29 / 03 / 2024

Botan Çayı Beğendik Köprüsü açıldı!

Botan Çayı Beğendik Köprüsü açıldı!

Siirt'in Pervari ilçesine bağlı Beğendik Beldesinde yapımına 2014 yılında başlanan, Van-Tatvan-Bitlis ile Siirt-Mardin-Batman hattını birbirine bağlayan Beğendik Köprüsü açıldı...



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Siirt'in Pervari ilçesine bağlı Beğendik beldesinde inşaat çalışmaları tamamlanan, Van-Tatvan-Bitlis ile Siirt-Mardin-Batman hattını birbirine bağlayan Beğendik Köprüsü'nün açılışına canlı bağlantıyla katılarak, bir konuşma gerçekleştirdi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, açılışı gerçekleştirilen Beğendik Köprüsü ve Küçüksu-Hizan-Pervari yollarının ülkeye ve bölgeye hayırlı olması dileğinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu eserin ülkeye kazandırılmasında emeği geçen kurumları, yüklenici firmayı, mühendisinden işçisine herkesi tebrik etti.

Köprü ve yolların yapıldığı yerin ülkenin en zor coğrafyalarından biri olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, böyle bir coğrafyada yol yapmanın, köprü inşa etmenin sıkıntısını en iyi bizzat projelendirip inşa edenlerin bileceğini belirtti.

Türkiye'nin dört bir yanını kara ve demir yollarıyla tünellerle geçitlerle donatırken böylesine zorlu coğrafyaları da ihmal etmediklerini dile getiren Erdoğan, "Mücadeleden kaçmak yerine tabiatın zorluklarının üstesinden gelmeyi tercih ettik." dedi.

İktidara geldiklerinde Türkiye'nin 6 bin 100 kilometre olan karayolu uzunluğunu 27 bin 300 kilometreye çıkardıklarını belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Biliyorduk ki yol medeniyettir, su medeniyettir. Dolayısıyla buna devam etmemiz gerekiyordu. Böylece 72 kilometrelik bir yol ve onun güzergahında yer alan 165 metrelik Beğendik Köprümüz inşa edildi. Yapımı biraz uzunca sürmüş olsa da hamdolsun sonunda bölgemizi ve şehirlerimizi birbirine bağlayan bu mevcut projeyi tamamladık." şeklinde konuştu.

Buranın ülkenin en yüksek köprüsü ünvanını taşımasının ve ortaya çıkan eserin önemine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu köprüyle ilçelerimiz arasındaki ulaşımı hem kolaylaştırdık hem de 8 kilometre kısaltarak ekonomimize de katkı sağlamış olduk. Tamamen Türk mühendis ve işçilerinin eseri olan bu köprünün malzemelerinin tümü de ülkemizde üretilmiştir. İnşallah açılışını yaptığımız yol ve köprü sayesinde bölgemizdeki ticaret ve turizm gelişecek, insanımızın kazanç kapıları çeşitlenecektir." değerlendirmesini yaptı.

Dün Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması vesilesiyle rahmetle yad edilen Fatih Sultan Mehmet Han'ın vakfiyesine nakşettiği "Hüner bir şehir bünyad etmektir, reaya kalbin abad eylemektir." sözünün yapılan işi daha da anlamlı hale getirdiğini dile getiren Erdoğan, sözlerina şu şekilde devam etti:

"Evet, şehir inşa edeceksen, şehir yapacaksan bu dünyada en büyük hüner inşa ve ihya ederek insanların kalbini kazanmaktır. Biz de 18 yıldır ülkemizin 81 vilayetinde eğitimden sağlığa, ulaşımdan enerjiye, spordan çevreye kadar her alanda inşa ettiğimiz eserlerle milletimizin gönlünü kazanmaya çalışıyoruz. Rabb'im bize sağlık ve imkan verdiği müddetçe milletimize hizmet çıtasını sürekli daha yükseğe çıkartarak sürdüreceğiz. Gök kubbede bıraktığımız her hoş sedanın milletimizin kalbinden süzülüp gelen her 'Allah razı olsun' sözünün kıymetini dünyanın tüm hazinelerine değişmeyiz. Her iş gibi ülkeye ve millete hizmet de nasip meselesidir. Bize bu hizmetleri nasip eden Rabbimize hamdediyoruz."

Botan Çayı Beğendik Köprüsü açıldı!


