19 / 04 / 2024

Bodrum gayrimenkul piyasasında son gelişmeler ne yönde?

Bodrum gayrimenkul piyasasında son gelişmeler ne yönde?

Her zaman gözde olan bir turizm cenneti olan Bodrum, belirli bir elit kesim tarafından yatırım için tercih edilen ilk bölgeler arasında yer alıyor



Belirli gelir düzeyinde olan büyük şehirlerde oturan elit kesim, ya Bodrum´a tatile geliyor ya da yazlık satın alarak fırsat yarattıkça soluğu burada alıyor. Bu arada yaz kış Bodrum´da yaşayan yerleşik nüfusun da artması yeni markaları ve iş yerlerini de Bodrum´a çekmiş durumda.

Bodrum nasıl bu kadar değerlendi?
Cumberland Properties Satış ve Pazarlama Sorumlusu Serhat Ergün, Bodrum´un değerlenmesini; Acıbadem Hastanesi´nin yapılmasına, yeni AVM´lerin hayata geçmesine, Bodrum-Turgutreis yolunun genişletilmesine ve su probleminin çözülmesine bağlıyor.

Ergün, "Yapılan yatırımlar ve gelişmeler çerçevesinde öne çıkan bölgeler, Konacık ve Ortakent olarak göze çarpıyor. Buralar Bodrum yarımadasının orta noktasını oluşturmakla birlikte her noktaya eşit mesafede bulunuyor.  Ticari alanlara olan yakınlığı ise gayrimenkullerin hızla değer kazanmasını sağlıyor" diye konuştu.

Sıfır yazlık alırken dikkat edilmesi gerekenler
Bodrum yarımadasının birçok yerinde ikinci el konut bulmak da mümkün. İkinci el konutların büyük çoğunluğu eski yapı olduğu için beraberinde izolasyon ve tadilat problemini de getiriyor. Bu durumda ucuza ev aldığınızda ekstra çıkacak maliyetleri ve kaybedeceğiniz zamanı iyi hesaplamanız gerekiyor.  Bakımlı, problemsiz ikinci el ev bulma şansınız da var fakat bu durumda da yüksek fiyatlar karşınıza çıkıyor. Sıfır konut alırken doğru yerde, doğru firmadan, ihtiyaçlarınıza en fazla cevap veren yeri tercih etmeniz gerekiyor. Aksi halde deniz manzarasına, örnek evinin şıklığına veya verilen sözlere kapılıp ev alırsanız bir süre sonra olumsuzluklar yaşayabilirsiniz. Sıfır konut alırken fark yaratan bir diğer durum ise satıştan sonra sizi yalnız bırakmayacak, satış sonrası, kiralama, site yönetimi gibi kurumsal hizmet veren firmaları tercih etmenizdir.

Serhat Ergün, sıfır ve belirli bir konsepte sahip kaliteli projelere her zaman ilgi olduğunun altını çiziyor ve "Cumberland Properties olarak geçen sene çok güzel satışlar geçekleştirdik. Bu yaz üniversite sınavının birkaç adımda gerçekleşmesi tatilcilerin Bodrum´a geç gelmesine neden oldu. Dolayısıyla internet üzerinden veya telefonla bilgi alan müşterilerin birebir olarak gelip projeleri gezmesi gecikmiş durumda. Geçen sene olan ilginin bu sene de olup olmayacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz. " diyor.

"Bodrum´da 2 milyon TL´ye de yazlık var"
Bodrum´da sıfır ev fiyatları 150 bin TL´den başlayıp 2 milyon TL´ye kadar çıkıyor. Fiyat konusunda, deniz manzarası, arsa maliyeti, site özellikleri, firma kalitesi ve güvenilirliği etkileyici unsurların başında geliyor. Yerine ve projesine göre fiyatların son 10 yılda, yıllık yüzde 6-9 arası artış göstererek 2 katına çıktığı da görülüyor.
Bölgedeki yapılaşma yoğunluğu ise 2003 yılında yabancıların bölgeye gösterdikleri yoğun ilgiye paralel olarak artış göstermeye başladı. Bölgenin ve Bodrum´un iki katlı yapı tarzı korunsada insanların deniz manzaralı ev talepleri birçok yamacın yapılaşmaya açılmasına sebep oluyor.  2003´lerde başlayıp 2008 global krizine kadar devam eden bu yapılaşma ve yoğun ilgi günümüzde biraz daha azalmış durumda. Yeni dönemde bölgede daha çok butik ve modern projeler üretilmeye başlandı.

Milas - Bodrum havaalanının uluslararası nitelik kazanması ve hava yolu taşımacılığı yapan şirketlerin seferlerini artırması Bodrum´a ulaşımı kolaylaştırdı hiç kuşkusuz... Bodrum´un en önemli sorunu olarak gösterilen su temini de Milas barajından su getirilerek çözümlendi.

İkinci el konutlara da ilgi var ama...
Areon Yapı İnşaat Genel Müdür Yardımcısı Canan Alarçin, ikinci el konutlarda fiyatların 50 bin TL´den başlayarak yer ve yapının büyüklüğüne göre yükseldiğini belirtti.  Alarçin, "İkinci el yapılara talep var ancak sıfır yapılarla satışını kıyasladığımızda ağırlığın yeni binalara olduğunu görüyoruz.  Çünkü yeni projeler satışta vade ve kolaylık sağıyor. İkinci el yapılar ise peşin alınıp satılıyor" dedi.

Bodrum´da özellikle site mantığıyla inşa edilen ve müşterilerine güvenliği,  peyzajı, havuzu ve yönetimiyle bir yaşam biçimi sunan projeler yurt içinden ve dışından talep görüyor. Geçmişte denize sıfır projelerden 40 bin dolara 70 metrekare ev almak mümkünken bu gün yine aynı konuma sahip projelerde fiyatlar 300 bin dolar seviyelerinde.
Bodrum yapılaşması nisbeten bozulmamış, mimarisini korumuş olan yörelerden biri. Şu anda ki yapılaşma yoğunluğu geçmişe göre daha da düşürülmüş. Turizm yapılarında toplam yüzde 30 olan yapı yoğunluğu, konutlarda yüzde 20 oranında.

Ebru DUMAN/Emlakkulisi.com

YASAL UYARI : Haber sitemiz 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak yayın yapmaktadır. Sitemizde yayınlanan haber ve fotoğraflar, ilgili sayfamıza link verilmek koşuluyla yayınlanabilir. Aksi durumlarda art niyetli kişi ve/veya kuruluşlar ile ilgili her türlü yasal haklarımız saklıdır.


Geri Dön