26 / 04 / 2024

Borçlar Kanunu trampa!

Borçlar Kanunu trampa!

Trampa, belli bir malın mülkiyetinin başkasına ait bir malın mülkiyetiyle değiştirilmesine deniyor. Devlet, trampa yolu ile de mal sahibi olabiliyor. Bu noktada borçlar kanunu trampa yoluyla edinim işlemlerinin kapsamı aşağıda yer alıyor...



                          

Borçlar Kanunu trampa! 


Trampa, belli bir malın mülkiyetinin başkasına ait bir malın mülkiyetiyle değiştirilmesine deniyor. Devlet, trampa yolu ile de mal sahibi olabiliyor.


Devlet kamu hizmetlerinin görülmesinde kullanılmayan malını gerçek ya da özel hukuk tüzel kişilerine ait mallarla trampa edebileceği gibi çeşitli kamu idare ve kurumları arasında da böyle bir değişim yapabiliyor.



Borçlar Kanunu trampa! 

Trampa, mülkiyeti geçirme borcunu yükleyen akit türlerinden olup, bu yönüyle satım akdine benziyor. Çünkü, trampada akdin iki tarafına da borç yükleniyor. Tarafların yüklendiği borç, değiştirilen eşya menkul ise zilyetliğin teslimi, gayrimenkul ise tapu siciline tescil suretiyle mülkiyetinin devrini sağlamaktadır. Bu nedenledir ki Borçlar Kanununun 232. maddesinde "Satım hükümleri trampada da tatbik olunur. Şöyle ki, trampa edenlerden her biri, taahhüt ettiği şeye nazaran satıcı ve kendisine verilmesi taahhüt olan şeye göre alıcı hükümde tutulur" deniliyor. Dolayısıyla trampada her iki taraf hem alıcı hem de satıcı durumunda oluyor.


Trampa devletin pek seyrek olarak başvurduğu mal edinme yollarından biridir. Çünkü devlet bu yolla mal edinirken aynı zamanda mal da yitiriyor.



Hazine'ye ait gayrimenkuller takas yoluyla satılabilinecek!
Trampa nedir?
Trampa yoluyla kamulaştırma!
Tapu takas işlemi!
Tapuda trampa nasıl yapılır?




Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com    



Geri Dön