24 / 04 / 2024

Binalarda sağlık dönüşümü başlıyor!

Binalarda sağlık dönüşümü başlıyor!

Pandemi sonrasında Türkiye'de binalar kullanılan teknolojilerle akıllı ve çevreci yapılara dönüşüyor. Bu nedenle birçok yapı, hijyen sağlayan yeni ürünlere geçiş yapmaya başladı.



Pandemiyle birlikte artan sağlık hassasiyeti binalarda kullanılan teknolojiyi hızlıca dönüştürdü. Dünya Gazetesi'nde Leyla İlhan'ın haberine göre; birçok şirket gündemine virüs bulaştırmayan ürünleri aldı. Tuşlu asansörlerin yerini, temassız çağrı butonlu UV-C aydınlatmalı asansörler alırken, klasik musluklar fotoselli musluk bataryalarına kapılar otomatiğe, klimalar havayı temizleyip virus öldüren ürünlere dönüştü. Sadece görüntüleme yapan kameralar ise ateş ölçen sistemlere evrildi. 

Kapalı alandaki kişi sayısını ölçerek montajı, sayı aşıldığında uyaran sistemler de pazarda yer aldı. Özellikle  oteller, AVM'ler, ibadet yerleri ve ofis gibi ticari yapılarda dönüşüm hızlandı. Bazı büyük konut ve villa gibi projelerinde de temassız ürünler kullanılmaya başlandı.

Asansör ve yürüyen merdivenlerde dönüşüm başladı 

Korona sürecinde temas edilerek hareket ettirilen asansörlerin gündeme geldiğini belirten Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği Başkanı Sefa Targıt, bu süreçte firmaların asansörlere yönelik bir dizi önlemi hayata geçirdiğini söyledi.

Asansörde kişi sayısı sınırlaması kabin tavanına Ultraviole-C aydınlatma montajı, kabin üstüne plasma fan montajı ile kabine giren havanın dezenfeksiyonu gibi çalışmaların yapıldığını belirten Targıt, Akıllı Yolcu Yönlendirme Sistemleri ile daha az temas eCall gibi uzaktan asansör yönlendirme ve temassız çağrı butonu ile temassız yolculuk yapıldığını kaydetti. 
 

Akıllı binalar hasta mı ediyor?


Geri Dön