23 / 04 / 2024

Binalardaki çatı katının tasarrufu kime ait?

Binalardaki çatı katının tasarrufu kime ait?

Posta yazarı Tamer Heper 'Kat mülkiyeti tesis edilmiş üç katlı binada kat malikiyim. Ancak projede olmayan ama üçüncü katın üstünde fiilen bulunan çatı çatı katı var. Çatı katından en üst katın malikinin, diğer iki malikin ‘olur’unu almadan tasarruf edebilme hakkı var mıdır?' sorusunu cevapladı.



Posta yazarı Tamer Heper 'Kat mülkiyeti tesis edilmiş üç katlı binada kat malikiyim. Ancak projede olmayan ama üçüncü katın üstünde fiilen bulunan çatı piyesi (çatı katı) var. Bu çatı katından en üst katın malikinin, diğer iki malikin ‘olur’unu almadan istediği gibi tasarruf edebilme hakkı var mıdır?' sorusunu yanıtladı.

Kat mülkiyeti tesis edilmiş üç katlı binada kat malikiyim. Ancak projede olmayan ama üçüncü katın üstünde fiilen bulunan çatı piyesi (çatı katı) var. Bu çatı katından en üst katın malikinin, diğer iki malikin ‘olur’unu almadan istediği gibi tasarruf edebilme hakkı var mıdır? l D.A.

***

Binalardaki çatı katının tasarrufu kime ait?

Okuyucumun sorusu, ‘dilediği gibi tasarruf etme hakkı var mıdır?’ Bunu niye tekrar ettim? Şunun için; ilk sorulması gereken bu değil, önce bu ilaveyi yapma hakkı var mıdır, bunu sorgulamak lazım. Bir bina yapılacakken önce imar durumu alınır, sonra bu imar durumuna göre proje çizdirilir. Proje ilgili belediyeye sunulur ve tasdik istenir. Tasdik olduğu takdirde, projeye uymak kaydıyla bina inşa edilir.

Bu hali ile inşaat, hukuken henüz bitmemiştir. İnşaat tamamlandığında yine ilgili belediyeye başvurulup iskan izni talep edilir. Belediye tarafından yerinde incelenir ve yapılan bina projesine ve imar mevzuatına uygun ise malikine iskan izni verilir.

İşte iskan izninin verildiği tarih, binanın hukuken bittiği tarihtir. Binanın bu halinden sonra keyfi olarak yapılacak her ilave, yasa dışıdır. Yani okuyucumun anlattığı üçüncü katın üzerindeki daire gibi. Demek istediğim şu; üçüncü katın üstü zaten yasa dışı. Yasalar çerçevesinde kullanım hakkı zaten yoktur ki yasalar çerçevesinde kullanıp kullanılmadığını tartışalım.

Böyle bir oluşum karşısında, ya alt kattaki iki daire sahibi hiç ses çıkarmayacak, yaşadıklarını sineye çekecek veya dava açarak binanın projesine uygun hale getirilmesini talep edecek. Bu yeri kullananın, yasal hakkı yoktur. Bu nedenle de tasarruf etme haklarını saymak mümkün değildir.


Geri Dön