26 / 04 / 2024

Murat Tabanlıoğlu: AKM İstanbul'un yeni bir merkezi olacak!

Murat Tabanlıoğlu: AKM İstanbul'un yeni bir merkezi olacak!

Yeni AKM projesinin mimarı Murat Tabanlıoğlu, "Yeni AKM projesini cıvıl cıvıl, İstanbul'un yeni bir merkezi olacak"  dedi.



Yeni Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Projesi, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bugün Haliç Kongre Merkezi'nde tanıtıldı. Anadolu Ajansı tarafından servis edilen habere göre; Projenin mimarı Murat Tabanlıoğlu, "Ne mutlu ki Sayın Cumhurbaşkanımız kendimden bu projenin tekrar yerine getirilmesini istedi" dedi. 


Yeni AKM projesinin tanıtım toplantısında söz alan Murat Tabanlıoğlu, AKM'nin artık yaşlandığını ve kullanılamaz hale geldiğini ifade etti. Bir opera binasının en önemli unsurlarından birinin, önündeki meydan olduğunu belirten Tabanlıoğlu, "Bizim Taksim Meydanımız var. Onun cephesi, fuayesi ve içindeki oditoryumu hepimizin beraber olduğu yer ama onun da arkasında ise hepimizin görmediği devasa bir mekanizma var. İnşallah filmde de gördüğünüz gibi 2019'da, Cumhurbaşkanımıza söz verdik bu bina bu şekle gelecek. Zaten AKM de eskiden ilk opera binası olarak yapılırken daha sonra bir kültür binası olması istenmişti. Onun için içinde tiyatrolar, konser salonları vardı ama hiçbiri tam teşekküllü değildi. Opera binasının kapasitesi bin 300 kişilikti. Yeni yapılan bina içindeki opera binası, 2 bin 500 kişilik olacak. Dünyanın en büyük operaları arasına girecek. Aynı zamanda operalarda doğal akustik çok önemli. Dünyanın en iyi akustik opera salonlarından biri olacak. Aynı zamanda burada 800 kişilik bir konser salonu, tiyatro salonları, sanat galerileri, kütüphaneler, bunların yanında kafeler ve restoranlar olacak. Ama en önemlisi bizim 365 gün kullanabileceğimiz bir bina olacak. Bu çok önemli. Eskiden bina sadece temsillere açılırdı." şeklinde açıklamalarda bulundu. 

 

Murat Tabanlıoğlu: AKM İstanbul un yeni bir merkezi olacak!


Yeni AKM projesinin iki girişi olacak. AKM yenilendikten sonra 2 bin 500 kişilik büyük bir opera salonuna kavuşacak. Mevcut AKM'ye eklenecek yeni binada 800 kişilik tiyatro, 1.000 kişilik konferans salonu, 285 kişilik sinema salonu, 250 kişilik oda tiyatrosu, sergi salonu, kütüphane ve 885 araçlık otopark yer alacak. 


Mimar Tabanlıoğlu, projedeki teknik özellikler hakkında da bilgi verdi. Tabanlıoğlu "Bu kültür sokağımız, 365 gün insanların içinde gezebileceği, kitap okuyabileceği, kahve içebileceği, aynı zamanda tiyatrolara gidebileceği bir bölge. Burası cıvıl cıvıl, İstanbul'un yeni bir merkezi olacak." dedi. 

 

Murat Tabanlıoğlu: AKM İstanbul un yeni bir merkezi olacak!


Yeni AKM ile bölge kültür ve sanat sokağına dönüşecek

Yeni AKM, İstanbul'un 365 gün kullanılan yeni bir kültür mekanı olacak. Yeni bina konser, tiyatro salonları, sinemalar, kütüphaneler, tasarım dükkanları, kafeler ve restoranların daha etkin hizmet verebilecekleri şekilde yeniden düzenlenecek. 

 

Büyük bir komplekse dönüşecek olan AKM'de Atatürk Kitaplığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nin yer aldığı kongre vadisi yönünde ikinci bir meydan oluşacak.

 

Yeni AKM projesi tanıtıldı!

 

Murat Tabanlıoğlu kimdir?

 


Geri Dön