29 / 03 / 2024

Bu şartları sağlayan emekli olabiliyor!

Bu şartları sağlayan emekli olabiliyor!

Kadın çalışanların izin ve sosyal haklarıyla ilgili bazı avantajlar sunuluyor. Aynı zamanda kadınların belirli şartlarda erken emeklilik şansı bulunuyor. 



Türkiye'de son yıllarda uygulamaya alınana yasalarla kadınların iş hayatında daha fazla yer almalarının önü açıldı. Özellikle annelik izinleri ve ilave sosyal destekler kadınların çalışma hayatına girmelerini kolaylaştırırken verimliliği de yükseltildi. İş hayatındaki yeniliklerin yanında emeklilik ile ilgili de kadınların birçok avantajı sunuluyor.

Bu şartları sağlayan emekli olabiliyor!

HER ÇOCUKTAN 720 GÜN

Takvim Gazetesi'nden Faruk Erdem'in haberine göre; anneler için emeklilik formüllerinde doğumları işe yarıyor. Sigortalı olduktan sonra yapılan doğumlar avantaj sağlıyor. 3'e çıkartılan doğum borçlanması imkanı ile çocuk başına 720 gün (2 yıl), en çok 2.160 gün (6 yıl) kazanılabiliyor.

STAJ SAYILIYOR

Normal şartlarda emeklilik hesabında staj başlangıcı ve stajda geçtiğimiz süreler dikkate alınmıyor. Ama doğum borçlanmasında farklı bir uygulama bulunuyor. Anneler eğer staj başladığı tarihin ardından doğum yapmışlarsa bu doğumları borçlanabiliyor.

Bu şartları sağlayan emekli olabiliyor!

EVLAT EDİNEN DE KAPSAMDA

Evlat edinen anne de çocuğunu evlatlık veren anne de doğum borçlanması yapabiliyor. Evlat edinerek doğum borçlanması yapılabilmesi için evlat edinilen çocukların 2 yaşını doldurmamış olması gerekiyor.

Doğum borçlanmasında her bir çocuk için tanınan 2 yıllık süre, çocuğun doğumunun ardından evlat edinildiği tarihe kadar doğumu yapan anne tarafından, evlat edinildikten sonra çocuğun 2 yaşına geldiği tarihe kadar ise evlat edinen kadın sigortalı tarafından yararlanabiliyor.

ENGELLİ ANNELERİNE FARKLI İMKAN

Ağır engelli çocuğu olan kadınların erken emeklilik fırsatı sağlanıyor.

1 Ekim 2008 tarihinden beri uygulanan sistem kapsamında, çalışılan her 4 yıla 1 yıl prim ekleniyor, yaştan da 1 yıl düşülüyor. Annelerin bu haktan yararlanabilmeleri amacıyla çalışmaları veya isteğe bağlı sigortalı-iştirakçi olmaları şartı bulunuyor. Ayrıca çocuğunun başkasının bakımına muhtaç derecede ağır engelli olduğunun sağlık kurulu raporuyla tespit edilmesinin sağlanması şartı bulunuyor.

Bu şartları sağlayan emekli olabiliyor!

5 ADIMDA BORÇLANMA

1- Hangi kurumdan olursa olsun bütün kadın çalışanlar yapabiliyor.
2- Doğumların ilk sigortalı olunan tarihten sonra gerçekleşmesi gerekiyor.
3- Staj ya da çıraklık sigortasından sonraki doğumlar borçlanılabiliyor.
4- Borçlanma yapılacak sürede çalışılmaması gerekiyor.
5- İstenen gün kadar borçlanma yapılabilir.

NE KADAR ÖDENİYOR? (2021)

Borçlanma süresi ......En düşük tutar
Günlük...........................38,16 TL
Aylık .........................1.144,80 TL
2 yıllık .....................27.475,20 TL

Erken emekliliğin 7 yasal anahtarı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön