25 / 04 / 2024

Bitcoin ve kripto paralarda kayıp yüzde 20'ye ulaştı!

Bitcoin ve kripto paralarda kayıp yüzde 20'ye ulaştı!

Kripto paralarının en büyük birimi olan Bitcoin'de dev dalgalanmalar devam ediyor. 69 bin dolara kadar çıkan Bitcoin 56 bin dolara kadar geriledi. 



Kripto para piyasasının en büyük hacimli birimi Bitcoin dalgalı seyrine devam ediyor. Sabah'ta yer alan habere göre; 11 Kasım tarihinde 69 bin dolar ile zirve seviyesini gören Bitcoin 56 bin dolara kadar çekildi. Kripto para 12 gündür düşüş trendi içerisinde yer alıyor. Bitcoin bugün ise akşam saatlerine doğru bir miktar toparlama yaşada teknik olarak kısa vadeli düşüş trendi içerisinde bulunuyor.

Bitcoin ve kripto paralarda kayıp yüzde 20 ye ulaştı!

BİTCOİN VE KRİPTO PARALARDA BÜYÜK KAYIP

Bitcoin, 2021 Nisan ayında 64 bin 854 dolar seviyesine ulaşarak zirve seviyesini test etmesi sonrasında TESLA CEO'su Elon Musk'ın açıklamalarıyla başlayan süreçle beraber 30 bin doların altına düşmüştü. Dünyada birçok kişi merkezi olmayan para olarak nitelendirilen bu kripto paralarda yaşanan düşüşle panik satışı yapıp zarara uğradı. 

Yüzde 50'nin üzerinde değer kaybı yaşayan Bitcoin sonrası düşüş dalgası diğer alt-coinlere sıçramış, düşüş buralarda daha sert olmuştu. Nisan ayında başlayan düşüş trendi Bitcoin için yaklaşık 3 ay sürdü. Uzunca bir süre 30 bin dolar bandında dalgalanan Bitcoin, özellikle El Salvador'un resmi para olarak kripto parayı kabul etmesiyle bir yükseliş trendine girdi. 

TEMMUZ AYINDA YENİDEN YÜKSELİŞE GEÇTİ

Özellikle tanınmış kişilerin ve kurumların açıklamalarına aşırı tepki gösteren kripto para piyasalarının en büyük hacimli birimi Bitcoin Temmuz ayının son haftasıyla beraber yükselişte hız kazandı. Küresel düzeyde artan enflasyon endişeleriyle parasının değerini korumak isteyen birçok kişi yükseliş trendine giren Bitcoin ve kripto paralara yöneldi. Bununla birlikte bazı kurumların Bitcoin üzerinden ödeme veya fon işlemlerine olanak vermesi yükselişe hız kattı.

Dünyada hem enflasyondan korunma aracı hem de spekülatif amaçlı kripto paraları tercih eden sayısında artış yaşandı. Bitcoin 11 Kasım tarihinde 69 bin dolar seviyesine yükselerek yeni tarihi zirvesine ulaştı. Bu seviyenin ardından özellikle ABD'den gelen haber akışının etkisiyle sert dalgalanan Bitcoin tekrar düşüş yaşamaya başladı. 

ABD Başkanı Joe Biden'nın açıkladığı ve ekonomi planının ilk aşamasını oluşturan yaklaşık 1 trilyon dolarlık altyapı paketinin onaylanma süreci de düşüşünde yardımcı oldu. Joe Biden'ın gelir artırıcı vergi düzenlemesi olarak adlandırılan bu pakette, kripto para sektöründe faaliyet gösteren işletmeler için 'komisyoncu' gibi yeni tanımlar yapılıyorken piyasada faaliyette bulunan özellikle madencilik işlemlerinde doğrulayıcı olarak çalışanların da bu kapsama dahil edilmiş olması tedirginliğe neden oldu.

NELER DEĞİŞİYOR?

ABD Milli Gelirler İdaresi tasarının yasallaştırılmasıyla kripto paraların altyapısı Blockchain ağında faaliyet gösterenlerden rapor talep edebilmesinin önünü açtı. Bu durumla birlikte piyasadan kazançlar üzerinden vergi alınmasının yolu açılmış oldu.

Bitcoin ve kripto paralarda kayıp yüzde 20 ye ulaştı!

ABD'DE GELİR İDARESİ BAŞKANI SIK SIK BİTCOİN VE KRİPTO PARALAR İÇİN YETKİ İSTİYORDU

Zaten ABD Gelir İdaresi Başkanı Charles Rettig kripto paralar için sık sık yetki istiyordu. Rettig daha önce yaptığı açıklamada kripto para pazarının değerinin 2 trilyon doların üzerinde olduğunu, dünya genelinden 8 bin 600 kripto para borsası olduğunu söyleyerek "Kripto sanal paraların çoğu radar ekranlarından uzak durmak için dizayn edilmişler" açıklamasını yapmıştı. 

"YILDA 1 TRİLYON DOLAR VERGİ AÇIĞI VAR"

Rettig, kripto varlık değerlerindeki artıştan kazanılan  karların IRS'ten kaçırıldığını, senede 1 trilyon dolar civarında "vergi açığı" oluşturduğu tahmin ettiğini de dile getirdi.

UZMANLAR KRİPTO PARALAR KONUSUNDA UYARDI: KREDİLİ İŞLEM YAPMAYIN

Bitcoin ve kripto paralarda kayıp yüzde 20 ye ulaştı!

Kripto paralar ve Bitcoin'de zaman zaman yaşanan sert artışlar finansal okur yazar olmayan bir çok küçük yatırımcıda 'Sürekli yükselecek' algısı yaratarak büyük mağduriyetlere neden oluyor. 

KRİPTO PARALARDA KREDİLİ İŞLEM YAPMAYIN

Özellikle kredili işlemler sebebiyle küçük yatırımcının zarar ettiğinin altını çizen uzmanlar, finansal okur yazar olmayanların kripto paralarda büyük pozisyonlar almamaları gerektiğini açıkladı.


Bitcoin düştü, AVAX rekor kırdı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön