26 / 04 / 2024

Üçyol–Buca Metrosu'nun ihale süreci tamam!

Üçyol–Buca Metrosu'nun ihale süreci tamam!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin inşa edeceği ve şehir tarihinin en büyük yatırımı olan Buca Metrosu’nun yapım ihalesinin değerlendirme sürecinde sona gelindi. Yapılan açıklamada, Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ve Taahhüt A.Ş’nin sözleşmeye davet edileceği duyuruldu.



İzmir Hafif Raylı Sistemi'nin 5. aşamasını meydana getiren Üçyol İstasyonu- Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü-Çamlıkule arasında hizmet sunacak olan Buca Metrosu’nun yapım ihalesi sürecinde ihale kararı belli oldu. 

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; kent tarihinin en büyük yatırımı olacak 13,5 kilometre uzunluktaki hattın yapımı için gerçekleştirilen iki aşamalı ihalenin değerlendirme raporu Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından onaylandı. EBRD tarafından görevlendirilen bilirkişi incelemesinden de geçen rapor kapsamında esaslı ölçüde ihale şartlarını sağlayan Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ve Taahhüt A.Ş’nin sözleşmeye davet edileceği ifade edildi. Firmaların 7 günlük geri bildirim sürecinden sonra 14 gün geçmesinin ardından yüklenici firma sözleşmeye çağırılacak.  

Üçyol–Buca Metrosu nun ihale süreci tamam!

8 FİRMA YARIŞTI

İki aşama şeklinde yapılan ihalenin birinci 13 firma katılmış, ikinci aşamada ise yeterli kriterlere sahip 8 firmadan mali teklifler alınmıştı. Bayburt Grup- Azercon OJSC İş Ortaklığı, China Civil Engineering Construction Corporation ve Kolin İnşaat İş Ortaklığı, Dentas-Gürbag İş Ortaklığı, Doğuş İnşaat ve Ticaret A.Ş, EEB-CRFG-CREGC-MAKYOL Konsorsiyumu, Gülermak İnşaat, JV of Dillingham Construction-Özaltın İnşaat İş Ortaklığı ile Yapı Merkezi – Nurol İş Ortaklığı’nın Buca Metrosu’nun yapımı için yarıştığı ihalede Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ve Taahhüt A.Ş. 3 milyar 921 milyon 498 bin Türk Lirası bedelinde teklif verdi.

EBRD ONAYLANDI 

İkinci aşamada firmalar tarafından verilen teklifler ihale komisyonu tarafından değerlendirildi ve nihai değerlendirme raporu uluslararası ihale mevzuatına göre Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’na (EBRD) onay için yollandı. Değerlendirme raporunun gözden geçirilmesi sırasında banka tarafından atanan yabancı bağımsız bir bilirkişiyle çalışmalar yürütüldü. Bağımsız uzmanın da incelemesi sonucunda ihale komisyonunun hazırladığı rapora EBRD tarafından onay verildi. 

Üçyol–Buca Metrosu nun ihale süreci tamam!

490 MİLYON AVRO'LUK DIŞ KREDİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Üçyol –Buca Metro hattı için Temmuz'da Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile 125 milyon Avro’luk dış finansman sözleşmesine imza attı.  İzmir  Büyükşehir Belediyesi’nin kendi kaynaklarıyla hayata geçireceği Buca Metrosu için ilk kredi sözleşmesine Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile Temmuz'da imza atıldı. 125 milyon Avro tutarındaki dış finansman sözleşmesi hazine garantisiz, 4 senesi anapara geri ödemesiz olacak şekilde toplam 12 yıla uzanan vadeye, 6 aylık Euribor + yüzde 3,20 faize sahip. Fransız Kalkınma Ajansı ile Hazine garantisiz 125 Milyon Avro tutarında 4 sene anapara geri ödemesiz dönem dahil toplam 12 sene vadeli finansman sözleşmesine ise Kasım'da imza atılmıştı. Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) ile 125 milyon Avro, Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası (BSTDB) ile de 115 milyon Avro bedelinde bir yetkilendirme anlaşmasına imza atıldı. Böylelikle 490 milyon Avro bedelinde uluslararası yatırım şehre kazandırıldı.

SÜRÜCÜSÜZ HİZMET VERECEK

İzmir Hafif Raylı Sistemi'nin 5. aşamasını meydana getiren hat, Üçyol İstasyonu - Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü-Çamlıkule arasında hizmet sağalayacak. TBM makinesi kullanılarak derin tünel tekniği (TBM/NATM) ile inşa edilecek 13,5 kilometre uzunluğa sahip hat üzerinde 11 adet istasyon bölgesi tespit edildi. Üçyol ile başlayan hatta sırasıyla Zafertepe, Bozyaka, General Asım Gündüz, Şirinyer, Buca Belediyesi, Kasaplar, Hasanağa Bahçesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Koop ve Çamlıkule durakları bulunacak. Buca hattı, Fahrettin Altay-Bornova arasında çalışan 2. aşama hattı ile Üçyol İstasyonu'nda, İZBAN hattı ile de Şirinyer İstasyonu'nda entegre edilecek. Bu hat üzerindeki tren setleri sürücüsüz şekilde çalışacak. İmalat çalışmalarının 4 sene sürmesi öngörülüyor.

Üçyol–Buca Metro Hattı 4 yıl sonra tamam!

Fahrettin Altay-Narlıdere metro hattının planları onaylandı!


Geri Dön