20 / 04 / 2024

BM'den Fransa'ya konut eleştirisi!

BM'den Fransa'ya konut eleştirisi!

Birleşmiş Milletler Konut Edinmede Ayrımcılığa Karşı Özel Raportörü Farha, Fransa'nın evsizlere ve kötü barınma koşullarına karşı yürüttüğü siyasetin çelişkilerle dolu olduğunu söyledi...



Birleşmiş Milletler (BM) Konut Edinmede Ayrımcılığa Karşı Özel Raportörü Leilani Farha, Fransa'nın konut politikası üzerine değerlendirmelerde bulunmak üzere bu ülkeye 10 günlük ziyaret gerçekleştirdi. Farha, incelemeleri hakkında açıklama yaptı.

Ferha, sokaklarda yaşamak zorunda kalanlardan hayatını kaybedenlerin olmasının endişe verici olduğunu belirterek, evsizlerin durumunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Farha, Fransa'nın evsizlere ve kötü barınma koşullarına karşı yürüttüğü siyasetin çelişkilerle dolu olduğunu belirtti. 

Fransa'da konut ve acil barınma ile ilgili yasaların uygulamasında ciddi sorunların yaşandığını söyleyen Farha, barınma konusunda acil numaralara yapılan aramaların yüzde 40'ının sonuçsuz kaldığını ve barınma merkezlerinde yer kalmadığını kaydetti. Ferha, "Dünyanın en büyük altıncı ekonomisine sahip bir ülkenin hükümeti neden (evsizlerin ve kötü barınma koşullarında yaşayanların) ihtiyaçlarını karşılayamıyor?" dedi.

Evsizler konusunda çalışmalar yapan birçok derneğe göre geçen yıl sokaklarda yaşayan 500'den fazla kişi hayatını kaybetti.

Fransa'daki 800 derneğin çatı kuruluşu Dayanışma Aktörleri Federasyonundan ocak ayında yapılan açıklamada, aşırı soğukların etkili olduğu son günlerde ülkenin çok sayıda şehrinde binlerce evsizin, kendilerine hükümet tarafından barınacak bir merkez tahsis edilmediği için sokaklarda yaşamak zorunda kaldığı ifade edildi. 

Açıklamada, hükümetin evsizler için aldığı önlemlerin yetersiz kaldığı belirtilirken, hükümetten acilen sokaklarda uyumak zorunda kalan ve hayati tehlikeleri bulunan kişilere acilen barınacak merkezlerin tahsis edilmesi istenmişti.

Paris'te 3 bin 600'den fazla kişi, hayatını sokaklarda sürdürüyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2017'nin yazında yaptığı açıklamada, "2017 sonuna kadar sokakta yaşayan kimsenin kalmayacağı" sözünü vermişti.

 


Geri Dön