27 / 04 / 2024

Bitcoin rallisi tehlikede mi?

Bitcoin rallisi tehlikede mi?

Bitcoin'de meydana gelen sert düşüşler sonrasında yatırımcıların endişesi artıyor. Peki, yatırımcılar bu esnada nelere dikkat etmeli? İşte detaylar...



Bu hafta kripto para piyasasında meydana gelen değişimleri kimse Çin’in madenciliğe getireceği yasağa ya da ABD’de kripto paralara vergi anlamına gelebilecek raporlama düzenlemesiyle ilişkilendirmemeli. Dünya'dan Barış Erkaya'nın haberine göre; kan gölüne dönen Bitcoin ve alt coin'lerde meydana geşen ne Çin’e ne de ABD ile ilgiliydi. Basit bir piyasa oyunu. Üstelik de Peter Lycnh veya Waren Buff et’ın yıllarca önce dikkat çektiği en eski borsa oyunlarından bir tanesi: Herkes piyasanın çıkacağına inanıyorsa sat, daha ucuza alacağın bir fırsat yaşanacak. Dünya gazetesinin yeni dijital finans platformu Paramevzucom’da aslında derinlemesine incelenen bu konunun özeti: “Kripto para piyasasını birine anlatmak istiyorsanız geçen hafta yaşananları gösterin.”

Bitcoin rallisi tehlikede mi?

2000'lerin borsası gibi

Bitcoin’in 100 bin dolara ulaşacağı herkesin inandığı piyasada long pozisyon açanlar, yani yükseliş bahsine kaldıraçla dahil olanlar son yaşanan büyük dalgalanmanın ana nedeniyedi. 1990’ların sonları, 2000’lerin ise başlarında o zamanki adıyla İMKB’de bu görüntüleri görmeye alışkınız. Spekülatörlerin, hatta manipülatörlerin borsanın en büyük tahtalarında bile cirit attığı dönemlerdi o dönemler. Gereksinim olan tek şey ise tahtayı etkileyebilecek sayıda hisseye çok ucuz fiyattan sahip olan spekülatörlerdi. Hatta öyle ki birçok kez şirketlerin sahiplerinin hisselerinin bu spekülasyonlarda kullanıldığını da gördük. 

 Bitcoin rallisi tehlikede mi?

Kaldıraçlar balinalara yem oldu

Geçen hafta da kripto para piyasasında meydana gelenler bu şekildeydi. O günkü spekülatörlerin bugünkü kripto para piyasasındaki karşılığı ise “balinalar”. Peki balinalar kim oluyor. En basit tanımıyla Bitcoin’in ilk büyük yatırımcıları. 3-5 dolarlık fiyatlardan binlerce hatta onbinlerce Bitcoin’e sahip olup bugün milyarlarca dolarlık fonları elde edenler. Bazıları Bitcoin’i çıkarmak henüz bu kadar zor değilken büyük madencilik faaliyetlerinden birikim yaparlar bazıları ise piyasadan ‘geleceğin finansı’ söylentisine inanarak bir hayale yatırım yapanlar. Bu kadar ucuz maliyetleri olanların, bugün ellerindeki güçle bu piyasayla satranç tahtası gibi oynadıklarını görüyoruz. Üstelik de bu piyasanın kurallarına da uyarak. Borsaların bir güvenlik mekanizması olarak getirdiği, ve açılan kaldıraçlı pozisyonların tersi yönde belli bir oranda hareketi gördüğünde bu pozisyonları otomatik olarak kapattığı likidasyonu kullanarak. İster long yani yükseliş yönünde pozisyon açılsın isterse short yani düşüş yönünde, bu kapatılan kaldıraçlı pozisyonların hepsini birer balina yemi olarak düşünülebilir. Çünkü kaybeden kaldıraççılar olurken kazananlar balinalar oluyor.

Bitcoin rallisi tehlikede mi?

Bitcoin rallisi tehlikede mi?

Geçen hafta önce aşağı yönde büyük bir düşüş yaşayan yaratıp kaldıraçlı long pozisyonları bitiren balinalar, sonrasında yukarı sert bir geri dönüşle bu defa short pozisyonların dengesini bozdu. Ve ardından yeniden bir aşağı dalgalanmayla acaba “Bitcoin rallisi tehlikede mi” psikolojisini de piyasalara yerleştirdi. Uzun vadeciler elbette rahat. Fakat al-satçılar birbiri sonrasında ters pozisyonlarda kalarak ciddi para kaybı yaşadı. Uzun lafın kısası, ister birikiminiz küçük olsun, isterse büyük, bu kadar riskli bir piyasada yatırım yapmak istiyorsanız geçen hafta yaşananlar gösterdi ki kaldıraç kullanmak dev bir oltanın ağzına takılıp denize sarkıtılmış bir balina yemi olmaktan farkı yok.

Kripto paralar ayı piyasasında! 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön