29 / 03 / 2024

Borsaya yeni GYO'lar gelebilir!

Borsaya yeni GYO'lar gelebilir!

Borsa İstanbul'da halka arz rüzgarı esiyor. 2017'de sadece üç halka arz olurken 2018'e iki halka arzla başladık bile. 2018'de ise rekor bekleniyor. Hatta borsaya yeni GYO'lar gelebilir. 



Ekonomist Dergisi'nden Ceren Oral'ın haberine göre; yer alan habere göre; 2017'yi yüzde 48 getiriyle kapatan BİST-1OO'deki olumlu trend, halk arzlarda canlanmayı beraberinde getirdi. 2017'de Mistral GYO, Fonet Bilgi Teknolojileri ve Mavi Giyim'in halka arzıyla hareketlenmeye başlayan hisse senedi piyasası, 2018'e Safkar Ege Soğutmacılık ve Trabzon Liman'ın halka arzlarıyla başladı. Borsa İstanbul (BİST) YKB Flimmet Karadağ, 10 şirketin 2018'de halka arz için başvuruda bulunduğunu açıkladı. Genel kanı, bu sayının 10'u geçebileceği ve 2018'in rekor sayıda halka arza sahne olabileceği yönünde.


YÜKSEK ŞİRKET KALİTESİ

Global Menkul Değerler Analisti Rıdvan Baştürk, 2017'deki ekonomik teşvikler sonrası şirket kârlarının artmasının şirketleri halka arz için cesaretlendirdiğini kaydediyor. Baştürk, "Siyasi gündemde ara ara sıkıntılar yaşansa da küresel bazda yüksek risk iştahı piyasaların canlılığını koruyor" diyor. Rıdvan Baştürk, döviz borcu yüksek şirketlerin borcu kapatma isteğiyle halka arza yöneldiklerinin bilgisini de aktarıyor.


Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Erol Danış, Aselsan'ın potansiyel ikincil halka arzı da dahil 2018'de 5 milyar dolar kaynağın elde edilebileceğini öngörüyor. Bunun tarihin en yüksek miktarı olduğunu vurgulayan Danış, 2018'de halka açılacak şirketlerin kalitesinin de yüksek olduğuna dikkat çekiyor.


İKİSİ İŞLEM GÖRÜYOR

Flalka arzlardaki canlanmanın nedenleri ve beklentiler böyleyken, halka arzı gerçekleşen ve beklenen şirketleri analiz ettik. 2018'de halka arz olan iki şirketten Safkar Ege Soğutmacılık'ın 10-11 Ocak'ta Borsa Birincil Piyasa'da halka arzı gerçekleştirildi. Safkar'ın halka arz edilen 9 milyon TL nominal değerli payları 16 Ocak'tan itibaren 1,98 TL baz fiyatla, BİST Gelişen işletmeler Pazarı B Grubu'nda işlem görmeye başladı.


Trabzon Liman'a ise SPK 16 Ocak'ta onay verdi. Yüzde 30'u halka açılan şirketin değeri 325,5 milyon TL, halka arz büyüklüğü 97,7 milyon TL, halka arz birim pay değeri 15,50 TL oldu. Şirket 2017 dokuz ayda 53,3 milyon TL gelire ve 23,1 milyon TL net kâra ulaştı.


Borsaya yeni GYO'lar gelebilir

GYO’lar, halka açılarak yatırımlarının finansmanında sermaye piyasalarından yararlanabiliyor ve gayrimenkul yatırımlarını likidite etme olanağı elde ediyor. Kazançları ise kurumlar vergisinden istisna tutuluyor. Bu nedenle inşaat şirketleri, halka arz için GYO olarak yapılanmayı tercih edebiliyor. Halka arz için başvuran inşaat şirketleri, SPK’nin verdiği sürede GYO yapısına dönüşmek zorunda. Önceki yıllarda SPK'ye başvuran ve bu süreci 2018’de tamamlayacak GYO ve inşaat şirketlerinden halka arz haberleri gelebileceği konuşuluyor.


Geri Dön