26 / 04 / 2024

Binaların teras katlarında değişiklik yapılırken onay gerekir mi?

Binaların teras katlarında değişiklik yapılırken onay gerekir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde binalardaki teras katlarında değişiklik yapılırken onay alınmasının gerekli olup olmadığını kaleme aldı.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde binalardaki teras katlarında değişiklik yapılırken onay alınmasının gerekli olup olmadığını  yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu "Teras kata dört tarafı açık, açılır kapanır pergole yaptırdım, şikayet konusu oldu. Bunun yasal olarak mahzuru var mı?" sorusunu yöneltti.

Binaların teras katlarında değişiklik yapılırken onay gerekir mi?

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

***

Kat mülkiyetine tabi binalarda çok ihtilafa meydan verecek bir soru sormuş okuyucum. Bu yazımla yapacağım açıklama kendisine belki net yanıt olmayacak ama bir miktar ışık tutacak. Zira bahsettiği hadiseyi yerinde görmeden karar vermek mümkün değildir. Bunun nedeni şudur: Binalarda kat maliklerinin projeye aykırı olarak yaptıkları ekler, şayet sabit tesis ise bunlar kaldırılır.

Sabit tesis değil ise bunlar kaldırılmaz muhafaza edilir. Okuyucum, yaptığı işin dört tarafı açık katlanabilir bir yapı olduğunu söylüyor. Bu tarif sanki sabit olmayan bir güneşlik veya bir gölgelik izlenimi veriyor ki bu halde kullanılmasında bir mahzur yoktur. Şayet zemine sabitlenmiş inşai bir yapı halinde, sanki dairenin genişletilmiş hali gibiyse bu halde sabit tesistir ve bu durumda kaldırılması gerekir.

Binaların teras katlarında değişiklik yapılırken onay gerekir mi?

***

Okuyucum bunun şikayet konusu olduğunu söylemiş. Acaba şikayet edenler bu anlattığım konuya vakıf olarak mı şikayet etti? Bunu bilme imkanımız elbette yok. Zira önümüzde bazı örnekler var, mesela bazı binalarda klima dış ünitesi şikayet konusu yapılmakta, kaldırılması istenmektedir.

Ancak yapılan yargılama sonucu klima dış ünitesinin sabit tesis olmadığı, rahatsız edici ses ve ısı yayma durumu ispat edilmeyen hallerde kaldırılma talebinin reddolunduğu bir gerçektir. Dolayısı ile okuyucumun durumunda da özellikle şikayet edenler, konuyu mahkemeye taşısa bile mahkemece bilirkişi tayin edilecek ve bu hususlar incelenip buna göre karar verilecektir.

Kiracı asansör giderlerinden sorumlu mu?


Geri Dön