26 / 04 / 2024

Borsada yeni fırıldaklık dalgası: Ortak satışı!

Borsada yeni fırıldaklık dalgası: Ortak satışı!

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabından "Borsada yeni fırıldaklık dalgası: Ortak satışı!" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 8 maddelik analizi...



Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabı http://twitter.com/TebernKireci1'den "Borsada yeni fırıldaklık dalgası: Ortak satışı!" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 8 maddelik analizi...

Borsada yeni fırıldaklık dalgası: Ortak satışı!1) Borsada son 1 yıldır moda haline gelen ve 2021'e de damgasını vuracak olan yeni soygun sistemi ortak satışı. Borsaya kote şirketlerde ortak satışı her dönemde olur. Bu dönemdeki geçmiş dönemlerin çok üzerinde.

2) Özellikle düzenli temettü veren şirketlerde yaşanan bu gelişme orta ve uzun vadede Borsa İstanbul'a olan ilginin azalmasına ve bitme noktasına gelmesine neden olacak. Bunu şimdiden söyleyeyim. Borsa İstanbul ve SPK yetkilileri duysun.

3) Önce sistemin nasıl çalıştığını anlatayım: Özellikle temettü veren, temeli çok sağlam şirketlerin patronları ile spekülatörler anlaşıyorlar. Spekülatör hisseyi yükseltecek. Hisse yükseldikten sonra ortaklar SPK'dan gerekli izinleri alıp ellerindeki hisseleri satışa çıkaracak.

4) Satış kararıyla birlikte tahtada düşme beklenecek. Küçük yatırımcılar ellerindeki hisseleri satacak. Spekülatör küçük yatırımcıların kağıtlarını aşağıdan toplayacak. Tahtadaki yükselişi sürdürecek.

5) Bu şimdiye kadar temeli sağlam ve temettü veren 4-5 şirkette yapıldı. Ama dalga dalga büyüyor. Borsanın yeni mağdurlarının bir kısmı buradan olacak.

6) Bedelli sermaye artırımı ve şirket içinden bilgi sızdırma mağduriyetleri zaten devam ediyor. Yeni olan temeli çok sağlam ve neredeyse yarım asırlık sanayi şirketlerinin de tokatçılığa başlaması. yatırımcı kime güvenecek?

7) Her balon eninde sonunda patlar. Bu patlama geride binlerce mağdur bırakır. Temettü veren hisse senetleri balonu da patlarsa borsada yatırım yapılacak hisse senedi kalmaz.

8) Borsa İstanbul'daki yatırımcı sayısı 2 milyonu aştı. Tarihi bir başarı yakalandı. Bu başarının sürmesi için her türlü borsa fırıldaklığının önüne geçilmesi gerekiyor. 

Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz? Neler yapılmalı?

Borsa yatırımcısı 2 milyonu aştı!

Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için tıklayınız

Tebernüş Kireçci'nin yazılarını okumak ve yorum yapmak için tıklayın


Geri Dön