25 / 04 / 2024

Tapu takas işlemi!

Tapu takas işlemi!

Tapu takas işlemi, tapuda trampa işlemi olarakta tanımlanıyor. Gayrimenkul alım satım işlemlerinde tapu takası için önemli sayılabilecek konuları ayrıntılı olarak anlatmaya çalışacağız. Tapu takas işlemi için gerekli evraklar aşağıda yer alıyor...




Tapu takas işlemi!


Bilindiği üzere ülkemizde gayrimenkul alım satım işlemlerinin artmasına paralel olarak tapu işlemleri de önemli derecede artış göstermiştir. Tapu takas işlemi için gerekli olan belgeler, açıklama ve işlemin mali yönü hakkında aşağıda verdiğimiz çalışma sizlere faydalı olacaktır. 


Tapu takas işlemi için gerekli evraklar!


Tapu takas işlemine yönelik gerekli evraklar, açıklaması ve mali husular şu şekilde özetlenebilir:

Gerekli evraklar; kimlik belgesi (taraflara ve varsa temsilcilerine ait), fotoğraf (her tarafa 2 adet), işlemde temsil var ise temsile ilişkin belge (vekaletname, vasi kararı, yetki belgesi vb.), emlak beyan değerini gösteren belge (taşınmazın bulunduğu belediyeden alınır), trampaya konu taşınmazlara ait tapu senedi (var olması halinde istenir).


Tapu takas işlemi ne kadar tutar?


İşlemin mali yönü; ilgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere ilgililerce beyan edilecek değerleri üzerinden, her iki taraftan ayrı ayrı binde 16,5 oranında tapu harcı, tahsil edilir. Döner sermaye işletmesince her yıl belirlenen tarifeye göre ücret alınır. Var olması halinde malın veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestirilir.



Kooperatif tapu masrafları!
Tapu ve Kadastro nedir?
Tapu vekaletname örneği!
Tapu alım satım harcı!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön