20 / 04 / 2024

Bozdoğan Kemeri İstanbul'un yeni seyir terası olacak!

Bozdoğan Kemeri İstanbul'un yeni seyir terası olacak!

Bozdoğan Kemeri'nin seyir amaçlı olarak kullanımına yönelik olarak Tarihi Çevreyi Koruma Müdürlüğü’nce hazırlanan Alternatifli Projelere göre, Atatürk Bulvarı’nın her iki yakasında yer alan parklarla kemer gezi-seyir amaçlı olarak kullanılabilecek...



Bozdoğan Kemeri'nin seyir amaçlı olarak kullanımına yönelik olarak Tarihi Çevreyi Koruma Müdürlüğü’nce hazırlanan Alternatifli Projelere göre, Atatürk Bulvarı’nın her iki yakasında yer alan parklarla kemer gezi-seyir amaçlı olarak kullanılabilecek. Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu projede istediği revizeleri tamamlarken kurul onayını müteakip yenileme çalışmalarına başlanabilecek.




Projeyle İstanbul’un en eski sukemeri ve 15 asrı aşkın bir süreyle kentin su ihtiyacının karşılanmasında su şebekesinin en önemli parçalarından biri olan Bozdoğan Kemeri’nin tarihi doku içerisinde, kültür fonksiyonyla birlikte korunması ve sürdürülebilirliği amaçlanıyor. 


1993'TE ÖZGÜN HALİNE KAVUŞTU


Kemer, Roma İmparatoru Valens tarafından 4. yüzyılın sonlarında tamamlandı.  Farklı dönemlerde Osmanlı sultanları tarafından restore ettirildi. Bugün ayakta kalan bölümü 921 metre ve deniz seviyesinden 63 metre yükseklikte. 1988 yılında İstanbul Belediyesi tarafından kemerin Atatürk Bulvarı üzerindeki kısmı temizlenerek, güçlendirildi. 1990-1993 yılları arasında yürütülen restorasyon çalışmaları sırasında toprak altında kalan bölümlerin ortaya çıkartılmasıyla, kemerin özgün hali ortaya çıktı. 


O tuzaklar kaldırıldı 


İSTANBUL'da TEM ve E-5 karayolları üzerinde bulunan bazı üst geçitlerin bakımsızlık ve trafik kazaları nedeniyle zarar gören demir korkuluklarında, görenleri hayrete düşüren ve adeta tuzağı andıran "önlemler" düzeltildi. E-5 Karayolu üzerinde Bayrampaşa ve Topkapı'yı birbirine bağlayan üst geçidin tonlarca ağırlığındaki korkulukları sadece 4 metrelik demir bir çubuğa emanet edilmişti. Önceki gün yapılan çalışmalarla üst geçitte korkulukları tutması için konulan "demir boru" kaldırıldı. Korkulukların zayıf olan noktaları demirlerle beton zemine vidalandı. 


1509'da yıkıldı


İstanbul’un en eski sukemeri olan Bozdoğan Kemeri 15 asrı aşkın bir süreyle kentin su ihtiyacının karşılanmasında su şebekesinin en önemli parçalarından biri olmuştur. Hadrianus ya da Valens Kemeri olarak da bilinen Bozdoğan Kemeri bir bölümüyle Şehzadebaş’ında yer almaktadır. İstanbul’un fethinden sonra, şehrin su şebekesi Fatih Sultan Mehmet tarafından onartılıp geliştirilirken sisteme dahil edildi. II.Bayezid ve I.Süleyman (Kanuni) zamanlarında kemerin üzerinden Halkalı Suyu diye bilinen yeni su yolu geçirildi. Kemerin Şehzadebaşı Camii yakınındaki bölümünün 1509 yılındaki depremde yıkıldığı tahmin edilmektedir. Bir bölümü II. Mustafa ve III. Ahmet dönemlerinde tamir edilen kemerin üzerindeki sivri kemerli açıklığın II. Mustafa dönemine ait olduğu sanılmaktadır.  



Şenol Demirci/ Akşam 


Geri Dön