25 / 04 / 2024

Bitcoin'in en büyük gizemi çözülüyor!

Bitcoin'in en büyük gizemi çözülüyor!

Kripto para piyasasının en büyük birimi olan Bitcoin'in kim tarafından geliştirildiği merak konusu olmuştu. ABD'de görülen oldukça sıradan bir dava en büyük gizemi çözmek üzere. 



ABD'nin Florida eyaletinde bir süredir süren ve ilk bakışta oldukça normal ve sıkıcı görünen bir dava var. Hürriyet'te yer alan habere göre; davanın tarafları ölmüş bir adamın ailesi ile eski ortağı, amacı ise ölüm sebebiyle biten ortaklığa ait varlıkların kimin olacağını belirlemek. Fakat bu fazlasıyla sıradan görünen dava, çağımızın en büyük sırlarından birinin çözülmesine neden olabilir. Davaya konu olan varlıklar bugünkü değeri 64 milyar Dolar seviyesinde olan 1 milyon bitcoinlik bir hesap. Hesabın sahibi ise Bitcoin'in Satoshi Nakamoto takma adıyla tanınan kurucusu. 

Davayı açan aile, ölen kişi ile eski ortağının bir araya gelerek Bitcoin'i kurduğu bu nedenle Satoshi Nakamoto karakterinin yarısının da ölen babaları olduğunu iddia ediyor. Bunun sonucunda da aile, Nakamoto'nun varlığının yarısı üzerinde hak sahibi olduunu öne sürüyor.

Bitcoin in en büyük gizemi çözülüyor!

Satoshi Nakamoto'nun kimliği, bugün finans dünyasının en büyük sırlarından biri. Nakamoto tek bir kişi mi yoksa birkaç kişiden oluşan bir grup mu? Ve daha da önemlisi bu kişi ya da kişiler milyarlarca dolar değerindeki bu servetin neden bir kuruşunu ellemedi. Bu soruların yanıtları hem Florida'da görülen davanın temelini hem de Bitcoin'le ilgili tartışmalara neden oluyor. 

BITCOIN'İ KİM, NEDEN YARATTI?

Bugün Bitcoin, trilyonlarca dolar değerine sahip bir piyasaya dönüştü. Bazı hükümetler bu kripto para biriminin piyasalarını düzenleyebilmek için uygulamalar hayata geçirirken bazı ülkeler Bitcoin'i resmi para birimi kabul ettiklerini açıklıyor. Bazıları Bitcoin'in arka planında çalışan teknolojinin, küresel finans sisteminin kurallarının baştan yazılması anlamına geldiğini söylüyor. Ne var ki, Bitcoin'in kim tarafından ve neden yaratıldığıyla ilgili sorulara halen yanıtsız. 

Durum böyle olunca dünyanın en büyük kişisel servetlerinden birini kimin yöneteceği konusu da çok büyük bir problem oluyor. Dolayısıyla Florida'daki davanın jürisini oldukça zor günler bekliyor. Wall Street Journal'ın aktardığına göre, davayı açan taraf merhum David Kleiman'ın ailesi, davalı ise Londra'da yaşayan 51 yaşındaki Avustralyalı yazılımcı Craig Wright.

 Bitcoin in en büyük gizemi çözülüyor!

TEK KİŞİ Mİ, ORTAKLIK MI?

Wright, Bitcoin'i yakından izleyenlerin pek yabancı olmadığı bir isim. 2016 senensinden bu yana Bitcoin'in yaratıcısı olduğunu her fırsatta belirten Wright'ın bu iddiasının Bitcoin topluluğu tarafından henüz kabul edilmedi. 

Kleiman'ın ailesi ise iki ortağın Bitcoin'in yaratımı ve madenciliği üzerinde beraber çalıştığını, dolayısıyla yarım milyon Bitcoin'in kendilerine kalması gerektiğini iddia ediyor. Kleiman ailesinin avukatlarından Vel Freedman, Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada, "Delillerin 1 milyon Bitcoin'in yaratımı ve madenciliğinin bir ortaklık sonucu gerçekleştiğini gösterdiğine inanıyoruz" dedi. Aile, Kleiman ve Wright'ın Bitcoin'in ortaya çıkışından itibaren birlikte çalıştığına işaret edecek deliller sunacak. 

EN ÖNEMLİ DELİL OLAN HESABIN ANAHTARI KİMDE?

Davayı takip eden bir avukat olan Tibor Nagy de gazeteye yaptığı açıklamada, "Davanın özünde aralarında ortaklık da bulunan iki arkadaş ve bu arkadaşlardan birinin diğeri öldükten sonra her şeyi kendine alması yatıyor" ifadelerini kullandı. Savunma makamı ise elde Wright'ın Bitcoin'i tek başına yarattığını ve Kleiman'ın süreçte hiç payı olmadığını gösterecek deliller olduğunu dile getiriyor. Wright'ın avukatı Andres Rivero, yaptığı açıklamada, "Mahkemenin ortada bir ortaklık olduğuna dair hiçbir işaret ya da kayıt olmadığına hükmedeceğine inanıyoruz" dedi.

Bitcoin in en büyük gizemi çözülüyor!

Bitcoin meraklıları için ise Satoshi Nakamoto'nun kimliğini kesin olarak gösterecek sadece bir delil bulunuyor: Nakamoto'nun 1 milyon Bitcoin'i sakladığı hesabı kontrol eden özel anahtar. Satoshi Nakamoto olduğunu dşünülen kişinin, bu iddiasını kanıtlayabilmesi için, bu hesaptan 1 Bitcoin bile olsa transfer edebilmesi gerekiyor. 

Bitcoin meraklıları için ise Satoshi Nakamoto'nun kimliğini kesin olarak gösterecek sadece bir delil bulunuyor: Nakamoto'nun 1 milyon Bitcoin'i sakladığı hesabı kontrol eden özel anahtar. Satoshi Nakamoto olduğunu iddia eden kişinin, bu iddiasını kanıtlayabilmesi için, bu hesaptan 1 Bitcoin bile olsa transfer edebilmesi şart görülüyor.

HER ŞEY 13 SENEÖNCE BAŞLADI

Satoshi Nakamoto'nun gizemi Bitcoin'le ilgili en fazla merak edilen konularda ilk sırada yer alıyor. Nakamoto ilk kez 31 Ekim 2008'de ortaya çıktı. O tarihte bu ismi kullanan bir kişi tarafından bir grup kriptografa gönderilen 9 sayfalık bir metinde, insanların bir bankaya ya da başka bir şahsa gerek duymadan değer alışverişi yapabilecekleri bir "elektronik nakit" sisteminin ayrıntıları anlatılıyordu. Birkaç ay içinde Bitcoin ağı canlıya çıktı ve Nakamoto ilk bir senede 1 milyon Bitcoin biriktirdi. Kleiman'ın ailesine göre, Wright, 2008 yılının başlarında ortağından, nihayetinde o 9 sayfalık metinde anlatılacak sistemi yaratmak için yardım istedi. İkili önce teorik çerçeveyi çizdi, ardından da birlikte Bitcoin'i hayata geçirdi.

Bitcoin in en büyük gizemi çözülüyor!

HER ŞEY BLOK ZİNCİRİNE KAYITLI

Bitcoin, şifreleme, kriptografi, dağıtık hesaplama ve oyun teorisini bir araya getiriyor. Bitcoin sayesinde dünyanın herhangi bir yerinde internet bağlantısına sahip iki insan, bir aracına ihtiyaç duymadan dakikalar içinde finansal işlemler yapabiliyor. Sayısı 650 milyondan fazla olan bu işlemlerin her birinin kaydı "block chain" (blok zinciri) adı verilen ve herkese açık bir defterde tutuluyor. Dijital paranın hareketini kontrol etmek için iki sıra dizisi mevcut. Bunların biri herkese açık bir anahtar, diğeri de bir özel anahtar. Açık olan anahtarı, isteyen herkesin para gönderebileceği bir tür IBAN numarası olarak düşünebiliriz. Özel olan anahtar ise sadece o hesabı kontrol eden kişide yani Bitcoin'in sahibinde mevcut. 

