25 / 04 / 2024

Borsa'da düzeltme mi panik satışı mı? Borsa bu hafta neleri takip edecek?

Borsa'da düzeltme mi panik satışı mı? Borsa bu hafta neleri takip edecek?

Bazı uzmanlar borsada bugün kaydedilen düşüşün yeni yatırımcıların panik havasını zincirleme yayması olduğunu belirtirken bazı analistler ise sert yükselişler sonrasında gelen bir düzeltme hareketi olduğu görüşünü diye getirdi.



Borsa İstanbul'da bugün kaydedilen düşüşte bankacılık endeksi yüzde 3,30 ve holding endeksi yüzde 2,82 değer kaybetti. Tüm sektör endeksleri gerilerken, en çok kaybettiren sektör endeksi ise yüzde 6,25 ile inşaat oldu. Borsada riskin her zaman bulunduğunu kaydeden uzmanlar, borsaya yeni gelen yatırımcıların bugüne kadar böyle sert bir kayıpla karşı karşıya kalmadığına dikkat çekti. Borsadaki küçük yatırımcıların bu tür satışlar başladığında birbirini etkileyerek satışı genele yaydığına dikkat çeken analistler bunun da zincirleme bir etki yarattığını ifade etti. Uzmanlar geçmiş yıllarda güvenlik supabı gibi hareket eden yabancı yatırımcının borsadaki payının düşük olmasının da bu kadar keskin hareketler yaşanmasına neden olduğunu ifade etti.

Düzeltme bekleniyordu

Borsa uzmanı Tunç Şatıroğlu, borsadaki düşüşün düzeltme hareketini olduğunu belirterek " BIST 100 Endeksi 5000 hedefime geldikten sonra buranın üzerinde tutunamamış ve 9 haftalık yükselişten sonra aşırı alım bölgesinden düzeltme yapmaya başlamıştır. Böyle olması da normaldir" ifadesini kullandı. Piyasa analisti Devrim Akyıl da BIST 100 Endeksi'nde 4900 - 4920 trend takip bölgesi olduğunu bunun altının ise düzeltme hareketinin tetikleyicisi olacağı öngörüsünde bulunmuştu.

Yurtdışı piyasalar da etkiliyor

Analistler, Borsa İstanbul'da yaşanan düşüşün yurtdışı piyasalardaki düşüşün bir etkisi olduğuna dikkat çekti. ABD'de güçlü ekonomik verilerin enflasyonla mücadeleyi zorlaştırdığı ve uzun sürmesi beklenen faiz artırımlarının durgunluk endişelerini ve belirsizlikleri de arttığına işaret edildi. Bu belirsizlik ortamının küresel piyasaları baskıladığını dile getiren analistler, enflasyon ve resesyon ikileminde kalan yatırımcılar açısından gelecek hafta gerçekleştirilecek ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısının kritik olacağını aktardı.

Bu arada Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamaları, veri gündeminde ise yurt dışında Japonya'da dış ticaret dengesi ve büyüme takip edilecek. ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvurularının takip edileceğini dile getiren analistler, 4.800 puanın destek, 5.050 seviyesinin ise direnç konumunda olduğunu ifade etti.

 

SASA'nın patronundan bomba açıklamalar! 'SASA hissesi çok yüksek alınmaz diyorum'

Piyasalar bu hafta hangi verileri takip edecek? Yatırım araçları nelerden etkilenecek?

Borsaya yatırımda resesyon etkisine dikkat! Portföyde bulundurulması gereken sektörler hangileri?

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön