23 / 04 / 2024

Bozcaada betonlaşmayacak!

Bozcaada betonlaşmayacak!

Bozcaada Belediye Başkanı , itiraz edeceklerini söylerken, Bursa Şehir Plancıları odası, planın rant odaklı olduğunu ifade etti planların çevre düzeni planı olmaktan çıkartılacağını 1/100 bin ölçekli planın beklenmesi gerektiğini söylüyor.



Bozcaada'da imar planı değişikliğine adadan tepki yağıyor. Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz, itiraz edeceklerini söylerken, Bursa Şehir Plancıları odası, planın rant odaklı olduğunu ifade etti planların çevre düzeni planı olmaktan çıkartılacağını 1/100 bin ölçekli planın beklenmesi gerektiğini, o planın hazırlanması sırasında belediyenin itirazlarını dikkate alacaklarını söylediler. Ancak 20 Ağustos'ta onaylanan 1/100 bin ölçekli planda bizim itiraz noktalarımızın göz önüne alınmadığını, tehlikenin devam ettiğini gördük" dedi. 

Ada'nın nüfusu 11 bin olamaz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ııca hazırlanıp onaylanan 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planının, 2040'ta ada nüfusunun 11 bine yükseleceği öngörüsüyle hazırlandığını vurgulayan Yılmaz, şunları söyledi: "Bozcaada'nın şu andaki nüfusu 2600. Kış nüfusu ise bini geçmiyor. TÜlK'in nüfus artış verilerine göre bile bakarsak adamızın nüfusu 2040'da 11 bin olacak gibi görünmüyor. Ben 5 bini bile geçeceğini sanmıyorum. Yani hazırlanan bu plan Bozcaada gerçeğiyle uyuşmuyor. Biz Ekim ayındaki ilk Belediye Meclisi toplantımızda bu konuyu görüşeceğiz ve plana itiraz edeceğiz." Bu plan villa ve otel için hazırlanmış Bozcaada'nın güney kısmının kent merkezinden kopuk olduğunu da anımsatan Başkan Yılmaz, "Bakanlığın planına göre güney sahilleri imara açılıyor. 


Eğer o bölge imara açılırsa oralarda ya ikinci konut dediğimiz villa tipi yazlıklar olacak ya da turizm tesisleri olacak. Yani kent merkezinde yaşayanların konut gereksinimini karşılayacak bir plan olarak hazırlanmamış bu plan. Adı kentsel gelişim planı ama Bozcaada'da yaşayan insanların gerçeğiyle uyuşmuyor" dedi. 

Bozcaada'ya yarar sağlamaz Bozcaada'da doğu sahillerinden başlayıp güneyi de kapsayan bölgede bakir koyların bulunduğunu vurgulayan Yılmaz, "Oraların günübirlik tesise açılması, dev oteller yapılması çok yanlış. Bozcaadamız kitle turizmiyle ilerleyecek bir yer değil. Bağcılık, şarapçılık ve Türk-Rum mimarisinin izlerini taşıyan bireysel turizmle tanınan ve öyle kalması gereken bir ada. Çok büyük otel, çok biiyiil restoran. çok büyük tesis Bozcaada'ya fayda getirmez. Bizim öncelikle üzüm bağlarını korumamız lazım. Bir tek bağ kütüğünün bile sökülmesine razı değiliz. Sürdürülebilir turizmi ve kültürel değerleri itinayla korumamız gerekiyor. Bu plan, büyük imarlaşmaya yol açacak bir plan. Buna itirazımız var. Gerekli girişimlerde bulunacağız" diye konuştu. 


Rant odaklı plan Bursa Şehir Plancıları Odası Başkanı Hakan Karademir ise şöyle konuştu: "Planı incelediğimizde adanın güney kıyıları ile tarım alanlarının yapılaşmaya açıldığını görüyoruz. Ayrıca ada için 2040'ta 11 bin kişilik nüfus öngörüsüyle planın tamamen rant odaklı bir anlayışta hazırlandığını söylemek mümkün. Çok özel tarımsal topraklara sahip olan Bozcaada'nın tarihsel kimliği, özgün mimarisi, sosyo-kültürel yapısı ile korunması gerektiğini düşünüyoruz. Bozcaada'nın böyle bir plan ile ranta kurban gideceğini düşündüğümüz için şu anda askıda olan plana itiraz edeceğiz." Ahmet ÇINAR  İzmir  ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı ve Bozcaada'nın yüzde 90'ına yakın bölümünde yapılaşma öngören 1/100 bin ölçekli imar planı, adada günün konusu oldu. Bozcaada Forumu adlı platform ve Belediye Başkanı 1 lakan Can Yılmaz plana tepki gösterdi. Ünlü akvaryum koyunun otellere, bağların da villalara dönüşmesine zemin hazırlayan değişiklik, ilçede infial uyandırdı. 


Otel ve villalara kapı açılıyor 8 Eylül 2014'te askıya çıkan 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planı, Türkiye'nin en önemli doğal SİT bölgelerinden Bozcaada'nın ünlü üzüm bağlarının "Bağ evi", ekolojik yapısıyla dikkat çeken Akvaryum Koyu'nun ise "Kentsel gelişim alanı" ve "Turizm tesis bölgesi" adıyla imara açılmasına izin veriyor. Plana göre tarım alanlarında tarımsal tesisler de yapılabilecek. Tarımsal tesis adı altında aslında adanın imara açıldığını savunan şehir plancıları, 100-150 metrekarelik villaların yapılmasının önü açıldığını savunuyor. 


Akvaryum Koyu'na turistik tesis Plana göre Adanın eıı çok beğenilen, doğal güzelliğiyle dikkat çeken 3. derece doğal SİT alanı olan Akvaryum Koyu ve çevresi de "Kentsel gelişim alanı" ilan edildi. Adanın doğu bölgesi ise "Turizm tesis bölgesi" olarak belirlendi. Kentsel gelişim alanı ve turizm tesis bölgesi olarak ilan edilen bu bölgelerde yeni turistik tesisler yapılabilecek. 

Ada gerçeklerine uymuyor 


Yurt Gazetesi


Geri Dön