NAKAMOTO BİR ANDA ORTADAN KAYBOLDU

Bitcoin'in ilk zamanları  Nakamoto'nun kimliği kimsenin ilgi alanında değikdi. O zamanlar Bitcoin'in elle tutulur bir değeri yoktu, destekçilerinin sayısı ise bir hayli azdı. Nakamoto aşağı yukarı iki sene boyunca Bitcoin'in geliştirme çalışmalarına devam etti. O dönemde çeşitli mesaj tahtalarına yorumlar bırakıyor, geliştiricilerle yazışıyordu. İki e-posta adresi kullanıyordu ve kayıtlı bir internet sitesi vardı. Ancak Aralık 2010'da Nakamoto bir anda tüm yazışmalara sonlandırarak ortadan kayboldu.

Bitcoin in en büyük gizemi çözülüyor!

"BEN DORIAN NAKAMOTO DEĞİLİM"

Öte yandan Kleiman, 2011 yılında W&K Info Defense Research isimli bir şirketi ABD'nin Florida eyaletinde tescil ettirdi. Kleiman'ın ailesi bu firmanın bir ortaklık olduğunu ancak Wright'ın daha sonra şirketin yüzde 100'ü üzerinde hak iddia ettiğini iddia etti. Savunma ise ortada bir ortaklık olmadığını söylüyor.

Kleiman, 26 Aralık 2013'te yaşamını yitirdi.

Bir sene sonra Newsweek dergisi, Satoshi ile aynı soyada sahip Dorian Nakamoto isimli bir kişinin Bitcoin'in yaratıcısı olduğunu yazdı. Dorian Nakamoto iddiayı kabul etmedi. Satoshi Nakamoto tarafından kullanıldığı bilinen bir hesap tarafından da bir mesaj tahtasına tek cümlelik bir onaylama mesajı yazıldı. "Ben Dorian Nakomoto değilim" diyen bu mesaj Satoshi Nakamoto'nun bilinen son halka açık yazışması oldu.

WRIGHT İDDİA ETTİ, SONRA İDDİASINI GERİ ÇEKTİ

Mayıs 2016'da Wright, Bitcoin'in yaratıcısı olduğunu duyurdu. Bitcoin'in erken dönem yatırımcılarından birçoğuyla toplantılar gerçekleştiren Wright, üç medya kuruluşuna özel röportajlar verdi, bir internet sitesini kendi yazdığı kriptografi ve Bitcoin'le alakalı makalelerle yazdı. Üç gün sonra eleştiriler karşısında geri adım atan Wright, Bitcoin'in yaratıcısı olduğu iddiasından vazgeçti. İnternet sitesindeki tüm makaleleri kaldırdı an Wright onun yerine dört paragraflık bir özür mesajı yazdı. Mesajda, "Kırıldım. Cesaretim yok. Yapamam" diyordu. Fakat ilerleyen süreçte Bitcoin'in yaratıcısı olduğu yönündeki ısrarlarını tekrarladı. 

Bitcoin in en büyük gizemi çözülüyor!

BUNU YAPMIŞ OLABİLİRLER Mİ?

Wright'ın ya da Kleiman'ın Bitcoin'i yaratmak için gerekli bilgiye sahip olup olmadığı konusu da büyük şüphe uyandırıyor. 

Wright'ı en sert dille eleştiren Bitcoin yatırımcılarından biri olan Arthur Van Pelt, "Wright'ın insanları kandırıp dolandırdığını ve güven oyunu oynadığını" belirterek "Ortada hiçbir şekilde hakiki, bağımsız ve güvenilir bir kanıt bulunmuyor" dedi.

Ancak Kleiman'ın hesaplama konusundaki uzmanlığının kapsamlı olduğu da spekülasyonlar arasında. Ava Labs'in kurucusu Emin Gün Sirer, Kleiman'ın Bitcoin'i kurmuş olabileceği ancak emin olunabilecek kadar çok bilgi olmadığını dile getirdi. Sirer, "Bu açık bir soru" ifadesini kullandı.

Bitcoin, altını geçecek!


 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön