26 / 04 / 2024

Buca Metrosu'nun ihalesine tepki!

Buca Metrosu'nun ihalesine tepki!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Aralık ayı meclis oturumunda Buca Metrosu ihalesi gündem oldu. AK Partili üyeler 529 milyonluk farka dikkat çekerken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de iddiaları yanıtladı...



İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Aralık ayı olağan meclis oturumu Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde yapıldı. Ege'de Sonsöz'den Oktay Güçtekin'in haberine göre; oturum başkanlığını  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başkanlık gerçekleştirdi. Meclisin gündeminde ise geçen günlerde sonuçlanan Buca Metrosu ihalesi damga vurdu.

Buca Metrosu nun ihalesine tepki!

HIZAL: İŞ BAŞLAMADAN 1 MİLYAR KAYNAK GİTTİ

Gündem dışı konuşmalarda söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal metro ihalesine ilişkin kafalarında ciddi soru işaretleri olduğunu dile getirerek, "Buca Metrosu çokça gündemimizde olan bir konu. İzmir'in en büyük yatırımı olduğu söylenen yatırım... Umarım en kısa sürede başlayıp biter. Buca Metrosu meselesi başlamadan kafalarda ciddi soru işaretleri doğdu. İhale süreci öncesinde bir takım rakamlar belirtildi, sonrasında da bunun çok altında bir rakamla sonuçlandı. uzunca bir süre sonuçlanan ihalenin kesinleşmesi beklenildi. Bir gün kalktık 529 milyon TL fazla veren ve şu anda İzmir'de bir metro inşaatı yapan bir firmaya ihale verilmediğini gördük. Madem bu doğruydu, madem sizce doğruydu; bunu yaptığınızanda, 'Bu ihaleyi biz yapıyoruz, ve kararı biz verdik, şu şu gerekçeler ile verdik' demediniz de "Kredi vericilerin inisiyatifinde olan bir durum" dediniz? Ancak bir gün sonrada "Bu kararı biz verdik" dediniz... Bu ifadeler Dünya Bankası kredisinde kullandığınız ifadeler
gibi. Bu ifadeler sizce de çok doğru olmadı ki bunu savunamadınız. 529 milyon…

Her seferinde çıkıp yapamadığınız metrolar üzerinden dövizin şu kadar olması bizim metromuza mal oldu gibi açıklamalar yapıyorsunuz. Bunu yapabilmeniz için, sizin metroyu yapmanız lazım. Ortada yapılmış yada yapılması devam eden bir metro yok. 529 milyonla sizin yapamadığınız ortalama bin adet konut yapılır. Uzundere'de yapmak istediğiniz ancak yapamadığınız kentsel dönüşüm çalışması var ya… Bu tutar ile yapılırdı. Siz bu ihaleyi istediğiniz şekilde X firmaya veriyorsunuz sonra bunun kılıfını hazırlıyorsunuz. Bunun üzerine fiyat farkı eklenecek ve iş başlamadan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 1 milyar kaynağı gidecek.Bunun açıklaması 15 dakikalık sunumla olmaz. Bunun çok daha net bir şekilde gerekçeler ile anlatılması gerekiyor" diye konuştu. 

Buca Metrosu nun ihalesine tepki!

BOZTEPE: BU BAHANE OLMAMALIYDI

AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe ise ihaleyi alamayan firmanın zorlu koşullara rağmen ilk metroyu yapmış olduğunu anımsatarak "Çok sakin geçen bir meclisti, sunum da yapıldı... CHP Grup Başkanvekili yine sesini yükseltince ortam hareketlenecek gibi duruyor. İzmir'in metrosunun yapım merkezi ilk metroyu yapan ve zorlu bir bölgede yapan bir firma. Bunu becerdi ve ilk metroyu yaptı. Yıllarca ihalelere giren biriyim ve bu bahane olmamalıydı" dedi.

YILDIZ: İZMİR'İN KAYBINI ORTAYA KOYMAK ZORUNDAYIZ

Söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız ise kaybedilen paranın İzmirlilerin parası olduğunun altını çizerek, "Grubumuz hiçbir zaman abartı sanatı içinde olmadı. Sunumda net bir ifade var 760 iş kalemini inceledik, 450 kalemde 1 nolu teklif ile 2 nolu teklif arasında yüzde 50 ucuz olan kalemleri inceledik diyor ihalede. Bunun toplam değeri 318 milyon TL… Bugün baktığımızda 529 milyonluk bir fiyat farkı var. Hangi usullerle incelendiği konusunda ihalelerin bir netlik yok. Sunuma bakıyoruz tüneller konusunda yeterli görmemişiz. Sonunda topladılar ve 8 firmanın yeterliliğine saygı duyuyoruz dediler. Bu firmaları incelemişsinizz ve 12 ana kolda yeterli iş yapabileceğine yeterli görmemişiz. Kemal Sevinç Bey burada. İzmir Metrosu'nu bitiren bir firma. Arada bir fark var... Rakamlarla söylüyoruz. İkinci firmayı da aynı kriterlerle incelenip incelenmediğini de göremedik. Sizin söylemlerinizle ilgili çelişkiyi de belirtti Özgür Bey. İzmir'in ciddi bir kayıp yaşadığını rakamlarla gördük. İzmir'in kaybını ortaya koymak gibi bir mecburiyetimiz var" açıklamasında bulundu.

Buca Metrosu nun ihalesine tepki!

KÖKKILINÇ: EN DÜŞÜK TUTARA DEĞİL GERÇEKÇİ OLANA VERMENİZ GEREKİR

CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, AK Partili Meclis üyelerinin eleştirilerini cevaplandırarak kazanan firmanın maliyetlerinin gerçekçi olduğuna dikakt çekti. Kökkılınç, "Konu 529 milyona takılmış durumda. Bu tutar fazladan ödeme yapılıyormuş gibi algı yaratılmaya çalışılıyor. Bu ihaleye katılan firmaların ihaleye katılmasındaki yeterliliği, gücü olup olmadığı ile ilgilidir. Gelen teklilerde zaten yaklaşık maliyeti vardır. En düşük teklif verene değil gerçekçi olana vermeniz gerekir. Gerçekçi olan söz konusu kazanan firmanın rakamlarıdır" şeklinde konuştu.

Buca Metrosu nun ihalesine tepki!

SOYER: ELİNİZİ VİCDANINIZA KOYUN

Son olarak söz alarak iddiaları yanıtlayan Tunç Soyer, yalnızca güvenle bu işin olamayacağını vurgularken, "Biz bugün bir sunum yaptık ve süreci şeffaf bir şekilde anlattık. Nihai olarak sonlandığında dosyaları da sizlerle paylaşacağız dedik... O zaman bu telaşın neden olduğunu anlamıyorum. Bu siyaset ise yazık. Zamanımıza yazık. Bir bilgi sahibi olmamız lazım" diye konuştu.

"Bu firma yapamaz mıydı sözleri var..." ifadelerini kullanan Başkan Soyer, konunun güven ile bir alakası olmadığını belirterek, "Sadece güven düşüncesi ile ihaleyi verebilir misiniz?" sorusunu yöneltti. Başkan Soyer, firmalar arasında karşılaştırılması gerekli olan; hesaplar, rakamlar olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Göz ardı edilen bir şey var. Biz dört büyük ulusal yatırım bankasından 490 milyon Euro'luk konsorsiyum oluşturarak çıktık bu işe. Biz kazmayı vurduğumuz andan itibaren paramız hazır ve vaktinde halkımızın kullanımına açacağız. Buradaki büyük bir başarıyı lekelemek İzmir'e yakışmıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi uluslararası finans kuruluşlarını ikna ederek kaynağı yaratmış ve ihaleye çıkmıştır. İhale sürecinde Dimyata giderken elindeki bulgurdan olan çok kurum vardır. Siz 529 milyonu kazanacağım diye belki çok daha ağır maliyetler ödemek zorunda kalacaksınız. Rakamlar konuşur duygular değil. Asla bir şeyi kılıfına uydurmaya çalışmıyoruz. Onu kim yaptıysa ona söyleyin. Biz ne gerekiyorsa onu yapıyoruz. Biz bu milletin menfaatini herkes kadar düşünüyoruz. Böyle bir ihaleyi böyle bir mecliste gündeme getiren kaç belediye var? Kaç belediye bu kadar şeffaf paylaşıyor? Elinizi vicdanınıza koyun."

Hamza Dağ'dan Buca Metrosu tepkisi!

Üçyol–Buca Metrosu'nun ihale süreci tamam!


Geri Dön