29 / 03 / 2024

Borusan EnBW, 3 RES'i daha üretime geçirdi!

Borusan EnBW, 3 RES'i daha üretime geçirdi!

Borusan EnBW Enerji, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı portföyünü büyütme vizyonu çerçevesinde yeni yatırımlarını devreye almaya devam ediyor.



Borusan EnBW Enerji’nin yatırımını tamamladığı, toplam 158.4 MW’lik üç önemli rüzgâr enerjisi santrali (RES) daha faaliyete geçti. Söz konusu RES’lerden ikisi yüzde 100, biri de kısmen üretimde. Bakanlık geçici kabulleri tamamlanan Harmanlık RES toplam 50 MWe’lık kurulu gücüyle 6 Mayıs 2015’te resmi olarak ticari işletmeye alındı.


Koru RES’in bakanlık geçici kabulleri de 22 Mayıs 2015’te tamamlanarak tesisler 23 Mayıs 2015 itibariyle toplam 50 MWe’lık kurulu gücüyle resmi olarak ticari işletmeye geçti. Toplam 50 MW kurulu güce sahip Mut RES’in ilk 6 türbini kapsayan 19.8 MWe’lik kısmı da bakanlık geçici kabulünün ardından 23 Mayıs 2015’te ticari üretime başladı. Kısa zamanda tesisin tamamının (50 MWe) devreye alınması planlanıyor. 


Her yıl 6 milyon ağacı kurtaracak


Borusan EnBW’nin, her biri 52.8’er MW kurulu güce sahip üç yeni rüzgar santrali, kömür ve doğalgaz yakarak çalışan santrallerin yerine üretim yaptığı için toplam 260 bin ton karbondioksit salımı ortadan kalkacak.


Bu sayede santrallerin her biri doğaya 2 milyon ağaca eşdeğer katkı yapacak. Hizmete giren 3 RES tesisi Borusan Enerji EnBW’nin geçen yıl başlattığı yeni ve ilave rüzgar enerjisi yatırımlarının bir parçası. Harmanlık RES, Koru RES, Mut RES ve Fuatres RES’in yapımını, Bandırma RES’te ise kapasite artırımını hedefleyen yatırımın toplam maliyeti yaklaşık 330 milyon dolar.


Avrupa’nın en büyük karasal rüzgâr enerji yatırımlarından birini oluşturan bu projeler tamamlandığında Borusan EnBW Enerji, kurulu güç açısından Türkiye’nin lider rüzgâr enerjisi üreticilerinden biri olacak. Mut RES’in de tam kapasite devreye alınmasıyla Borusan EnBW Enerji’nin işletmedeki toplam rüzgar enerjisi kurulu gücü 331 MW’a, toplam kurulu gücü ise 381 MW’a ulaşacak. 


Yatırımlar devam edecek


Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Mehmet Acarla, başta yenilenebilir ve çevreyi olumsuz etkilemeyen kaynaklar olmak üzere, Türkiye’nin enerji potansiyelini 21. yüzyılda en iyi şekilde değerlendirebilmek için çalışmaya ve yatırım yapmaya devam edeceklerini söyledi. Üç yeni tesisin hizmete girmesiyle Borusan EnBW Enerji’nin rüzgâr enerjisinde Türkiye’nin lideri olma yolunda önemli bir mesafe kat ettiğini ifade eden Mehmet Acarla, “Bu alandaki diğer yatırımlarımızın da tamamlanmasıyla liderlik hedefimize ulaşacağımıza inanıyoruz” dedi. Acarla, üç yeni RES ile enerji üretimini artırıp enerjideki dışa bağımlılığı azaltmanın yanı sıra doğanın korunmasına da güçlü bir katkı yapacaklarını vurguladı.



Dünya


Geri Dön