"BÖLGE İNSANIMIZIN HASRETİ SON BULUYOR"

Bakan Karaismailoğlu, Siirt'in Pervari ilçesi Beğendik beldesinde gerçekleştirilen ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferansla katıldığı açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'de her geçen gün yeni bir projenin vatandaşın hizmetine sunulduğunu dile getirdi.

Bugün Türkiye'nin en yüksek köprüsü olan Beğendik Köprüsü'nün de bulunduğu Bitlis Küçüksu-Hizan-Pervari Siirt yolunun açılışını yaptıklarını anlatan Karaismailoğlu, eskiden Botan Vadisi'nin sarp kayalıkları arasında dolanan keskin virajlı yolların büyük zorluklarla aşıldığını söyledi.

At sırtında Botan Çayı’nı geçmeye çalışırken akıntıya kapılan çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini belirten Karaismailoğlu, Beğendik’ten Pervari'ye artık 15 dakikada ulaşılacağını dile getirdi.

"Bugün bu yolun açılışıyla bir hayal gerçek oluyor ve bölge insanımızın hasreti son buluyor." diye konuşan Karaismailoğlu, hizmet edip, tarih yazmaya devam ettiklerini de söyledi.

Bakan Karaismailoğlu, İran'dan gelen yük kamyonlarının Irak'a artık 6 yerine 3 saatte ulaşacağını dile getirerek, "Van'dan Pervari’ye 5 saati bulan seyahat süresi ise 2 saate inecek. Projemizle Van, Şırnak ve Hakkari üzerinden Orta Doğu'ya açılan kapıyı daha da genişletiyor ve tarihi İpekyolu güzergahını yeniden hayata geçiriyoruz." dedi.

"TEHDİTLERE KULAK ASMADIK"

Bakan Karaismailoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Yolun yapımı 1970’lerde gündeme gelse de bu projenin yapılmaması için şer odakları ellerinden geleni artlarına koymadı. Bu projede emek veren çalışanları korkutarak vazgeçirmek için sayısız tehdit savurdular. Biz de milletimizden aldığımız güçle yılmadık, tehditlere kulak asmadık. Nihayetinde bugün, bu dev eseri hizmete açmanın mutluluğunu yaşıyoruz."

"BOTAN ÇAYI GÜLE OYNAYA VE TÜRKÜ SÖYLEYEREK GEÇİLECEK"

"Bu köprü her şeyden önce kalpleri birleştirsin, kalpten kalbe kardeşlik köprüleri kursun diye yapıldı." şeklinde konuşan Bakan Karaismailoğlu, "Allah'ın izniyle, artık korkarak çıkılan yolculuklar tarihe gömülecek. Gözyaşları içinde geçilen Botan Çayı güle oynaya ve türkü söyleyerek geçilecek." dedi.

"BOTAN VADİSİ TURİZM MERKEZİNE DÖNÜŞECEK"

Bakan Adil Karaismailoğlu, 2014 yılında yapım çalışmalarına başlanan Beğendik Köprüsü'nün 210 metre orta açıklığıyla "dengeli konsol" sistemde Türkiye'nin en uzun orta açıklıklı köprüsü olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Toplam 450 metre uzunluğundaki köprümüz 14 metre genişliğindedir. Köprünün yüksekliği ise 165 metredir. Tasarımından proje ve inşasına kadar tamamen yerli mühendis ve işçilerinin emeğiyle yapılan Beğendik Köprüsü'nde yüzde 100 yerli malzeme kullanılmıştır. Bu projenin bölgede sağlayacağı ekonomik ivmeyle Botan Vadisi ve Botan Çayı bir turizm merkezine dönüşecek."

BÖLÜNMÜŞ YOL UZUNLUĞU 27 BİN KİLOMETREYİ AŞTI

Türkiye'nin, hayata geçirdiği ulaşım ve altyapı projeleriyle diğer ülkelerle mukayese edilmeyecek seviyelere eriştiğini dile getiren Bakan Karaismailoğlu, şöyle konuştu:

"Bölünmüş yol uzunluğumuzu 6 bin kilometrelerden 27 bin 300 kilometrenin üzerine çıkardık. Geçit vermeyen dağları tünellerle, vadileri ise köprülerle aştık. Bu başarıların hepsi insanımızın hayatına dokunan muhteşem eserler olarak tarihte yerini aldı. Artık her alanda büyüyen, birbirinden önemli projeleri hayata geçiren, yaptığı yatırımlarla sadece bölgesinde değil küresel planda ana oyun kuruculardan biri haline gelen Türkiye var."

Bitlis'e 4,5 milyarlık ulaşım yatırımı yapılıyor!


Geri Dön