28 / 03 / 2024

Boydak, sukuk gayrimenkul sertikası için çalışıyor!

Boydak, sukuk gayrimenkul sertikası için çalışıyor!

Boydak Holding, mobilya da dünya markası olma hedefi doğrultusunda rotayı yurtdışına çıkardı ve hedefleri 250 civarında olan mağaza sayısını 10 yılda 500'e çıkarmak. Bizim Menkul Değerler şirketi de sukuk gayrimenkul sertifikası almaya hazırlanıyor




Boydak Holding Türkiye’deki en başarılı aile şirketlerinden biri. Altı kardeş tam bir uyum içinde çalışıyor. Kardeşlerin en küçüğü Bekir, ailenin İstanbul’daki yüzü konumunda. Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi olarak mobilya markalarının pazarlama ve reklam stratejilerini yönetiyor. Aynı zamanda yine İstanbul merkezli Bizim Menkul Değerler’in Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapıyor. Ağabeyleri Hacı, Şükrü, Mustafa, Memduh ve Yusuf ise holdingin merkezi Kayseri’de ikamet ediyorlar.


Mobilya ve yatak sektörünün önde gelen temsilcisi Boydak Holding, daha çok İstikbal, Bellona, Mondi markalarıyla tanınıyor. Holding, mobilya ve yatağın yanı sıra ev tekstili, finans, kimya, kablo ve demir-çelik sektörlerinde de faaliyet gösteriyor. 


Grubun 2011 yılı cirosu 5.3 milyar TL olarak açıklandı. Bu ciroda ihracatın payı 470 milyon dolardı. Bu yıl ise 530 milyon doları ihracattan olmak üzere 6 milyar TL ciro hedefleniyor.


2020 yılına kadar mobilyada dünya markası olmayı hedefleyen Boydak Holding’in Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Boydak’la bu yolda izlenecek stratejiyi konuştuk.


Boydak Holding deyince akla İstikbal, Bellona ve Mondi markaları geliyor. Bu markalarla ilgili hedefleriniz nedir?


Türkiye’de 2 bin mağazamız var. Bunların 830’u İstikbal, 700'ü Bellona, ^O’i de Mondi mağazası. Önümüzdeki dönemde çok az sayıda yeni mağaza açabiliriz. Bunlar da Mondi için olur. Asıl hedefimiz mağazalarımızın niteliğini daha da yükseltmek. Istikbal’de 5 bin metrekare ve üzeri ev konsepti olan mağazalar açıyoruz. Bu yıldan itibaren yurtdışmda mağaza açmaya odaklandık.


Nerelerde mağaza açacaksınız?


Mayıs ayı içerisinde Fas, Avusturya ve Belçika’da toplam 5 mağaza açtık. Bu yılın sonuna kadar Belçika, Avusturya, Almanya ve Fransa’da toplam 30 mağaza daha açmayı planlıyoruz.


Halen yurtdışında hangi ülkelerde mağazanız var?


Yurtdışında 250 mağazaya ulaştık. 2023’e kadar yurtdışındaki mağaza sayısını ikiye katlamayı hedefliyoruz. Avrupa, Ortadoğu ülkeleri, Kuzey Afrika ve Orta Asya ülkelerinde 5 bin satış noktasında ürünlerimiz satılıyor. Bu mağazaların çoğunu İstikbal markasıyla açtık. 40 da Bellona mağazamız var.


Bütün mağazaları kendiniz mi açıyorsunuz?


Hayır, genellikle franchise veriyoruz.


Rusya'daki fabrika ve mağazalarınızın durumu nasıl?


Avrupa’ya mal satmada gümrük açısından sıkıntı yok. Rusya ve Ukrayna'da ise çok yüksek gümrükler vardı. Bu yüzden 2011’de Rusya’da bir fabrika satın aldık. Geçen mart ayında da Ukrayna’nın sanayi ve ticaret bölgesi Donetsk’te mobilya fabrikamız oldu. Avrupa’nın önemli mobilya üreticilerinden biri olan Forte SA’dan bu iki fabrikayı 20 milyon dolara satın aldık. İlave 60 milyon dolarlık yatırım yaparak bölgelerinin önde gelen üretim tesisleri haline getirdik. Bu ülkelerde Bellona markasını kullanıyoruz. Mondi için de Azerbaycan’daki 3 mağazayla yurtdışında büyüme atağı başlattık.


Yurtdışında fabrikanızın olduğu başka ülke var mı?


Kuzey Irak’ta yeni bir fabrika açtık. Family Group, 12 yıldır bu ülke için distribütörümüz konumunda. Nisan ayında yüzde 50-50 ortaklıkla bu fabrikayı kurduk. 40 bin metrekare kapalı alanı bulunan fabrikamızda yatak, çekyat, kanepe ve koltuk üretiyoruz. 40 milyon dolarlık yatırım yaptık. Şu ana kadar distribütörümüz Irak’ta İstikbal, Bellona ve Mondi markalarıyla 30 mağaza açtı.


Suriye ve Kuzey Afrika gibi şu an riskli olan pazarlardaki konumunuz nedir?


Suriye’de 3, Libya’da ise 6 mağazamız vardı. Yatırımcıları kaçtı. Şu an atıl durumdalar. Libya’ya düzenli ihracat yapıyorduk. Sorunlar çıkmasaydı ümitliydik. Ancak şartlar düzelince Libya yine radarımızda olacak. Kuzey Afrika’da en çok ihracat yaptığımız ülke Mısır. Orada halen 7 mağazamız var. Aslında bu yıl 4 mağaza açma hedefimiz vardı.Şu anda planlarımızdan bir yıl gerideyiz. Fas’tan da çıkmıştık ama bu yıl 5 mağazayla yeniden girdik.


Şu anda piyasaların durumunu nasıl görüyorsunuz?


Bizim sektörde biraz daralma var. MOS-DER (Mobilya Sanayicileri Derneği) üyesi olan firmaların sahipleriyle zaman zaman sohbet ediyoruz. “Geçen yılki kadar iş yapıyoruz” diyorlar. Ancak sektörün genelini düşünürseniz yılın ilk yarısında yüzde 10 daralma var. Aslında mobilya açısından yaz ayları iyi geçer. Ancak bu yıl sıkı para politikası nedeniyle işler hareketli değil. Küçüklerin bayilerinde sıkıntı olabilir. Büyük firmalar çok zor bayilik şartları koydukları için sıkıntı yaşayacaklarını sanmıyorum. Boydak Holding olarak mobilyada geçen yıl yüzde 29 büyüdük. Bu yıl piyasa beklentileri doğrultusunda yüzde 13 gibi temkinli bir büyüme hedefi belirledik.


Bizim Menkul Değerler'in performansından memnun musunuz?


Memnunuz. Bu şirketimizi iki yıl önce aldık. 70 kişi çalışıyor. Sukuk gayrimenkul sertifikası çıkarmak için hazırlıklarımız sürüyor.


Son yıllarda enerjide de iddialı bir yatırımcısınız. Bu alandaki yatırım planlarınızı da paylaşır mısınız?


Yenilenebilir enerjiye odaklandık. HES (hidroelektrik santrali) yatırımlarında toplam kurulu gücümüz 110 megavat. RES’te (rüzgar enerjisi santrali) ise 45 megavata ulaştık. Bu alana yaptığımız yatırımı birkaç yıla kadar 1 milyar dolara ulaştıracağız. Şu ana kadar 400 milyon dolarını tamamladık. 2015’te kurulu gücümüz 1.000 megavatı bulur.


Bu alanda satın almalara devam edecek misiniz?


Evet, genellikle satın alma ve ortaklıklarla büyüyoruz. Artvin’de 27.5 megavatlık bir HES, Ömerli’de de bir RES santralinin 100 megavatlık lisansını Türkerler Gıubu’ndan geçtiğimiz günlerde satın aldık.


Hes Kablo'da işler nasıl gidiyor?


2010 yılı verileriyle oluşturulan ISO 500 büyük sanayi kuruluşu sıralamasında 69’uncu sırada yer aldık. Bu şirketimiz üretiminin büyük bölümünü 120 ülkeye ihraç ediyor. 2011’de 153 milyon dolarlık ihracat yaptık.


10 bin kitabı olan işadamı


Bekir Boydak, 1970 Kayseri doğumlu. Marmara Üniversitesi'nde işletme eğitimi aldı. Boydak ailesinde ikinci kuşağın son temsilcisi olan Bekir Boydak, evli ve iki çocuk babası. Kızlarının büyüğü ilköğretime gidiyor, diğeri ise henüz 5 yaşında.


Bekir Boydak da çoğu işadamı gibi zaman sıkıntısından yakınıyor. İş dışında ailesine zaman ayırabildiği oranda mutlu oluyor, iyi bir kitap okuru. Kütüphanesinde farklı alanlarda 10 bine yakın kitabı var. Denizi de çok seviyor. Kendi deyimiyle mütevazı teknesiyle denizde stres atıyor.


Para Dergisi



Geri Dön