29 / 03 / 2024

Bombardier ve Bozankaya tren seti ihalesi için el sıkıştı!

Bombardier ve Bozankaya tren seti ihalesi için el sıkıştı!

Kanadalı tren ve uçak üreticisi Bombardier ile Türkiye'nin raylı sistem firması Bozankaya, TCDD'nin tren seti ihalesi için el sıkıştı.



Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü tarafından yapılacağı duyurulan 80 adet yüksek hızlı tren (YHT) seti ihalesine katılmak amacıyla Kanadalı Bombardier ile Türk firması Bozankaya şirketleri arasında işbirliği anlaşması imzalandı. İki firmanın yaz sonu gibi yapılacak ihaleyi kazanmaları durumunda trenler yüzde 58 yerli üretim olacak. Bombardier ile yapılan ortaklığın çok önemli olduğuna vurgu yapan Bozankaya Şirketler Grubu Başkanı Murat Bozankaya, asıl amaçlarının Türkiye'nin yerli ulaşım araçlarını yaparak dünyaya satmak olduğunu söyledi. TCDD'nin yaz sonundaki ihalesini kazanırlarsa yerli projeler için hızla çalışmaya başlayacaklarını belirten Bozankaya, "Elektrikli otobüs, metro araçları, tramvay, trambüs yapımı gibi çalışmalarımız var. İhaleyi kazanmamız halinde söz konusu metro araçlarının yüzde 58'i Türk malı olacak şekilde üretimini yapacağız. Bombardier ile ihalesine gireceğimiz tren setlerini başka ülkelere de satmak istiyoruz" dedi. 


"TÜRKİYE ULAŞIM MERKEZİ" 

Türkiye'nin ulaşım sektöründe hızla büyüdüğünü belirten Kanada'nın  Ankara  Büyükelçisi John Holmes, Türkiye'nin önemli bir ulaşım merkezi ve transfer noktası olduğunu söyledi. Holmes, "Türkiye'de ulaşım alanında önemli yatırımlar yapılıyor, firmalarımız da bu yatırımlardan yararlanmaya çalışıyor. Dünyanın en büyük havalimanı olacak olan üçüncü havalimanıyla Türkiye, dünyanın transfer noktası olacak. Türkiye, raylı sistem ve havayolunda büyük ataklar yaparak dev gelişmelere imza attı, atmaya devam ediyor. Bizler bu fırsatlardan yararlanmak istiyoruz. Bozankaya ile yaptığımız ortaklıktan büyük memnuniyet duyuyoruz" ifadelerini kullandı. 


"HEDEF 100 MİLYON DOLAR" 

Bombardier Türkiye Yönetim Direktörü Furio Rossi ise önümüzdeki süreçte Türkiye'de 100 milyon dolar civarında yatırım öngördüklerini söyledi. Rossi, "Bozankaya ile imzaladığımız ortaklık anlaşmasında amacımız bu yıl için 80 YHT tren seti için ihaleye katılmak olacak. İlerleyen dönemde Kanada pazarında da Bozankaya'yı yatırım yaparken görebileceğiz. Türk hükümeti yeni yüksek hızlı trenlerin Türkiye'de yerelleştirilmesini amaçlıyor, Bombardier olarak da TCDD'nin gerekliliklerine göre tüm taahhütleri üzerimize almak istiyoruz. Yapılacak olan ihale 80 adet YHT seti ile bu tren setlerinin 7 yıllık bakımını içeriyor" dedi. 



Sabah Ankara



Haber Bizim Gazete'de şu şekilde yer aldı;


Kanada şirketi Bombardier, TCDD'nin 80 YHT seti için açacağı ihaleye katılmak amacıyla Dumankaya ile anlaşma imzaladı. Bombardier, 100 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirecek Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü tarafından yapılacağı duyurulan 80 adet yüksek hızlı tren (YHT) seti ihalesine katılmak amacıyla Bombardier ile Bozankaya şirketleri arasında işbirliği anlaşması imzalandı. Kanada'nın Ankara Büyükelçisi John Holmes, imza töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin önemli bir ulaşım merkezi ve transfer noktası olduğunu söyledi. Bozankaya ile yaptıkları anlaşmadan duydukları memnuniyeti dile getiren Holmes, ilerleyen dönemde Kanada pazarında da Bozankaya'yı yatırım yaparken görebileceklerini ifade etti. 


HAVACILIK VE ULAŞIM FAALİYETLERİ 

Bombardier Türkiye Yönetim Direktörü Furio Rossi, şirketin havacılık ve ulaşım konusunda faaliyetlerinin olduğunu anlattı. Şirketin faaliyetleri arasında demiryolu araçlarının büyük pay oluşturduğunu, dünyanın farklı ülkelerinde yüksek hızlı tren projelerinin bulunduğunu vurgulayan Rossi, Bozankaya ile imzalayacakları ortaklık anlaşmasının da Türkiye için yeni bir YHT inşa etmek anlamını taşıdığına işaret etti. Rossi, "Bozankaya ile imzalayacağımız ortaklık anlaşmasında amacımız, bu yıl için 80 YHT seti için ihaleye katılmak olacak" dedi. 


Bombardier'in dünya genelinde teknoloji transferi yaptığını anlatan Rossi, Türk hükümetinin yeni yüksek hızlı trenlerin Türkiyede yereileştirilmesini amaçladığını, Bombardier olarak da TCDD'nin gerekliliklerine göre tüm taahhütleri üzerilerine almak istediklerini söyledi.Türkiyede 100 milyon dolar civarında yatırım öngördüklerini ifade eden Rossi, ihalenin bu yıl sonunda yapılmasını beklediklerini kaydetti. 


"İHRACAT YAPMAYI AMAÇLIYORUZ" 

Bozankaya Şirketler Grubu Başkanı Murat Bozankaya ise şirketin 1989da mühendislik firması olarak Almanyada kurulduğunu, 2003'te Türkiye'ye yatırım yapma kararı aldıklarını belirtti. Elektrikli otobüs, metro araçları, tramvay trambüs yapımı gibi çalışmalarının olduğunu anlatan Bozankaya, Türkiyede akü fabrikası yatırımı planladıklarını bildirdi. 


Tayland'ın başkeni Bangkok'taki 1 72 metro aracı yapımı için ihaleye Bozankaya-Siemens konsorsiyumu olarak girdiklerini belirten Bozankaya, ihaleyi kazanmaları halinde söz konusu metro araçlarının yüzde 58'i Türk malı olacak şekilde üretiminin yapılacağını kaydetti. Bozankaya, Bombardier ile ihalesine girecekleri tren setlerini Türkiye'nin yanı sıra başka ülkelere de satmak istediklerini dile getirdi. Konuşmaların ardından Bombardier ve Bozankaya şirketi temsilcileri tarafından işbirliği anlaşması imzalandı. 


Bizim Gazete


Geri Dön