29 / 03 / 2024

Borsa İstanbul 2022'nin en çok kazandıran borsası oldu: 8 sıra yükseldi ve 330 milyar dolar piyasa değerine ulaştı!

Borsa İstanbul 2022'nin en çok kazandıran borsası oldu: 8 sıra yükseldi ve 330 milyar dolar piyasa değerine ulaştı!

Dünya genelinde borsa getirilerinin negatif olduğu 2022'de Borsa İstanbul, resmen getiri şampiyonu oldu. İşte TSPB'den konuya ilişkin yapılan o açıklama...



Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), Borsa İstanbul'un, dünyadaki organize borsalar arasında 2022'de, dolar bazında yüzde 105 ile en fazla getiri sunan borsa olduğunu açıkladı. 

TSPB'den gerçekleştirilen son dakika açıklamasında, birlik tarafından hazırlanan "Türkiye Sermaye Piyasası 2022" başlıklı raporda yer alan sonuçlar paylaşıldı. Bu kapsamda, küresel enflasyonda yaşanan artış, gelişmiş ülke merkez bankalarının güçlü parasal sıkılaşma adımları, yükselen resesyon endişeleri ve jeopolitik riskler sebebiyle dünya genelinde borsa getirilerinin negatif olduğu 2022'de Borsa İstanbul, resmen getiri şampiyonu oldu.

Dünyada borsalara kote olan şirketlerin toplam piyasa değeri yüzde 18 düşerek 101 triyon dolara inerken, Borsa İstanbul, dolar bazında yüzde 105 yükseldi ve organize borsalar arasında en fazla getiriyi sunan borsa olarak dikkat çekti. 

Borsa İstanbul 2022 nin en çok kazandıran borsası oldu: 8 sıra yükseldi ve 330 milyar dolar piyasa değerine ulaştı!

Gelişmiş 23, gelişmekte olan 24 ülkenin büyük ve orta ölçekli şirketlerinin performansını yansıtan MSCI ACWI Endeksi, 2022'yi dolar bazında  yüzde 18, MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi ise yüzde 20 kayıpla bitirdi. Geçtiğimiz sene 91 borsadan yalnızca  21'i pozitif getiri sunarken 70 borsa yılı kayıpla bitirdi. 

Borsa İstanbul 2022'nin en çok kazandıran borsası oldu: 8 sıra yükseldi ve 330 milyar dolar piyasa değerine ulaştı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön