024

Binalarda jeofizik yöntemler kullanılmalı!

Binalarda jeofizik yöntemler kullanılmalı!

Jeofizik Mühendisler Odası Şube Başkanı Erdem Orhun Kuybulu, yeni yapılan binalarda mutlaka jeofizik yöntemlerin kullanılması gerektiğini söyledi.



Jeofizik Mühendisler Odası Şube Başkanı Erdem Orhun Kuybulu, yeni yapılan binalarda mutlaka jeofizik yöntemlerin kullanılması gerektiğini söyledi. 


Jeofizik Mühendisler Odası Şube Başkanı Erdem Orhun Kuybulu Kuybulu,"İlimizde yapılan zemin iyileştirme çalışmalarında Jeofizik Mühendisliği Yöntemlerinden yararlanılarak zeminin özelliğine bağlı iyileştirme tekniklerinin uygulanması ve uzman İnşaat Mühendislerine iyileştirme teknikleri için zemin özelliklerine bağlı altlık parametrelerinin oluşturulması gerekir. 

İlimiz yapılaşma zorunluluğu olan, suya doygun ve gevşek zeminlerde mini kazık, taş kolon uygulamaları yerine, mühendislik temeli olarak adlandırılan sıkı zemine kazık temel oluşturularak yapıların yapılması ve bu temel derinliğinin Jeofizik Mühendisliği Yöntemlerinden belirlemesi gerekmektedir" dedi. 


"JEOFİZİK İSTİHDAM ŞART"

İlimizdeki zeminlerimizde sıvılaşmalar halen mevcut 

olduğunu altına çizen Kuybulu, zeminlere göre binalar üretmek şart olduğunu altına çizdi. Kuybulu, "Bunun için zemin etütlerini tam ve eksiksiz yapmamız lazım. Ayrıca tüm belediyelerde kanunen jeofizik istihdam etmeleri şart. 

İlimizde bazı belediyelerde jeofizik mühendisleri bulunduruyor. Ama Geyve, Taraklı gibi bazı ilçe belediyelerimizde jeofizik mühendisi yok" diye konuştu. 


MAKRO DÜŞÜNMELİYİZ

Kentsel dönüşümünü de değinen Kuybulu , "Jeofizik mühendisler olarak kentsel dönüşümünü çok mantıklı olarak bakıyoruz. 

Özellikle 1999 yılından sonra hasar görmüş olan orta hasarlı binalar halen ilimizde bir sorun teşkil ediyor. Onun için kentsel dönüşüm bir fırsattır. Mühendislik olarak ilimizde 8-10 kat bina yapılabilir. 

Ama yani bunu sıf mühendislik açısından düşünmek doğru değil. 

Buna aynı zamanda çevre ve şehircilik açısından da düşünmek lazım. 

Örneğin 10 katlı bina yaptığımızda bu oturanlara otopark imkânı sunabilecekler mi? Veya trafiği rahatlatabilecekler mi? Gibisi. Kentin tamamını değerlendirerek proje üretmek gerekir. Kentsel dönüşümünü daha makro düşünerek yapmamız gerekir" dedi.


Sakarya Adapostası Gazetesi




Geri Dön