19 / 04 / 2024

Binalarda yönetici ve denetçi görevleri nasıl bırakılır?

Binalarda yönetici ve denetçi görevleri nasıl bırakılır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde binalarda yönetici ve denetçi görevlerinin nasıl feshedilebileceğini kaleme aldı. 



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde binalarda yönetici ve denetçi görevlerini yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu "Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre yönetildiğine dair tutanağı olan 7 daireli bir apartmanda 2 yıldır hesaplara ulaşamadığımdan denetim yapamadım. Bir de konuyu önemsemedim. Daire sahipleri şehir dışında. 3 dairesi dolu 2’sinde kiracı var. Şimdi yönetici apartman adına borçlar yapmış. Ben tapu sahibi değilim, daire annemin. Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim? Nasıl bu görevden ayrılabilirim?" sorusunu yöneltti.

Binalarda yönetici ve denetçi görevleri nasıl bırakılır?

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

***

Bazen okuyucularımın uzun mektubunu özetlediğim gibi bazen de mektuplarını aynen alıyorum. Bunun örneği bu soru. Okuyucumun sorusunun içinde bilmece gibi çözmem gereken yerler var, bunların ne olduğu görülsün diye okuyucumun mektubunu aynen aldım. Bina 7 bağımsız bölümlü. 8’den az bağımsız bölümü bulunan binalarda yönetici mecburiyeti yok.

Yönetici seçilebilmesi için yönetim planında hüküm bulunması lazım. Yani okuyucumun sözünü ettiği bina yönetim planında yönetici seçimi konusunda bir hüküm yok ise binada yönetici olmaz. Okuyucumun ifadelerinden çıkan sonuca bakarsak kendisi sanki denetçi gibi.

Ancak burada da bakılması gereken iki husus var. Birincisi, 7 bağımsız bölümlü binada yönetici olmayınca denetçi de olmaz. Denetçi olmak için kat maliki olmak lazım, okuyucum kat maliki değil. Yani nereden bakarsanız bakın okuyucum denetçi olamaz.

Binalarda yönetici ve denetçi görevleri nasıl bırakılır?

***

Bitmedi, şayet var ise yönetici konumunda olan biri elbette yaptığı masrafların, topladığı paraların hesabını verecek. Bizim yasamızda hesabın kat maliklerine verileceği hükmü var. Ancak yasaya göre kat malikleri denetim işini kendi aralarından sayı ve arsa payı çoğunluğu ile seçecekleri bir denetçiye veya üç kişilik bir denetim kuruluna verebilir.

Okuyucum denetçi olamayacaksa bile yönetici sıfatını taşıyan biri kat maliklerine hesap verecektir. Bunun da yolları vardır. Kendisi yöneticiliği bıraktığını bir yere bildirmek istiyor ama zaten yöneticiliği açıkladığım nedenlerle geçersiz. Fakat istiyorsa ve geçerli bir yönetici var ise ona bildirecek, yoksa apartman ilan tahtasına asarak görevi yapamayacağını ilan edecek.

Mirasçılık belgesi ve gaiplik kararı nasıl alınır?


Geri Dön