27 / 04 / 2024

Bodrum'da kira fiyatları tavan yaptı!

Bodrum'da kira fiyatları tavan yaptı!

Bodrum'da kira artışı sebebi ile işveren işçi bulmakta zorlandı.  Pandemiyle birlikte yaz ve kış nüfusu 500 bine yaklaşan Bodrum’da kiralık ev ücretleri, iş ve işveren arasındaki ilişkiyi tehdit edecek durumda.



GESİFED Yönetim Kurulu ve BESİAD Yüksek İstişare Konseyi Üyesi Engin Kaplan, Bodrum’da yükselen kira artışları, işçi bulmakta zorlanan sektörler için ciddi bir sorun olmaya başladığını belirtti. Dünya Gazetesi'nden Nihat Delibaşı'nın haberine göre; Pandemiyle birlikte yaz ve kış nüfusu 500 bine yaklaşan Bodrum’da kiralık ev ücretleri, iş ve işveren arasındaki ilişkiyi tehdit edecek durumda. İlçe genelinde 2+1 ve 3+1 ev kiraları 3 bin 500-4 bin liraya çıkarken, yeni evlerde aylık kiralar 10 bin lirayı buldu.

Bodrum da kira fiyatları tavan yaptı!

Güney Ege Sanayi ve İş dünyası Federasyonu (GESİFED) Yönetim Kurulu ve Bodrum Esnaf, Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BESİAD) Yüksek İstişare Konseyi Üyesi olan Engin Kaplan, kiralardaki yükselişin, işçi bulmakta zorluk çeken sektörler için ciddi bir problem olmaya başladığını vurguladı. İki senedir devam etmekte olan Covid-19 salgınının Bodrum’a yaradığını belirterek güzel bir tablo çizdiğini ve mevcut problemlerin, oluşan tehlikelerin göz ardı edilmesine sebep olduğunu söyleyen Kaplan, “Bu sorunu çözemezsek, Bodrum’da hem iktisadi, hem toplumsal anlamda önemli sorunların kapıda olduğunu görmemiz gerek” ifadelerini kullandı.

KONUT KİRALARININ BODRUM'DAKİ DURUMU

Yaşadığımız ülkede her bölgede bir problem haline gelen konut kiralarının Bodrum’daki durumunun diğer örneklerden farklı sebep ve sonuçlar doğurduğunu vurgulayan Engin Kaplan, Bodrum’un planlı ve düzenli büyümesini arz ve talep ettiklerini, fakat sürekli plansız büyüme sıkıntısı yaşamakta olan Bodrum’un pandemi ile yeni bir furyaya uğradığını belirtti. Bodrum’un planlı, stratejisi olan bir kent olarak organik büyümesi gerektiğine değinen Kaplan, şu ifadeleri kullandı: “Şu an ilçede tam bir kiralık ev krizi yaşanıyor. Pandemi ile birlikte ilçeye özellikle büyük şehirlerden beyaz yaka göçü ile ev kiraları yükseldi. Öyle bir noktaya geldi ki sıradan evlere 5-10-20 bin TL’lik aylık rakamlar söz konusu. Bunu, gelecekte ciddi sonuçları olabilecek bir krizin habercisi olarak görüyorum. Zira Bodrum’un kırılgan bir sezon yapısı var. Sezonlar kısa. Çok farklı sektörlerin ülke normallerinden farklı dinamikleri vardır.”

Bir yıl açık olan ve devamlı istihdam oluşturmak zorunda olan firma ve işletmelerde bu şartlarda sürdürülebilir istihdamın gün geçtikçe daha da zorlaştığını belirten Engin Kaplan, “İmkansız hale gelmesi de yakın. Çalışan ve ücretli kitle için ev kiraları karşılanamaz bir yüke dönüşmüş durumda. İşverenlerin ise maaş artışı ile bu yükü ortadan kaldırması matematiksel olarak imkansız görünüyor. Sözünü ettiğimiz şey asgari yaşam şartlarının sağlanması, çocuklarının okuyabilmesi, sağlıklı beslenip, temiz düzgün bir evde oturabilmeleri. Bu günümüzde Bodrum iş dünyasının en büyük sorunu” şeklinde konuştu.

Bodrum da kira fiyatları tavan yaptı!

KATALİZÖR ETKİSİ YAPTI

Arsa, inşaat ve üretim maliyetlerinde yaşanmış olan artışların etkisinin olduğunu, bunun üzerine Bodrum’daki kira bedellerinin İstanbul ile kıyaslandığında düşük olduğu yanılgısı ile hızlanan beyaz yaka göçünün de yaşanan soruna katalizör etkisi yaptığını belirten Kaplan, “Bodrum’un kanayan yarası bu sıkıntıyı çözebilmek için kamu, yerel yönetim ve tüm iş dünyası kurum ve örgütlerinin ortak bir platformda buluşması gerekiyor. En hızlı çözümün yukarıda sözünü ettiğim tüm bileşenlerin elini taşın altına koyduğu, modern ve yeni bir yaşam alanı planlaması olduğunu düşünüyorum. Toplumsal ve ekonomik olarak büyük çözülme ve dağılmalara sebep olma potansiyeli barındıran bu tehlikeli denklemin bir şekilde mutlaka ortadan kalkması gerekiyor” diye konuştu.
 

Bodrum Milli Emlak'tan 30.2 milyon TL'ye satılık 4 gayrimenkul!


Geri Dön