27 / 04 / 2024

Bu yıl evini satanlara vergi var mı?

Bu yıl evini satanlara vergi var mı?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince evini satıp kazanç elde eden kimselerin bu kazançları üzerinden vergi ödemeleri gerekli oluyor. Peki, bu yıl evini satanlara vergi var mı?



Ev sahipleri evini alırken nasıl bazı harç ve vergiyi ödemekle mükellef oluyorsa, evini satarken de yine bazı harç ve vergiyi ödemek durumunda kalabiliyor.

Evini satanlar, satış sırasında satıcıya düşen tapu harcı payını ödüyor. Bu harç, gerçek satış bedeli üzerinden binde 20 oranında hesaplanıyor. Örneğin evini 300 bin TL'ye satan mal sahibi, tapuda 5 bin TL ödüyor.

Mal sahibinin yaptığı masraf sadece bununla kalmıyor. Evini satan kimseler, bazı koşullarda gelir vergisi mükellefi oluyor.

Mevcut uygulamaya göre, iktisap tarihinden itibaren evin 5 yıl içinde satılması halinde elde edilen kazanç üzerinden vergi ödemesi yapılıyor. Buna göre evi alıp, üzerinden 5 sene geçmeden sattıysanız vergi mükellefi oluyorsunuz. Vergiyi satışın gerçekleştiği tarihi takip eden sene içerisinde önce beyanname vererek iki eşit taksit halinde ödeyebiliyorsunuz.

Peki, bu yıl evini satanlara vergi var mı?


Bu yıl satın altıkdan sonra 5 yıl içinde evini satanların beyanname verme ve ödeme işlemleri 2019 yılında gerçekleşiyor. Bu yıl vergiyi geçtiğimiz sene evini satarak kazanç elde edenler ödüyor.

2017'de evini satanların vergisi


2017'de evini satanların ne kadar vergi ödeyeceğini alış ve satış fiyatları ve bu tarihlerdeki enflasyon oranları belirliyor. Alış fiyatı ile satış fiyatı arasındaki fark ile enflasyon oranları ile yapılan hesaplama sonrasında istisna sınırından yüksek gelir elde edilmiş olması halinde vergi çıkıyor.

302 Seri No.lu Genel Tebliği ile 2018 yılı değer artış kazançlarına ilişkin istisna tutarı 12 bin TL olarak belirlendi.

Bu yıl değer artış kazancı vergisi için 26 Mart akşamına kadar beyanname verilebilecek, ödemeler 31 Mart'a kadar sürecek. Vergide ikinci taksitler ise Temmuz ayında ödenecek. 

Vergi düzenlemesi yolda


Vergide yeni düzenleme yapılıyor. 2016'da hazırlanan Gelir Vergisi Tasarısı gereğince gayrimenkullerin iktisap tarihinden itibaren 5 yıldan önce ve 5 yıl geçtikten sonra da satılması halinde vergi ödenmesi gerekecek. 

Tasarı yürürlüğe girdikten sonra vergi satışın gerçekleştiği seneye göre belirlenen vergi yüzdesi ile hesaplanacak.

Taşınmazın 2 yıl içinde satılması halinde değerinin yüzde 40'ı
Taşınmazın 3 yıl içinde satılması halinde değerinin yüzde 50'si
Taşınmazın 4 yıl içinde satılması halinde değerinin yüzde 60'ı
Taşınmazın 5 yıl ve sonrasında satılması halinde değerinin yüzde 75'i muaf tutulacak.

Buna göre; 
Taşınmazın 2 yıl içinde satılması halinde değerinin yüzde 60'ı
Taşınmazın 3 yıl içinde satılması halinde değerinin yüzde 50'si
Taşınmazın 4 yıl içinde satılması halinde değerinin yüzde 40'ı
Taşınmazın 5 yıl ve sonrasında satılması halinde değerinin yüzde 25'i üzerinden vergi hesaplanacak.

Ev almak için evini satanlar muafiyet geliyor


Yine Gelir Vergisi Kanun Tasarı kapsamında yeni ev almak için satılan ev, gelir vergisinden muaf tutulacak. Muafiyetten aşağıdaki koşulları taşıyan kimseler yararlanabilecek:

- Evini satan kimsenin hisseli bile olsa birden fazla dairesinin olmaması

- Satılacak evin en az bir tam yıl süreyle mülkiyetine sahip olmak

- Satıldığı tarihten itibaren en geç bir tam yıl içinde yeni ev almak.

 

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön