23 / 04 / 2024

Tapu takas işlemleri!

Tapu takas işlemleri!

Tapunun bir bedel karşılığında devri işleminin yanı sıra, taşınmaz tapusunun bir başka tapu ile takas edilmesi mümkün. Peki, tapu takas işlemleri nasıl yapılır?



Tapu takas işlemleri!

İki malın takas edilmesi işlemi  tapu müdürlüklerine tescil edilmelidir. Diyelim ki siz bir eve sahipsiniz fakat takas ederek başka bir eve geçmek istiyorsunuz. 


Evin sahibi ile anlaşarak tapuya müracaat etmeniz gerekiyor. Çünkü bu iki taşınmazın resmiyette takas edilebilmesi için tapu müdürlüklerinde tescil edilmesi şart oluyor. 


Eğer tapu müdürlüğü tescil belgesi oluşturmaz ise trampa tamamlanmamış oluyor. Yani herkes aynı mallara sahip olarak devam ediliyor. Tapu müdürlüklerine müracaat için de bir takım belgeler gerekiyor. Öncelikle trampa yapılacak malların tapu veya ruhsatları gerekiyor. Daha sonra ise fotoğraflı kimlikler isteniyor. Kimlik yerine pasaportta geçerli olabiliyor.


Takas işlemi için, mal sahiplerinin 6 ay içerisinde çekilmiş vesikalık fotoğrafları, eğer temsilci takasa  katılacak ise temsilci olduğuna dair belge ve vergi kimlik numarasının yazılı olduğu vergi dairesinden verilmiş bir belgede gerekiyor. 


Bu belgelerden sonra tapu müdürlüğünde takas  işlemi gerçekleşiyor. Tapu müdürlüğü malların değerleri arasındaki farka karışamıyor. Değer farkı bulunuyorsa taraflar bunu kendi aralarında çözmeli veya takas sözleşmesine bir başka malı da ekleyerek değer eşitlenmesi sağlanması gerekiyor. 


Tapuda takas nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön